Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

EURÓPAI DIVERZITÁS ÉS GABONA FESZTIVÁL

A rendezvény első két napján hat párhuzamos szekcióban előadásokon, műhelybeszélgetéseken és különböző gyakorlati bemutatókon vehettünk részt.

Fajtabemutató gyűjtemény a főiskola egyik parcelláján. A 418 (táj)fajtát bemutató gyűjteménybe Európa minden részéről érkeztek magok.

A magyar mezőgazdaság képviselői

Június 26 és 28 között Kalø-ban, Dániában jártunk, az Európai diverzitás és gabona fesztiválon (European DiversityCereal Festival) melyet a CERERE H2020 projekt keretében közösen szervezett a Let’s cultivate diversity (Termesszünk sokféleséget) és a Nordic heritage cereal (Skandináv hagyományos gabonák) kezdeményezés. A rendezvénynek a helyi Ökológiai Mezőgazdasági Főiskola adott otthont. A programon körülbelül 250-en vettek részt, elsősorban a Skandináv államokból, de szép számban jelentek meg olasz és francia kézműves pékek, molnárok és kutatók is, sőt tengeren túli vendégek is voltak Kanadából és Ausztráliából. Magyarországot komoly csapat képviselte, az ÖMKi mellett jelen volt a Csoroszlya farm, a Pipacs- és a Kópic pékség is.

Programok

A rendezvény első két napján hat párhuzamos szekcióban előadásokon, műhelybeszélgetéseken és különböző gyakorlati bemutatókon vehettünk részt. A témák a kovászkészítéstől a kenyérsütésig mindent lefedtek. A gazdálkodók növénykórtani (felismerés és megelőzés), fajtaismereti és szelekciós praktikákkal bővíthették tudásukat kint a szántóföldön, a több mint 400 fajtát bemutató gyűjteményben.

Stephano Piluso (Rete Semi Rurali, Olaszország) a kovászos rozskenyér-készítés műhelytitkait osztja meg a résztvevőkkel

Egy skót kezdeményezés

A sokféleség nemcsak a több száz fajtát bemutató percellán, de a bemutatkozó szervezetek működési felépítésétől a kovász elkészítésének legapróbb technikai részletéig tapasztalható volt. A sok, jobbnál jobb előadás és műhelymunka közül kiemelkedett az Andrew Whitley által bemutatott Scotland the Bread (Skócia a kenyér) nevű kezdeményezés, mely a tagok tulajdonában lévő közösségi gazdasági társaság és jótékonysági egyesület is egyben.

A társaság fő célja, hogy kiemelkedő minőségű, jó beltartalmi értékekkel jellemezhető, változatos gabonafajtákból, helyben termesztve, a helyi lakosoknak ízletes és egészséges kenyeret biztosítson. A 2012-ben alapított egyesület nemesítőket, gazdákat, molnárokat, pékeket, kutatókat, táplálkozástudományi szakértőket és fogyasztókat kapcsol össze, hogy helyben termesztett gabonából, frissen őrölt lisztből, tápanyagokban gazdag kovászos kenyér kerüljön minél többek asztalára.

Egy-egy ilyen rendezvény az ismereteink gyarapításán túl remek lehetőséget kínál szakmai kapcsolatok kialakítására is. A hivatalos programok után még késő éjszakáig folytatódott a lázas eszmecsere az udvaron, a termekben és néha a szántóföldön is.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen