Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Előzzük meg a csúcsrothadást öko módszerekkel!

2020. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

„Már késő!”- mondta szomorúan a szomszédom egy csúcsrothadásos paradicsommal a kezében. Annyiban igaza van, hogy a bogyókról már nem tudjuk eltüntetni a besüppedő fekete foltokat. De az elszáradt, perzselt leveleket sem lehet visszazöldíteni és a varas körtéről sem tudjuk eltüntetni a barna gombatelepeket. Viszont tanulhatunk az idei évből. Három olyan aktuális problémáról írok, melyeket csak megelőzéssel lehetett volna kivédeni. 2021-ben már sikerülni fog! A fényképek augusztus 24-én készültek.

A paradicsom és a paprika csúcsrothadásáról már az előző felhívásban is írtam. Paradicsomon, paprikán kívül más zöldségféléknél, például cukkininél is előfordulhat, hogy a növény maga egészségesnek tűnik, a leveleken semmilyen tünetet nem látunk, de a termés csúcsán, a bibe körül kisebb-nagyobb besüppedő, barnuló, majd fekete folt alakul ki. Ez nem betegség, hanem egy élettani probléma: nem jut elegendő kalcium a fejlődő termésbe, és emiatt a termés csúcsa elhal. Úgy tűnik, hogy az idén sokan találkoztak ezekkel a beteg termésekkel. A kalciumot a növény nem tudja az idős szövetekből a fiatal, növekvő növényi részekbe szállítani, így, ha hiány lép fel, az mindig a fiatal, növekvő növényi szervekben jelentkezik. Levélzöldségek, salátafélék esetén a kalcium hiány esetén a levélszélek barnulása, elhalása a tünet. Hogy miért nem jut elegendő kalciumhoz a növény: sokféle oka lehet. Lehet, hogy túl sok a talajban a felvehető nitrogén, elsősorban az ammónium formában (például éretlen istállótrágya kijuttatásának is lehet a következménye), és emiatt túl gyorsan fejlődik a növény, és más elemekből, így kalciumból relatív hiány lép fel. Okozhatja nagyon magas hőmérséklet, túl sok vagy túl kevés csapadék, de nagyon magas páratartalom is, mivel ilyenkor párologtatni nem tud a növény, és így a gyökerekből a levél és a termés felé történő vízszállítás is leáll. Visszagondolva a nyárra, nem is csodálkozom azon, hogy találkozunk csúcsrothadásos paradicsommal, hiszen a felsoroltak események mind előfordultak. A kalcium pótlása kalcium-nitrát levéltrágya formájában ökológiai gazdálkodók részére nem engedélyezett, és a kalciumklorid oldat használata is csak almában, a sztipikkesedés (vagy más néven keserűfoltosság) megelőzése céljából engedélyezett, ezért a legtöbb, kertészeti oldalon ajánlott levéltrágya használata nem megoldás. Ellenben a kalcium-oxid tartalmú Myr Kalcium lombtrágya ökológiai zöldségtermesztésben is használható a vegetációs időszakban 2-3 alkalommal, 0,2-0,4%-os töménységben kijuttatva. 

Abban az esetben, ha a talajban elengedő a kalcium, de időjárási okokból mégsem felvehető a növény számára a lombtrágyázással hatékonyabban avatkozhatunk be. Ellenkező esetben a talaj kalcium-szolgáltató képességét kell támogatni, majd a következő szezonban, kalcium pótlással: ne feledkezzenek meg a talaj meszezéséről! A meszezés elvégezhető mészkőpor kijuttatásával (például Abavit ásványi trágya), más, mésztartalmú termésnövelő anyag használatával, például magas szervesanyagtartalmú (21% felett) és kalciumtartalmú (31% feletti CaCO3) alginittel, vagy a dudarit alapú Greensoil termékcsalád mésszel dúsított tagjával.

A termesztéstechnológia is segíthet. A talaj nagy tömegű szervesanyaggal, komposzttal vagy szalmával történő takarásával a talaj hőmérsékletingadozása csökkenthető, kevésbé szárad ki, folyamatos a vízfelvétel a talajból.

► Nem permetezem az Óbudai Megfigyelőkert idős körtefáját. A nyárvége csapadékos, változékony hőmérsékletű időjárásában a gyümölcsökön megjelent a varasodás. Már helyrehozhatatlan a kár, korábban kellett volna permetezni. Ismerem a fát, bő egy hónap van a szüretig, tehát rövidebb, 10 napos várakozási idejű rézhidroxiddal (Funguran Progress) akár védekezhetnék is.

► Úgy látszik, hogy a Nap káros sugaraival is számolnunk kell. Még nem szoktunk hozzá, ahhoz, hogy a meleget adó, cukorfokot növelő napsugarak perzselhetnek is. A tünetek felismerése sem egyszerű, mert hasonlítanak a hiánybetegségeknél jelentkező elváltozásokra. Amennyiben a napos oldalon látjuk, a durva körvonalú, a levélerek mintázatával nem összefüggő foltokat, akkor biztos, hogy a napperzselésről, pontosabban az erős ultraibolyasugárzás okozta szöveti károsodásról van szó. A telepítés és a zöldségágyás helyének a kiválasztásánál, és pl. a fajtaválasztáskor már erre is gondolnunk kell.

A fóliasátrak árnyékolásával (Raschel háló, festett fólia), valamint a levélfelület erősítésével a napégés megelőzhető. Az előző felhívásban említett kálium-szilikát tartalmú lombtrágya egyértelműen napégés megelőzésére használható. Tulajdonképpen a legtöbb ökológiai termesztésben engedélyezett növénykondicionáló a növényi szövetek erősítésén keresztül csökkenti a gombabetegségek megjelenésének kockázatát. Kifejezetten napégés és termésrepedés megelőzése céljából pedig a szilícium-dioxid, kálium-karbonát és kálium-hidroxid tartalmú Prosilicon is alkalmazható. Sok biostimuláló készítmény algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaz, kifejezetten a hőstressz kivédését is segítik. Arra felhívjuk a figyelmet, hogy minden zöldmunkát kíméletesen kell végezni, tehát ha a termés minőségének növelése érdekében megritkítjuk a lombozatot, és közvetlen napfényre kerül a termés, legyen az szőlőfürt vagy paradicsom, az érzékeny lesz a napfényre, és megéghet. A kalapról mi se feledkezzünk meg!

Az áfonya kényes növény. Speciális, savanyú talaj-pH-t kíván és a virágcserép sem ideális a számára, ebben gyorsan kiszáradhat a földje, körbe süti a nap. Ráadásul egy holland fajtát kaptunk, melyet a felhős, nálunk hűvösebb országban nemesítettek ki. Néhány óra alatt fonnyadtak így el a levelei. Talán kiheveri a fotón látható napégést.

Budapest, 2020. augusztus 24.

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György és az ÖMKi Csapata                                                              

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. július 14.

Növényvédelem
Bio megoldások blumeriellás fertőzés, paradicsomvész és peronoszpóra ellen

2020. évi 18. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 30.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen