Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Építsd meg a saját okos rovarcsapdád!

Mezőgazdasági szaktanácsadók egy olyan költséghatékony megoldást fejlesztettek ki, amely egyszerű mobileszközök ‒ olcsó használt androidos okostelefonok ‒ és nyílt forráskódú webes technológia kombinálásával lehetővé teszi a gyümölcsültetvényeken előforduló kártevők gradációjának online követését.

A szóban forgó technológiát már több mint öt éve alkalmazzák Kelet-Magyarországon, és jól példázza, hogy nem minden esetben a legmodernebb eszközök jelentik a legmegfelelőbb megoldást egy adott probléma kezelésére, ami különösen a kisgazdaságok esetében igaz.

A feromoncsapdák használata az egyik legalapvetőbb módszer a gyümölcsösökben, illetve szőlőültetvényekben előforduló kártevők gradációjának előrejelzésére. A Közös Agrárpolitika (KAP) egyes agrár-környezetgazdálkodási támogatásai is előírják a gazdálkodóknak, hogy területegységenként bizonyos mennyiségű rovarcsapdát működtessenek (pl. kéthektáronként egy darabot), illetve rendszeresen monitorozzák a befogott rovarokat (pl. legalább naponta egyszer).

A mezőgazdasági területek a közép- és délkelet-európai országok többségében elaprózottak, a gazdaságok parcellái sokszor szétszórva helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy rendkívül emberierőforrás-, idő- és költségigényes rendszeresen felkeresni a különböző helyszíneken található csapdákat a rovarok gradációjának nyomon követése végett. Ráadásul a kisgazdaságok anyagi lehetőségei korlátozottak, így a szaktanácsadóknak olyan technológiákat kell keresniük és alkalmazniuk, amelyek olcsó megoldást biztosítanak a velük kapcsolatban álló gazdák számára.

Az említett nehézségek kiküszöbölésére két magyar szaktanácsadási központ közösen egy egyszerű, megfizethető, nyílt forráskódú, közösségalapú megoldást tervezett, illetve vezetett be, és a gazdálkodókat, valamint a szaktanácsadóikat egy olyan információs és kommunikációs technológiára alapozott eszközzel látott el, amely lehetővé teszi számukra, hogy a gradáció pontos alakulását a böngészőjükön keresztül online követhessék. Az ötletet és a prototípus kidolgozását az a cél is motiválta, hogy a kereskedelmi forgalomban sokkal drágábban kapható eszközökhöz hasonló funkcióval rendelkező megoldást hozzanak létre.

Az eszköz egy belépő szintű androidos okostelefonból és egy üveggel takart kis lyukkal (a kamerának), valamint egy ‒ a telefon elhelyezésére és a lopások elleni álcázásra szolgáló ‒ fautánzatú burkolattal ellátott műanyag dobozból, továbbá egy átlátszó műanyag lappal rendelkező háromszög alakú szexferomoncsapdából, illetve magából a feromonból áll. A felhasznált alkotóelemek alacsony értékének köszönhetően ‒ elkerülve a drágább (és könnyen észrevehető) eszközök többletköltségeit, mint például a napelemek, a speciális érzékelők, a kamera, a GPS, az adatrögzítő vagy a jeladó ‒ a berendezésre biztosítást sem szükséges kötni.

Az „androidos csapda” legfőbb feladata, hogy naponta egy képet készítsen a csapda ragacsos felületéről, és feltöltse azt a webszerverre FTP kapcsolaton keresztül. A képpel együtt a SIM-kártya IMEI száma, a dátum és az időpont, a földrajzi koordináták, valamint az akkumulátor töltöttségi szintjének adatai is elküldésre kerülnek a fájlnéven keresztül. A telefon optimalizált energiaellátásnak köszönhetően meglepően hosszú működési idő érhető el újratöltés nélkül, amely akár egy egész szezont is jelenthet (30/60/180 napot normál/nagyobb kapacitású beépített/illetve külső akkumulátor esetén). Egy felhasználóbarát webes alkalmazás segítségével a gazdák vagy szaktanácsadóik szabadon böngészhetnek a képek, valamint a hozzájuk tartozó adatok között online, az eredményeket pedig letölthetik MS Excel formátumban (v2) a további vizsgálatokhoz.

Mivel a használt okostelefonokra általában már nincs szükségük a gazdálkodóknak (a csapda jó ürügy lehet arra, hogy újabb modellekre cseréljék le azokat), így egy-egy eszköz teljes költsége mindössze körülbelül 10-15 euró, amely tartalmazza a csapdát, a fautánzatú burkolattal ellátott műanyag dobozt, illetve a speciális külső akkumulátort, amennyiben azt igénylik.

A prototípust közösségi megközelítést alkalmazva fejlesztették ki annak érdekében, hogy bárki össze tudja szerelni, illetve működtetni tudja azt a közzétett útmutató alapján.

Kapcsolat: laszlo.papocsi@biokutatas.hu, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

A fejlesztés részben az i2connect projekt keretében valósult meg. A projekt az interaktív innovációs folyamatokat támogató szaktanácsadók kompetenciájának fejlesztéséért az európai mezőgazdaságot és erdészetet érintő összetett kihívásokra való reagálás érdekében fejti ki tevékenységét: részletek

trap1c
Az eszköz összeszerelése (Forrás: Papócsi László)

Moravszki Gábor (2)
Ilyen egyszerűen néz ki a fához történő rögzítés előtt (Forrás: Moravszki Gábor)

Moravszki Gábor
És így néz ki már a gyümölcsfán (Forrás: Moravszki Gábor)

trap4c
A beérkezett képek böngészése online (Forrás: Papócsi László)

trap5c
Az adatok MS Excel-be exportálhatóak, illetve online is megtekinthetőek (v2) a trendek nyomon követése érdekében (Forrás: Papócsi László)

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 17.

Növényvédelem
Tavaszi előkészületek a biokertben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek 

Előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől. 

 

Részletek
2021. január 28.

Hír
ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium

Az ÖMKi on-farm kutatási hálózata 2020. szeptember 4-én elnyerte az „élő laboratórium” címet - hivatalosan ÖMKi On-Farm Living Lab megnevezéssel - így bekerült a nemzetközi Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának (European Network of Living Labs - ENoLL) tagjai közé.

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Szaktanácsadói hálózat - i2connect

A projekt az interaktív innovációs folyamatokat támogató szaktanácsadók kompetenciájának fejlesztéséért az európai mezőgazdaságot és erdészetet érintő összetett kihívásokra való reagálás érdekében fejti ki tevékenységét.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Szaktanácsadók szerepe az interaktív innovációban

Szaktanácsadók szerepe az interaktív innovációban - tapasztalatok, jó gyakorlatok és induló program lehetőségek

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen