Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Bioburgonya kísérleteink képekben: fotósorozat és beszámoló az elmúlt egy évről

A tavaszi és nyári terepmunkáink jelentős része a burgonyához kapcsolódott.

Munkatársaink, gyakornokaink és külsős munkatársaink a márciusban kezdődött járványügyi helyzet és az időjárási nehézségek ellenére is sikeresen beállították ezeket a kísérleteket, majd be is takarították munkájuk burgonyáját, hogy ősszel megkezdődhessenek a beltartalmi vizsgálatok.

Papp Orsolya és Ganszky Dániel kutatóink vezetésével már második éve folynak SolACE projektünk burgonyatermesztési kísérletei. A projekten belül két fő kísérlet zajlik, amelynek részleteiről korábbi cikkünkben olvashattok.

MIT ÉS HOGYAN VIZSGÁLUNK?

Fontos mérföldkő volt számunkra, hogy a Szent István Egyetem Kísérleti Üzem és Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodási Ágazatában folytatott tápanyag, vízhiány, oltóanyag és előveteményhez kapcsolódó vizsgálatainkban először vetettük be kisüzemi vetőgépünket, amely nagyban segítette a kísérletek beállítását.  

A sikeres vetést követően, többször is felvételeztük a növények fenológiai (fejlődési) és fiziológiai (élettani) állapotát, miközben a szükséges növényvédelmi és agrotechnológiai teendőket is elvégeztük (pl. mechanikus gyomszabályozás, azaz kapálás :), burgonyabogarak eltávolítása).

A hagyományos állapotfelmérések mellett, drónos hőkamerás felvételeket is készítettünk. A hőkamerás felvételek elemzésével vizsgálni tudjuk, hogy az egyes kezelések hogyan befolyásolják a növények környezetükhöz viszonyított hőmérsékletét, amely a párologtatás mértékével és a fotoszintetikus aktivitással is összefüggésben van.

A betakarítást követően először a termésmennyiséget és a gumóméretet határoztuk meg, majd ezt követte a keményítővizsgálat és a gumók kórtani vizsgálata.

Amíg ebben a kísérletben az oltóanyagok és elővetemény hatását vizsgáltuk, on-farm partnereinkkel együttműködésben két, kereskedelmi forgalomban is kapható termék hatékonyságát vizsgáltuk 2020-ban. A két termék az Esstence, egy gilisztahumusz alapú, komplex talaj- és növénykondicionáló termék, a másik pedig a VízŐr, egy víztartó hatású talajkondicionáló volt.

JÖVŐRE IS FOLYTATJUK!

Az on-farm kísérletekkel összefüggésben december 9-én megtartottuk szokásos évértékelő műhelymunkánkat is, amin a kísérletben résztvevő on-farm gazdák és a termék gyártói vettek részt. Átbeszéltük a 2020-as év tapasztalatait, a termékekkel kapcsolatos első benyomásokat és aktív   beszélgetést folytattunk a jobb vízháztartást biztosító megoldások és hatékonyabb öntözési rendszerekkel kapcsolatban.  A burgonya on-farm kísérletek következő évében is folytatjuk a  mikrobiológiai talajoltással és a talaj víztartó képességének növeléséhez kapcsolódó kutatásainkat, de ezek mellett várhatóan egy stressztűrő genotípus is vizsgálni tudunk majd.

Burgonya kísérleteinket a SolACE és az MNVH projektünk keretében valósítjuk meg, amelyben olyan új növényfajtákat és agrotechnikai módszereket is vizsgálunk, amelyek együttes víz- és tápanyaghiány esetén is biztosítani tudják a megfelelő termésmennyiséget.  Az eredményeket a kísérletek befejezését követően, kutatási összefoglalóinkban tesszük majd közzé.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

Részletek
2019. május 2.

Hír
Strapabíró gumók!

A növényeknek a következő három fő tápelemre van szüksége a megfelelő fejlődéshez: nitrogén, foszfor és kálium. A talajok azonban nem minden esetben tudják ezeket megfelelő mértékben biztosítani. 

Részletek
2017. december 19.

Hír
Tápanyag-utánpótlás és talaj-mikrobiológia – nem csak öko burgonyában

Teltházas konferenciát tartott az ÖMKi 2017. december 8-án, Gödöllőn. „A minőségi termesztés fenntartása ökológiai gazdálkodásban” című rendezvény fókuszában a talaj-mikrobiológia, a bio burgonya stressz-tűrése és az ökológiai gazdaságok tápanyag-utánpótlása állt. A 60 résztvevő fele termelő volt. Rajtuk kívül oktatók, kutatók, forgalmazók jelentek meg az eseményen, így nagyon aktív és gyakorlatias párbeszéd alakult ki.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen