Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Gabonákat érintő kutatásainkról közérthetően

Gabona mustra – második felvonás

Nyáron már beavattunk titeket a táblákon zajló növénykortani elemzés néhány részletébe. Az állomány-felvételezés során a különféle kalász betegségek megjelenésén túl vizsgáltuk például a növények álló- és gyomelnyomó képességét, fejlődési ütemét is.  Erről bővebben itt olvashattok.

Gabonaszemeket érintő kortani elemzés 

Hertelendy Péter növényorvos kollégánk ezúttal a betakarítást követő, gabonaszemeket érintő kortani elemzést végezte el. Elsőként az on-farm kutatásaink keretében termesztett őszibúza vetőmag termése került górcső alá. A vizsgálat célja a terepi eredmények után még tovább szűkíteni a kört, és kiválasztani a kalászbetegségeknek leginkább ellenálló fajtákat. A vizsgálatok során két említésre méltó megállapítás is született.

Az egyik, hogy bár nyáron a táblákon jelentős fuzárium fertőzöttség volt látható a kalászokon, ehhez az állapothoz képest a vizsgált gabonaszemeken sokkal kevésbé volt tetten érhető a fertőzés. Ennek két lehetséges oka van. Az egyik, hogy a csapadékos tavaszi időt követő aszályos időjárás megakadályozta a kórokozó behatolását a kalászok felületéről a magok belsejébe, a másik, hogy a kombájnon beállított erős szelelésnek köszönhetően az egészséges szemeknél könnyebb, fuzáriumos szemek kifújódtak. Bár ez utóbbi megoldás jelentős mennyiségi veszteséget okozhat a termelőnek, a fuzárium emberi szervezetre gyakorolt egészségügyi kockázata miatt a minőség itt mindenekelőtt szempont.

A második érdekesség abból ered, hogy Péter most olyan mintákat is megvizsgált, amiket vetés előtt ecetes csávázással kezeltek a kőüszög fertőzés ellen. A kezelés hatékonynak bizonyult, mivel ezekben a mintákban kevesebb volt a kőüszöggel fertőzött szemek száma, a kontroll mintákhoz képest.

Gabonák raktározási körülményei

Bár a betakarított gabonánk egészségét a táblán keletkezett fertőzések mértéke is befolyásolja, nagyon fontos az is, hogy miként tároljuk a terményt. Egy piszkos, nem megfelelően takarított raktárban, vagy éppen nedves termény tárolásával csak fokozzuk a kórokozók és kártevők megjelenésének kockázatát, beleértve a penészgombák által termelt mikotoxinok szintjének emelkedését is.  Hertelendy Péter egy későbbi videóban részletesen beszámol majd a raktározási körülmények fontosságáról. Addig is kövessétek figyelemmel oldalunkat!

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen