Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

gyepgazdálkodás, go-grass, bioszén, pirolízis   2023. február 12. Hír

GO-GRASS németországi helyszínlátogatás: Bioszén előállítás fűből

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani négy körkörös üzleti modell kidolgozásával (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország).

A németországi demo koncepciója, hogy az Alsó Odera-völgy Nemzeti Parkban található bemutatóhelyen a vizes élőhelyekről származó, alacsony tápértékű füvekből készít bioszenet pirolízis vagy hidrotermikus karbonizáció (HTC) útján. A végtermék felhasználható mezőgazdasági területeken tápanyagutánpótlásként, mivel növelheti a talaj víztartó képességét és tápanyagtartalmát, ezáltal pedig a műtrágyák kiváltására is alkalmas lehet.

A bemutatóhely koordinációját a német ATB kutatóintézet (Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy) látja el, szoros együttműködésben az Alsó Odera-völgy Nemzeti Parkkal (NUO). A nemzeti park továbbá szorosan együttműködik a helyi gazdákkal a GO-GRASS partnerek által kifejlesztett megoldások tesztelése érdekében.

Az Alsó Odera-völgy Nemzeti Park (NUO)

Az út során lehetőség volt ellátogatni az idilli hangulatú nemzeti park területére, illetve megtekinteni Carbonauten üzemet is, amely potenciális partner lehet a projekt hátralevő részében. A közeli régióban található, nagyüzemi pirolízissel foglalkozó vállalat elsősorban faapríték felhasználással foglalkozik, azonban a sikeres együttműködés az ATB-vel lehetővé teszi a fű tesztelését a pirolízisüzemben és ezzel növelve a Carbonauten portfólióját és méretét. Az üzemlátogatás során lehetőség volt a nagyüzemi pirolízis gépek megtekintésére, azonban a tesztelések és a tényleges üzemeltetés várhatóan 2023 elején tud majd elindulni.

Továbbá a látogatás részeként bepillantást nyújtottak a német demo koordinátorának, az ATB-nek a kulisszái mögé is, hogy a bioszén előállítás mellett bemutassák a jelenleg futó, más érdekes biomassza alapú projektjeiket. Az út során beszámoltak arról is, hogy a bioszén előállítására és alkalmazására is leginkább a pirolízis technológia lenne alkalmas, ezért a projekt hátralevő részében már csak erre területre fognak fókuszálni.  A németországi látogatáson részt vett Szőllősi Gábor az Agrofutura Kft. cégvezetője az ÖMKi által létrehozott GO-GRASS szakértői csoportjának tagjaként.

Látogatás az ATB kutatóintézetben

Fűből készült bioszén

A körbevezetéseket követően az éves projekt találkozó részeként előadások és tervezés következett a projekt következő szakaszára vonatkozóan, amely a terjesztésről, hasznosításról és replikációról fog szólni. A replikációs műhelymunka részeként a német koordinátor  bemutatta a jelenlegi helyzetet és nehézségeket a demo esetében. A fő nehézséget a lekaszált fű elengedhetetlen, de gazdaságosan megoldott pelletálása jelenti a pirolízis technológia során, amelyre igyekeznek többféle megoldást keresni. A felvezető beszélgetést kisebb csoportos műhelymunkák követték külön a követő országok részére. A Magyarországra fókuszáló beszélgetésen elsősorban a technológiai különbségek és lehetőségek kerültek megvitatásra az Agrofutura és a német demo koordinátora között.

Csoportképen a látogatók

Az Agrofutura esetében a bioszenet rizspelyvából állítják elő, azonban az alkalmazott technológia hasznos lehet a német demo tervezése során is. A műhelymunka végére együttműködés alakult ki a német demo és a magyar szakértők között, aminek eredményeként 2023 Június és Júliusában teszteket terveznek a más alapanyagok és rendszerek kipróbálására.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. október 29.

Hír
GO-GRASS helyszínlátogatás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani 4 körkörös üzleti modell kidolgozásával (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország).

Részletek
2022. október 17.

Hír
Megtartottuk a GO-GRASS projektünk első hazai replikációs műhelymunkáját

2020 októberében megalakult hazai szakértői csoport 2022. október 14-én megtartotta az első replikációs műhelymunkát a GO-GRASS projekt keretein belül az ÖMKi szervezésében.

Részletek
2020. október 19.

Hír
Go-grass felhívás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A 2012 őszén elindított és ökológiai gazdaságokban megvalósított étkezési búza fajtatesztjeink 2018-ban is folytatódtak. Új önkéntes gazdaságok bevonásával a vizsgálati helyszíneink számát sikerült tovább növelni és ezekkel az ország fontosabb gabonatermő régióit még jobban sikerült lefedni, mint korábban.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen