Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Forgatás nélküli talajművelés ökológiai gazdálkodásban. Lehetséges?

2017. április 25-26-án az OK-NET Arable projekt keretében az ÖMKi szakmai tanulmányutat szervezett gazdálkodók és gyakorlati szakemberek részére az Organic No-Till nevű rendezvényre, az ausztriai Abbsdorf-ba. A rendezvény házigazdája és szervezője Alfred Grand osztrák gazdálkodó volt, aki a vegyszerek nélkül végzett forgatás nélküli talajművelés egyik legbátrabb úttörője nyugati szomszédunknál.

A délelőtti program fő előadója Jeff Moyer, az Amerikai Egyesült Államokban működő Rodale Institute igazgatója volt. A szakember, aki maga is gyakorló gazdálkodó, részletes előadásban ismertette az általa vezetett, nemzetközileg elismert, ökológiai gazdálkodással foglalkozó független kutatóintézet tevékenységét. Ezen belül bemutatta az 1981 óta folytatott ökológiai és konvencionális gazdálkodást komplex módon összehasonlító rendszer-kísérletük sokatmondó eredményeit (Farming System Trials). A kísérlet 35 évét összefoglaló számokból kiderül, hogy a kémiai növényvédő szereket és műtrágyát használó konvencionális termelési rendszer sok éves átlagban 5-10% terméstöbblettel bír. Az előállított termékek értékesítéséből származó bevétel ugyanakkor alacsonyabb az ökológiainál, míg a termesztési költségek magasabbak. Az elérhető jövedelem az ökológiai termesztési rendszerben a többszöröse a konvencionálisénak. Mindeközben az ökológiai módszerekkel talajépítő, termékenység-fokozó gazdálkodás valósul meg. A kísérlet több mint három évtizede alatt 15-25%-al nőtt az ökológiai módszerekkel művelt területek szervesanyag-tartalma.

A biogazdálkodás új módszerei

A minimum-művelést folytató amerikai biogazdák egyik alapvető eszköze az először Jeff Moyer által alkalmazott úgynevezett „roller crimper”, ami egy speciális, hullámirányú késekkel szerelt, erőgép mellső függesztésére csatlakozó szártörő henger. A minimum művelés rendszerekben a roller crimper segítségével determinálják az alkalmazott takarónövényt, és ezzel egy menetben, a mulcsba vetés céljára átalakított vetőgépekkel történik a főnövény szemenkénti vetése, ami az Egyesült Államokban jellemzően kukorica vagy szója. A teljes virágzásban lehengerezett takarónövény (a tengerentúlon jellemzően rozs vagy szöszös bükköny) a tapasztalatok szerint nem hajt újra, nem jelent konkurenciát a kelő főnövénynek. A nagy mennyiségű takaróanyag serkenti a talaj mikrobiológiai aktivitását, védi a felszínt az eróziótól és meggátolja az egyéves gyomok elterjedését.

A biogazdaságok új lehetőségeinek gyakorlati alkalmazása

A szakmai program délutáni részében meglátogattuk a házigazda Alfred Grand, több lábon álló 90 ha-os biogazdaságának központját, ahol többek között kereskedelmi céllal állítanak elő gilisztakomposztot. Ezt követően a gazdaságban beállított on-farm kísérletet tekintettük meg, amelynek keretében a Bécsi Természettudományi Egyetem (BOKU) és a FiBL Ausztria közreműködésével az ország első roller crimper eszköze került gyakorlati kipróbálásra. 2016. őszi vetésű szöszös bükköny-rozs takarónövény keverék hengerelését követően vetik majd a bioszóját májusban. A kísérletet a mellékelt angol nyelvű poszter mutatja be részletesebben.

A rendezvényen részt vevő magyar csapat tagjai: Horváth Boldizsár és Nobilis Ágoston (CsoroszlyaFarm), Erdődi Imre (Erdődi Biokert), Kökény Attila (Kakasszéki Biogazdálkodási Kft), Szőllősi Gábor (Agrofutura), Dezsény Zoltán (ÖMKi, Magosvölgy Ökológiai Gazdaság).

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen