Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ömki, agrárminisztérium, BIOEAST   2021. október 25. Hír

BIOEAST Előrejelzési Konferencia

Az Európai Unió Tanácsának szlovén elnöksége, valamint a Visegrádi Együttműködés magyar elnöksége részeként a szlovén és a magyar agrárminisztérium magas szintű, online nemzetközi konferenciát szervezett a kormányközi BIOEAST kezdeményezés 11 közép-európai EU tagállam biomassza alapú gazdaságának (bioökonómiájának) jövőbeli fejlesztésével kapcsolatban.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét jelenleg betöltő Szlovénia legfontosabb prioritásként a gazdaság járvány utáni helyreállítását, valamint a zöld és digitális átállás előmozdítását tűzte ki. A nyitóbeszédében Dr. Jože Podgoršek (Szlovénia mezőgazdasági és erdészeti minisztere) az alábbiakat mondta: „Hiszünk benne, hogy a mezőgazdaság, az akvakultúra és az erdészet bioökonómián belüli fenntartható növekedéséhez a kutatásra, az innovációra, illetve a tudásalapú fejlődést lehetővé tevő országok közötti együttműködésekre kell összpontosítanunk. A BIOEAST kezdeményezés közös stratégiai keretrendszert biztosít a kutatáshoz, az innovációhoz, valamint a fenntartható bioökonómia kialakításához a közép-kelet-európai országokban. A kezdeményezés célja, hogy segítse ezeket az országokat a 2030-ra kitűzött jövőképük megvalósításában az adottságaik, valamint az általuk kínált lehetőségek kihasználásával”.

A beszédében Dr. Nagy István (Magyarország agrárminisztere) felidézte, hogy a BIOEAST kezdeményezést öt éve indították el a Visegrádi Együttműködés keretén belül. A feladata az, hogy a 11 európai tagállam esetében elősegítse a biomassza fenntartható és környezetbarát hasznosítását. Nem szabad hagyni, hogy a biomassza csupán egyszerű „nyersanyagként” kerüljön ki az erdeinkből, a vizeinkből és a környezetünkből, hanem arra a fenntartható termékek kiindulási pontjaként kell tekintenünk. Ezért van szükségünk hatékony és megbízható fejlesztési stratégiákra, és ez alól a bioökonómia sem kivétel.

A BIOEAST konferencia nyitóüléséhez Mariya Gabriel európai uniós biztos is csatlakozott, aki kiemelte, hogy az előttünk álló kihívások tükrében további bioökonómiával kapcsolatos kutatásokra van szükség az európai zöld megállapodásban, a Termelőtől a Fogyasztóig stratégiában, valamint az Európai Unió új erdészeti stratégiájában kitűzött hosszú távú céljainak elérése érdekében. Rámutatott, hogy főként a feltalálóknak, a kutatóknak, a fiataloknak és a különböző startup vállalkozásoknak köszönhetően válhat Európa a bioökonómia egyik kulcsszereplőjévé. Legfőképp pedig az országok közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ugyanis véleménye szerint csak összedolgozva és egymást segítve érhetjük el a céljainkat.

Az utóbbi években az Európai Unió az egyik legfontosabb politikai célkitűzésként jelölte meg a bioökonómia fejlesztését a tagállamaiban. 2018-ban aktualizálták az Európai Unió bioökonómia fejlesztéssel kapcsolatos stratégiáját a zöld átállás egyik fontos részeként, valamint az európai zöld megállapodás klímasemlegességgel és a dekarbonizációval kapcsolatos célkitűzéseinek elérése érdekében. A közös agrárpolitika szintén alkalmazkodik ehhez.

A magyar Agrárminisztérium mellett az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezte az Agroökológia és Fenntartható Hozamok című tematikus ülést, amelyen a konferencia résztvevői kihangsúlyozták, hogy a fenntartható mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari rendszerekre nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben a talajok védelmének biztosítása, valamint a szintetikus növényvédőszer-használat csökkentése érdekében. A hatékony agroökológiai rendszerek képesek helyreállítani az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, valamint a biodiverzitást is. Az ökoszisztéma-szolgáltatások ugyan növelhetik a termelékenységet, de ehhez az adott makroregionális környezethez igazodó tudásra is szükség van. A felszólalók között szerepelt Juhász Anikó (Magyarország Agrárminisztériumának helyettes államtitkára), Báldi András (az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója), Alexander Wezel (a Lyonban működő ISARA agröokológiai kutatásvezetője), illetve Varga Korinna (az ÖMKi kutatási projektvezetője és az Agroökológiai és Fenntartható Hozamok munkacsoport koordinátora) is.

A konferencia anyagai és prezentációi itt érhetők el: BIOEAST Foresight Conference - Climate-neutral future depends on sustainable bioeconomies - BIOEAST

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 3.

Hír
BIOEAST magas-szintű szakpolitikai konferencia

BIOEAST kezdeményezés, mint az uniós Zöld Megállapodás mozgatórugója a közép- és kelet-európai régióban

Részletek
2019. április 5.

Hír
Megháromszorozták az ökológiai gazdálkodás támogatási keretösszegét!

A Vidékfejlesztési programból a gazdálkodók 2018 decemberében ismét pályázhattak támogatásra az ökológiai gazdálkodásra való áttéréshez, illetve az ökogazdálkodás fenntartásához.

Részletek
2022. március 10.

Hír
Új cselekvési terv mentén fejlődhet a hazai biogazdálkodás

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott új dokumentum stratégiai jövőképet és egyértelmű célértékeket jelöl ki 2027-ig a magyarországi ökológiai mezőgazdaság fejlesztéséhez.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Rendezvény
Szári Szántóföldi Szakmai Nap 2023

Részletek

Magkeverék - kis kiszerelésben
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék (kis kiszerelésben)

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Egységár: 5 999 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen