Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

gyephasznosítás, bioszén, gyepterület   2023. április 19. Hír

Bioszén előállításának lehetősége – GO-GRASS műhelymunka a hazai gyepterületek hasznosításáról

A GO-GRASS projektünk második hazai replikációs műhelymunkájának témája a hazai gyepterületekről származó fűfélék bioszénként történő hasznosítása volt. A harmadik, tavaszi replikációs műhelymunkára várjuk az érdeklődőket!

A 2020 októberében megalakult hazai szakértői csoport 2022. október 14-én tartotta az első replikációs műhelymunkáját, majd a második workshopot 2022. december 5-én, Túrkevén az Agrofutura Kft. telephelyén rendezték meg az ÖMKi szervezésében.

Terepszemle az Agrofutura Kft. telephelyén, ahol Szőllősi Gábor bemutatta az általuk használt pirolízis gép működését.

A szakértői csoport feladata, hogy a gyepterületek hasznosítására közösen kiválassza a hazai körülmények között leginkább adaptálható bemutatótelep példáját, feltárja a környezeti, gazdasági, hatósági és egyéb kihívásokat, illetve kidolgozza a kiválasztott példa hazai értékláncát és az erre épülő fenntartható üzleti modelleket, finanszírozási stratégiákat.

A második replikációs műhelymunka célja a hazai lehetőségek megismerése mellett a bioszén gyártás folyamatának bemutatása volt a szakértői csoport számára, hiszen a német példa adaptálása a legígéretesebb hazai viszonylatban a négy demó közül. Szőllősi Gábor, az Agrofutura Kft. ügyvezető igazgatója biztosította ennek a lehetőségét, így a műhelymunka mellett 1,5 órás terepbejárásra is lehetősége volt a résztvevőknek.

Rizspelyvától a komposzttal kevert bioszénig

Az első műhelymunkán elkezdett koncepciót követve, a második workshopon a technológiai és a piaci lehetőségek megvitatása állt a középpontban.

A Hortobágyi Nemzeti Park és környéke alkalmas terület lenne egy kisüzemi bioszén üzem számára. A sok felhagyott táblával rendelkező, mocsaras területen nagyobb mennyiségű fű is megtalálható, illetve a környező gazdálkodók és a nemzeti park is rendelkezik megfelelő gépparkkal a fű betakarításához. A pelletálási megoldás technológiája még további kidolgozást igényel, amelynek alapját a német bemutató során kidolgozott megoldás fogja biztosítani. Az előállított bioszén lehetséges felhasználási területe lehet regionális: országos szinten a zöldségtermesztőknek történő értékesítés műtrágya-helyettesítőként, vagy takarmányként történő felhasználás.

A dán demó (fűből előállított fehérje koncentrátum takarmányozás céljából) hazai adaptációja a versenyképesség hiánya miatt nem tűnik megvalósíthatónak, ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyar szakértői csoport kizárólag a német demó replikációjára fog fókuszálni a továbbiakban.

A harmadik replikációs workshopra még idén tavasszal kerül sor Kajászón, szintén helyszín látogatással egybekötve, a 3R-BioPhosphate Kft. telephelyén.

Amennyiben érdekli a hazai gyepterületekről származó fűfélék bioszénként történő hasznosítása, és szívesen részt venne a harmadik replikációs műhelymunkán, kérjük, forduljon Csonka Valéria kolléganőnkhöz a következő email címen: valeria.csonka@biokutatas.hu

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. október 25.

Hír
ELFELEDETT GYEPTERÜLETEINK ÚJRA FELFEDEZÉSE

Részletek
2020. október 19.

Hír
Go-grass felhívás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Részletek
2021. február 19.

Hír
Megalakult a GO-GRASS gyephasznosítást célzó projekt hazai Szakértői csoportja

Tavaly decemberben egy online műhelymunka keretében megalakult a GO-GRASS projekt hazai megvalósításáért indított szakértői csoportunk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A 2012 őszén elindított és ökológiai gazdaságokban megvalósított étkezési búza fajtatesztjeink 2018-ban is folytatódtak. Új önkéntes gazdaságok bevonásával a vizsgálati helyszíneink számát sikerült tovább növelni és ezekkel az ország fontosabb gabonatermő régióit még jobban sikerült lefedni, mint korábban.

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen