Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

bioburgonya, SolACE, palánta, burgonya, oltóanyag   2021. június 17. Hír

Burgonyatermesztés palántáról és további bioburgonya kísérleteink

Immár harmadik és egyben utolsó évükbe léptek a SolACE projektünk keretében zajló bioburgonya termesztési kísérleteink.

Az on-farm kísérletekben ezúttal is több innovációs eljárást tesztelünk: 2019 után, idén ismét a legújabb hibrid burgonya palántákat termesztik partnereink a zsámboki Bálint Kertben és a kiskunfélegyházi Kiss Bio Tanyán. Mindkét kísérleti genotípus sárgahéjú burgonya, és nagyobb fokú abiotikus és biotikus stressz-ellenállóságra nemesítette őket a holland Solynta cég. A palántáról való termesztés egyik előnye lehet, hogy a vetőgumó által hordozott esetleges fertőzések nem kerülnek be a talajba és nem fertőzik tovább a növényt, így fertőzésmentes kultúrával indulhatunk a burgonya termesztésnek.

Ezen felül, az előző helyszínek mellett a szári Csoroszlya Farmon és a hajdúhadházi Erdődi Biokertben tovább vizsgáljuk a VízŐr (víztartó hatású hazai fejlesztésű talajkondicionáló) hatásosságát Hópehely burgonyán és teszteljük a SolACE projektegyik innovációját, egy mikrobiológiai oltóanyag keveréket.

Mindeközben, a MATE Kísérleti Üzem és Tangazdaság, Ökológiai Gazdálkodás Ágazatánál, Soroksáron is folytatódnak kisparcellás kísérleteink. Az itt vizsgált burgonyafajtákat különböző tápanyag- és vízellátottsági szintek mellett neveljük, valamint hét, hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazó oltóanyag kezelés hatását is vizsgáljuk a növények stressztűrő képességére. A kísérlet másik felében pedig az elővetemény hatását mérjük: itt rozs, illetve szója után kerültek a földbe a különböző fajtájú burgonyagumók.

Bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszútávon járulunk hozzá földjeink, vizeink és nem utolsó sorban egészségünk védelméhez úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk.

Az ökológiai gazdálkodásban a hangsúly legtöbbször a károsítók fellépésének megelőzésen van, amihez segítséget nyújtanak kutatási kiadványaink is. Ezeket, s köztük a bioburgonya termesztési technológiáját leíró füzetet, ingyenesen le lehet tölteni a honlapunkról.

Hamarosan pedig egy új videót is forgatunk a témában. Tartsatok velünk továbbra is!

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 28.

Hír
Bioburgonya kísérleteink képekben: fotósorozat és beszámoló az elmúlt egy évről

A tavaszi és nyári terepmunkáink jelentős része a burgonyához kapcsolódott.

Részletek
2019. július 22.

Hír
Kiutat keresünk a krumpliválságból

A klímaváltozás hatásaira készítjük fel a burgonyatermesztést az agrotechnikai innováció eszközeivel

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen