Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ellenálló biokertek: monília megelőzése, puszpángmoly elleni védekezés, vadkárok csökkentése

2021. évi 7. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Nem emlékszem olyan évre, hogy a tavaszi lemosásról szóló felhívásom, még két hónappal később is aktuális lenne. Az idén, néhány gyümölcsfajtánál még most is elvégezhető. A hűvös és száraz tavasz lelassította a növények fejlődését.

A tafrinás és virágfertőző moníliás levelem sem vesztett az időszerűségéből, viszont kiegészítésre szorul. Fontos aktualitás, hogy a Blossom Protect (Aureobasidium pullulans tartalmú) baktérium- és gombaölő készítmény szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezik Magyarország teljes területén az ökológiai gazdálkodás rendszerében termesztett kajszibarack- és meggykultúrákban monília ellen. Az engedély 2021. március 17-től 2021. július 14-ig érvényes. A készítmény a vegetációban legfeljebb három alkalommal, a virágzás kezdetén, teljes virágzásban, valamint virágzás végén juttatható ki. A kezelés során minden esetben törekedni kell a virágok teljes fedésére. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Blossom Protect csak önmagában juttatható ki, tehát semmivel nem keverhető. Bár a termék besorolása szerint baktérium és gombaölő, valójában nem így hat. Az Aureobasidium pullulans egy antagonista élesztőgomba, amely jól tűri a napfényt, szárazságot, jól szaporodik és elfoglalja a helyet a kórokozó gombák elől. Megelőző módon kell alkalmazni, azaz a fertőzési veszély előtt 1-2 nappal kell használni, ha azt szeretnénk, hogy a monília fertőzés ne terjedjen. Nem tudja a monília spórák számát csökkenteni, de ha időben kijuttattuk és felszaporodott a virágok felületén, nem lesz tere, fertőzési kapuja a virág és hajtásfertőző moníliának. Mivel a készítmény élő anyag, körültekintően kell használni. Semmiképp nem szabad réz hatóanyagú termékkel kombinálni, sőt az sem ajánlott, hogy a terméket és bármelyik réz hatóanyagú (vagy bármely más gombaölő) növényvédőszert két nap eltéréssel használják. Be kell állítani a növényvédőszer kijuttatásához felhasznált víz kémhatását 3,5-4 pH-ra.

► Ma még a téli búvóhelyén fotóztam a selyemfényű-puszpángmoly kis hernyóját. Az ágak csúcsán található, összeszőtt levélkéket bontottam ki. Már ébren volt, mozgott. Az elkövetkező napokra meleget ígérnek, a lárvák végleg elhagyják a fészküket és rágni kezdenek. Éhesek! Most még metszőollóval lecsipegethetőek a hernyófészkek, a szétmászásuk után már csak permetezéssel védekezhetünk ellenük. A kis lárvák ellen Bacillus thuringiensis (BT) hatóanyagú biológiai növényvédőszer használható. Nagy nyomással a bokrok belsejébe irányítsák a növényvédőszert, ott tartózkodnak a hernyók. A kertbe kívülről beköltöző puszpángmolyok és a nyári és az őszi nemzedékei miatt egész évben figyelni kell a puszpángot, azaz buxust.

A felhívás kiadásakor olyan BT terméket javasoltunk, amely csak nagy kiszerelésben kapható, hosszú előrendeléssel professzionális felhasználóknak, ldául közterületeken, parkfenntartóknak, és erdészeti fafajok molykártevői ellen. Kiskertben más, kis kiszerelésben kapható BT terméket lehet használni, amelyet egyébként is használnak a gyümölcstermő növények molykártevői ellen.

puszpángmoly
Selyemfényű puszpángmoly hernyója

Aki most telepít nyírni való sövényt vagy szolitert, az a kertész inkább egy buxuspótlásra javasolt fajt válasszon.  Ilyen kiváló növény a nálunk is honos tiszafa (Taxus baccata). Az alapfajon kívül számos szín és alakváltozata ismert, kertépítők előszeretettel alkalmazzák a buxus helyett, mert jól alakítható és nincs ismert kártevője. Ennek oka, hogy a növény levele és kérge, valamint magja mérgező. A taxin B nevű alkaloida valóban mérgező, de gyakorlatilag nulla az esélye, hogy kisgyermek vagy kisállat a levelet vagy a kérget rágni kezdi. Más a helyzet a maggal, de a természet itt is bölcs: a magot körülveszi a gyönyörű, kehely alakú, piros húsú magburok, amely viszont ehető és az énekesmadarak egyik kedvenc elesége. A mag nem mérgezi meg a madarakat, mert az sértetlenül áthalad a tápcsatornán és jó eséllyel kertünk egy ritkán bolygatott foltjára pottyan. Akinek termőkorú tiszafája van a kertben, számíthat arra, hogy néhány év után értékes, szép formájú magoncokat tud majd ajándékozni kertbarátainak. A meglepetés: kiváló pálinkát lehet főzni a húsos magburokból!

► Úgy tűnik, hogy az enyhe, hómentes télen sem szoktak le a gyümölcsfák megrágásáról a vadak. Ebben az almásban, a tavalyi, már barnuló rágásnyomok mellett az idén, kora tavasszal is otthagyta a fognyomát talán éppen az az őzbak, melyről nyáron videófelvételt is csináltam. Egyre több nagyvad kerülgeti a kertjeinket, a kerítés a legbiztosabb, de nem az egyetlen megoldás. Érdemes a kerítés alsó índrótját megerősíteni és sűrűn, több helyen lehorgonyozni, ez megakadályozhatja, hogy a vaddisznó kerítésünket megemelje és malacait beküldje a kertünkbe egy kiadós uzsonnázásra. A szarvas simán megugorja a most érvényes világcsúcsot (2,45 méter), ha neki tud futni. Nem érdemes két méternél tovább magasítani a kerítéseket, a szarvas, ha akar, bejön. A vadriasztás egyéb lehetőségeiről koraőszi hírlevelünkben olvashatnak majd.

vadkár_ömki
Vadkár az almásban

► Hogyan irtsam ki az ibolyát a gyepemből? – kaptam a kérdést, a szép gyepre áhítozó szomszédomtól. Nekem tetszik, én nem bántanám - válaszoltam neki, és arra gondoltam, hogy inkább felülről, mintsem alulról szagoljuk az ibolyát, de elfogadtam, hogy ő főleg fűfajokból álló pázsitot szeretne. Megoldás lehet a tövek kiszedése, kiszúrása acatolóval, lehetőleg a virágzás elején, így csökken a maghozás esélye. Nem könnyű, de néhány év alatt kellően meg lehet ritkítani az ibolya állományt. Javasolható a virágok leszedése és felhasználása konyhánkban, az ibolya virága ehető. Többek között kiváló fűszervaj készül belőle, felhasználhatjuk salátákban és kandírozva torta díszítéshez is. Az ibolya elterjedése is a melegebb, hosszabb ősznek köszönhető. Már ekkor csírázik, tavaszra megerősödik, virágzik és sok magot érlel. Néhol a búzában is gondot okoz! Inkább együnk ibolyát!  

„Kicsi a kertem, sok a virág, sietnem kell, várnak az ibolyák!” Ezzel a rövid locsolóverssel és az ibolya fotójával kívánok jó egészséget és jó kertészkedést mindannyiuknak!  

ömki_ibolya

A témában videó is készült:

 

Budapest, 2021. március 31.  

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. június 17.

Növényvédelem
Hogyan védekezzünk a gyomok ellen ökológiai módszerekkel?

2020. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Rendezvény
Ökológiai kertészeti műhelymunka - mikrobiológiai készítmények és tápanyag-utánpótlási szoftver

Részletek

Rendezvény
Kertészeti műhelymunka

Tápanyag-utánpótlás és palántanevelés az ökológiai zöldségtermesztésben

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen