Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

GLOBALG.A.P. Növényi szaporítóanyag szabvány és növényútlevél

Az idei évtől paradicsompalántáink nemcsak öko tanúsítvánnyal, hanem GLOBALG.A.P. Növényi szaporítóanyag szabvány tanúsítással és növényútlevéllel is rendelkeznek. Mit jelent ez?

A GLOBALG.A.P szabvány egy nemzetközi gyakorlatban elterjedt, B2B (Business to Business) azaz üzleti partnerek között használt tanúsítási rendszer. A leggyakrabban használt modulja a friss gyümölcs és zöldségfélék előállítására vonatkozik. Ennek keretében a termelőnél, a termelés helyszínén kell egy, a világ minden részén azonos szakmai tartalmú auditot végezni, amely érinti a helyes mezőgazdasági gyakorlatok használatát, vízhasználatot, öntözést, természetvédelmi megfontolásokat, növényvédelmi eljárásokat és a termelés valamennyi fázisához kapcsolódó higiéniai és élelmiszerbiztonsági kockázatok feltárását és kezelését. Ez a tanúsítási rendszer nem a fogyasztók számára ad tájékoztatást, nem is jelenik meg a terméken, ellentétben az ökológiai jelöléssel, ami jól látható a termékek címkéjén.

Miért számolunk be mégis a tanúsítás megtörténtéről?

Szeretnénk szélesebb körben megismertetni a nagy kereskedelmi láncokban kapható termékek auditrendszerét, és arra biztatni a posztjainkat olvasó termelőket: ha mi is megcsináltuk, Nekik is sikerülni fog! A palántáinkat országosan forgalmazó Lidl valamennyi friss zöldség és gyümölcs, valamint dísznövény és palánta esetén a beszállítás feltételeként megköveteli a GLOBALG.A.P tanúsítást. A legtöbb nagy kereskedelmi lánc hasonlóan jár el: nagyon fontos ezért, hogy minél több hazai termelő vállalja a tanúsítási eljárást, és bejusson a láncokba. Fordítva is igaz: aki felkészül az auditra és megszerzi a tanúsítást sokkal magabiztosabban tud akár nagyobb piaci szereplőket is ellátni. Azt gondoljuk, hogy mind az öko, mind a nem öko zöldség és gyümölcstermelőknek, méretüktől függetlenül, fontos a felismerés, hogy a hasonló minőségbiztosítási rendszerek nélkül kiszorulnak a piac egy nagyon jelentős részéről. Amellett, hogy nagyon fontosnak tartjuk a rövid ellátási láncokat, tudjuk azt is, hogy friss öko zöldség és gyümölcs a kereskedelmi láncokon keresztül juthat el a fogyasztók szélesebb rétegeihez. A beszállítás elé pedig a gazdaság kisebb mérete nem feltétlen kell akadályt gördítsen!

Útlevél a palántáknak?

Az  Európai Unió 2019. december 14-től alkalmazandó új növényegészségügyi rendszere meghatározza, mely növényfajok és növény termékek esetén szükséges az EU-n belüli szállításához, forgalmazáshoz növényútlevél. A paradicsom is ilyen, sok más növénnyel egyetemben. Mivel a tájfajta palántákat nem közvetlenül végfelhasználóknak szállítjuk, hanem kereskedelmi forgalomba kerülnek, ezért szükséges a növényútlevél. A növényútlevelet a palánták előállítójának kell kérelmeznie a helyileg illetékes kormányhivatalnál, esetünkben a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályánál. Termelő partnerünk, a Gyöngyszem Biogazdaság növényegészségügyi számot kapott és a palántákból mintát vettek, hogy a Bizottság  (EU) 2072/2019 rendeletében megnevezett zárlati károsítóktól való mentességüket megvizsgálják. A vizsgálatok eredménye, vagyis a vírusmentesség igazolása alapján kaptuk meg a növényútleveleket.

Köszönjük a  Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának gyors és hatékony munkát!

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. április 21.

Média
Őrizzük meg együtt a Föld sokszínűségét! - sajtóközlemény

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták

Részletek
2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek
2021. január 18.

Hír
A jövőálló agrárium kialakításában vállalunk kulcsszerepet hazánk legnagyobb, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézeteként

Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalásunkat folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén fogunk dolgozni.  

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Palánták
Tolna tájfajta paradicsom-palánta (HU-ÖKO-02)

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag az átadópontokra tudsz előrendelni. Az egyes átadópontokra vonatkozó információkat a jobboldali információs sávban tudod letölteni. Kérjük, hogy megrendelés előtt a leírást figyelmesen olvasd el!

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen