Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

CO-FRESH - a fenntartható és versenyképes gyümölcs- és zöldségtermelési értékláncokért

Örömmel jelentjük be a CO-FRESH, az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának keretében támogatott innovációs projekt indulását, melynek célja a fenntartható és hatékony mezőgazdasági-élelmiszeripari értékláncok megteremtése.

A 2020. október elején indult, 42 hónapig tartó projekt teljes költségvetése 7,5 millió euró, és összefogja a vizsgált mezőgazdasági-élelmiszeri értékláncok fő szereplőit, az érintett felek szervezeteit (gazdálkodók, élelmiszer-termelők, szövetkezetek, fogyasztók), a technológiai (beleértve a digitális) és nem technológiai (beleértve a társadalmi, szervezeti és intézményi) jellegű megoldások, valamint a környezettudomány és szociológia, a gazdasági fenntarthatóság és a fogyasztók általi elfogadottság szakértőit.

A legmodernebb technológiai megközelítésekből, a jelenlegi megfelelő gyakorlatokból, valamint az innovatív értékláncokban vizsgált sikertényezőkből kiindulva a CO-FRESH olyan technikák, eszközök és tudás kialakítását ígéri, amellyel újraformálhatjuk a mezőgazdasági-élelmiszeripari értékláncokat. Együttműködésen és rendszerszintű megközelítésen keresztül ezeket az eszközöket és formátumokat 7 esettanulmányban fogják alkalmazni, melyek különféle gyümölcs- és zöldségtermelési mezőgazdasági-élelmiszeripari értékláncokat képviselnek (beleértve az élelmezési és takarmányozási célú fehérjenövényeket is) Európa-szerte. A CO-FRESH módszere a beavatkozásos kutatási megközelítés, amely megvizsgálja egy beavatkozás hatásait egy vizsgált kimenetre, így tanulmányozva a kollektív innovációs tevékenység modelljeit szervezeteken belül és azok között.

A CO-FRESH elsődleges célkitűzése az innovatív, rendszerszintű megközelítések újraformálása és kísérleti alkalmazása mezőgazdasági-élelmiszeripari értékláncokban, hogy ezeket az innovációkat végül európai szinten is be lehessen vezetni. Ezek az újszerű megközelítések segítik a fenntartható technológiai, társadalmi, szervezeti, vezetőségi és intézményi innovációk átgondolt integrálását, és így javítják majd ezen értékláncok gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi teljesítményét és hatékonyságát.

A CO-FRESH konzorcium a CNTA – Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (Spanyolország) vezetésével összesen 26 hivatalos partnert foglal magában 10 európai országból: Hohenheim Egyetem (Németország), Tecnoalimenti SCPA (Olaszország), Genti Egyetem (Belgium), Wageningen Egyetem (Hollandia), Bolognai Egyetem (Olaszország), Varsói Élettudományi Egyetem (Lengyelország), Actalia Association (Franciaország), Centre de Recerca en Economia I Desenvolupament Agroalimentari-UPC-IRTA (Spanyolország), Gerace Maria Caterina (Olaszország), Florette Iberica SLU (Spanyolország), Stichting Food Valley (Hollandia), Chambre Regionale D’Agriculture des Pays de la Loire (Franciaország), Ekoowoc (Lengyelország), Pilze Nagykereskedelmi es Szolgáltató KFT (Magyarország), Asociacion de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de Almería (Spanyolország), Confederazione Generale dell Agricoltura Italiana (Olaszország), FruitVegetablesEUROPE (Belgium), Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviselétenek Egyesülete (Magyarország), Communaute Europeenne des Cooperatives de Consommateurs (Belgium), Cooperatives Europe asbl (Belgium), Bioeconomy Cluster (Szlovákia), Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit KFT (Magyarország), Enco SRL (Olaszország), Future Intelligence Erevna Tilepkinoniakon ke Pliroforiakon Systimaton EPE (Görögország) és az Innogestiona Ambiental (Spanyolország).


Projekt adatai

Projekt száma: 101000852

Indulás dátuma: 2020. 10. 01.

Projekt időtartama: 42 hónap

További információkért forduljon a következő személyekhez:

Gyöngyösi Emese, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - ÖMKi
gyongyosi.emese@biokutatas.hu

Kujáni Katalin, Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekvédelmi Egyesülete
kujanikatalin@gmail.com, + 36 70 453 5208

Somosné Nagy Adrienn, Pilze-Nagy Kereskedelmi es Szolgáltató Kft.
a.nagy@pleurotus.hu

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 15.

Média
A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

Részletek
2020. november 12.

Hír
Kutatásainkról közérthetően

Az ökológiai gazdálkodásba bevont ültetvények területe már eléri az összes ültetvény 9%-át.

Részletek
2019. február 18.

Hír
Díjazták a kutatási hálózatunkat!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett, 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón került sor a Környezet Védelméért díjak átadására.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2023 Füzesgyarmat

Fókuszban a talajművelés, a gabona- és fehérjenövény termesztés

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen