Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Farmlátogatás Ausztriában

Az ÖMKi munkatársaiból és egy kutatási partnerből álló kis csapat látogatott el Alfred Grand meghívására az ausztriai Grand Farmra április végén, ahol elsősorban a talajmegőrző, humusz építő gazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységekről kívántunk tapasztalatokat szerezni.

Ez a gazdaság egy olyan biofarm, ahol az üzemi kutatások a szántóföldi gazdálkodás mellett a gyepgazdálkodás, az agrárerdészet, a zöldségtermesztés és az állattenyésztés területén is folynak. A gazdaság fő koncepciói a kutatás és a kutatási eredmények demonstrációja, a farm és a vele együttműködő gazdaságok és kutatóhelyek által.

A gazdaságból fejlődött ki a VERMIGRAND Naturprodukte GmbH, aminek a fő tevékenysége a már meglévő technológiák sikeres továbbfejlesztésével megvalósuló földigiliszták segítségével elállított komposzt és annak felhasználásával termesztőközegek gyártása. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termesztőközegek alapanyagai a közelben beszerezhetők legyenek, és tőzeget nem használnak.

A gilisztahumusz ’gyártósora’

 

A talaj egészséggel foglalkozó kutatások a talaj kezelésére szolgáló regeneratív módszerek használatára fókuszálnak, ami az egészséges élelmiszer és a stabil hozam eléréséhez is hozzájárul, amiknek az elérése egyre nehezebb a gazdasági környezet és a klíma változás kedvezőtlen tendenciái miatt. A GRAND FARM talajokkal kapcsolatos kutatási projektjei ezért az ökológiai gazdálkodással, a humuszépítéssel, az eróziómérséklésével és megelőzésével, a vetésforgóval, a kevert vetéssel, a zöldítéssel, a csökkentett talajműveléssel és a direkt vetéssel foglalkoznak.

Az agrárerdészet a fák és cserjék együttes termesztése a szántóterületen, ami a szántóföldi növények hozama mellett a gyümölcsökből vagy a fák értékes fanövekedéséből is bevételt eredményezhet. A nagyobb teljes biomassza-hozam mellett számos más előnyt is kínál. A csökkenő szélsebesség a területen kevesebb párolgáshoz vezet, a virágzó fák ösztönzik a beporzókat és a hasznos szervezeteket, élőhelyet biztosítanak mind a vadon élő, mind a haszonállatok számára, és így támogatják a biológiai sokféleség megőrzését. A CO2-t kivonják a légkörből, fában és a talajban tárolják. Az agrárerdészet tehát az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozás mérséklését szolgálja, de számos más funkciót is kínál a társadalom számára. A fa- és cserjefajok, a megfelelő alanyok kiválasztását, a sor- és faközöket, valamint a termesztési formákat kutatásokra alapozva pontosan meg kell tervezni az optimális hatás elérése érdekében.

Fák és cserjék a szántóterületek között

A farmhoz tartozik egy kertészet is, a GRAND GARDEN, ahol Jean Martin Fortier modelljét követik és fejlesztik tovább. A termeléstől az értékesítésre való előkészítésig 100%-os energia-önellátásra törekednek. A munkafolyamatokat kizárólag kézzel végzik, traktorokat nem használnak. Az értékesítés során is a regionalitásra törekednek, hetente egyszer dobozos rendszerben a környékbeli vevők számára, a mindenkori szezonalitást figyelembe véve.

A kertészetben is fő szempont a diverzifikáció

 

A szántóföldi növénytermesztés során olyan új technológiákat alkalmaznak, ahol a takarónövény ősszel van lehengerezve, és a gabona rávetése ebbe a mulcsba történik. Ottjártunkkor a másodvetésként előző évben elvetett lóbabra történt búza rávetést nézhettük meg. Az előző évben a főnővény is lóbab volt, igy gyakorlatilag az árvakeléssel együtt kelt ki a másodvetésként rávetett lóbab, ami a virágzás időszakában volt a szártörő hengerrel lefektetve. Az őszi takarónövény biztonságosabban alkalmazható a vízellátás szempontjából is, ugyanis a korábban alkalmazott tavaszi technika (pl. őszi rozsra szója vetés) az elmúlt években a vízellátás elégtelensége miatt nem volt eredményes.

Lóbabra vetett őszi búza

 

Összeállította: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva

Dr. Berényi Üveges Judit

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. október 18.

Hír
Ökogazdálkodás konferenciák az OMÉK-on

ÖMKi szakmai konferenciák a 80. OMÉK alkalmából

Részletek
2023. november 22.

Hír
Innovatív kutatási módszerek a jövőálló állattenyésztésért

A húsfogyasztás egy főre jutó mennyisége sokáig a társadalmi jólét fontos fokmérője volt és bizonyos összefüggésekben még ma is annak számít. Az iparszerű állattartás és az innen származó élelmiszer a növekvő hús-, tej- és tojás igényt igyekszik minél olcsóbban, minél nagyobb hozamokkal kiszolgálni. Az intenzív állattartás ugyanakkor köztudottan az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező mezőgazdasági ágazat, amely komoly etikai kérdéseket is felvet a természetidegen tartásmód és az állatokkal való bánásmód miatt. Ezzel szemben a természetközeli környezetben tartott állatok, a fajukra jellemző viselkedési formák szabad gyakorlása mellett, humán élelmezésre alkalmatlan növényi alapanyagokat alakítanak át jó minőségű állati termékké (hússá, tejjé), miközben fenntartják a legeltetett gyepterületek sokszínű élővilágát és kiemelkedő természeti értékeit. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fontosnak tartja felhívni a figyelmet a helyi, fenntartható állattenyésztés fontosságára, a tudatos táplálkozásra, valamint a szabadtartású, ökológiai gazdálkodásból származó állati termékek előnyeire. A fenntartható állattartás fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása szempontjából. Az állattartásnak olyan megoldásokra van szüksége, amelyek egyszerre biztosítják az állatok jólétét, minimalizálják az állattartásból származó negatív környezeti hatásokat, miközben kiváló minőségű élelmiszertermelést tesznek lehetővé. A megoldásokhoz érdemes ötvözni a jól bevált, hagyományos módszereket a tudományos kutatások eredményeivel és az innovatív technikai eszközökkel. Az ÖMKi - a legelőre alapozott húsmarhatartás területén - az állatokra helyezhető érzékelőkre alapozott kutatásával támogatja a hazai állattenyésztés fenntartható fejlődését.

Részletek
2022. november 3.

Hír
Adatelemzés - Az ellés jelei szenzoradatok alapján

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban - 8. rész

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2023 Füzesgyarmat

Fókuszban a talajművelés, a gabona- és fehérjenövény termesztés

Részletek

Rendezvény
Jó gyakorlatok és innovatív megoldások az ökológiai szántóföldi gazdálkodásban

Fókuszban a talajművelés és a regeneratív mezőgazdaság módszerei a biogazdálkodásban

Részletek

Rendezvény
Műhelymunka a digitalizáció elősegítésére

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), PATH2DEA projektje, valamint a Magyarországi Precíziós Állatartásért Egyesület (MAPÁE) együtműködésében szervezzük meg közös workshopunkat az agroökológiai átállást lehetővé tevő digitalizáció elősegítése témában.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen