Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Bio ősgabona lisztjeink hamarosan a boltokban!

Többéves ősgabona fajta kísérleteink eredményeként, révbe ért egy újabb termékfejlesztési projektünk, és  jövő év elején már a boltok polcaira is kikerülnek bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztjeink.

A lisztek várhatóan 2022. január második felétől lesznek elérhetőek a Lidl áruházakban. Addig is, korlátozott számban már most megrendelhető webshopunkban bio tájfajta tönkebúza lisztünk. Legyél az elsők között, akik kipróbálhatják limitált szériás, köves malmon őrölt bio tájfajta ősgabona lisztjeinket! A webshopban megrendelt tönke liszteket kizárólag személyesen, az ÖMKi irodájában lehet átvenni munkanapokon, december 22-ig bezárólag. 

Mitől olyan különlegesek az ősgabonák?

  • A modern kenyérbúzához képest jobb beltartalmi mutatókkal bírnak: magasabb a makro- és mikroelem-tartalmuk, illetve akár 16-20% fehérjét is tartalmazhatnak.
  • A glutén (azaz sikér) összetételük is nagyon eltér a modern búzákétól, ezért kevesebb embernél váltanak ki allergiás reakciót.
  • Fogyasztásukat követően, a lassabb emésztési folyamat eredményeként a telítettségérzés tovább fennmarad.
  • Jobb alkalmazkodóképességük (pl. szárazságtűrésük, betegségellenállóságuk) miatt jól beilleszthetők a szintetikus vegyszereket mellőző ökológiai gazdálkodásba és a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak.
  • Fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk az ökológiai gazdálkodás fejlődéséhez, a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is.

kenyérlelke_ömki_tönke_alakor (1)
Alakor lisztből készült kovászos kenyér - Fotó: ÖMKi

20200819_144440
Tönke lisztből készült kovászos kenyér - Fotó: ÖMKi

Mitől olyan különlegesek az ÖMKi ősgabona lisztjei?

  • Ezeket az ősgabonákat már jóformán nem termesztette senki Magyarországon.
  • 2015-ben kezdtük meg a tájfajta ősgabonák kutatását. A DIVERSIFOOD EU-s projekt keretében kaptunk génbanki tételeket, és ezeket szaporítottuk fel az elmúlt években.
  • 2018-ban ezeket a felszaporított anyagokat adtuk ki gazdálkodóknak, hogy az On-farm hálózatunkban is helyet kapjanak és valós gazdálkodói körülmények között is bebizonyíthassák, hogy alkalmasak az ökológiai termesztésre.
  • A cél az volt, hogy a teljes termékpályát kifejlesszük és a kiválasztott ősgabona fajtákból eljussunk a fajta lisztekig.

Aki ÖMKi bio tájfajta ősgabona lisztet vásárol nemcsak az egészsége megőrzéséhez, de a környezete védelméhez is hozzájárul. Egyúttal támogatja a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Ráadásul azzal, hogy az ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolsz, közvetve segíted az újabb hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokat is. Köszönjük!

EDDIG MI KÍSÉRLETEZTÜNK, MOST TE JÖSSZ!
Próbáld ki elsőként tönke lisztünket, ami korlátozott számban (140 db) érhető el a webshopunkban, és oszd meg velünk felhasználási tapasztalataidat! Milyen volt a tönke liszttel dolgozni? Miket sütöttél belőle? Kíváncsian várjuk az eredményeket! Ha egy kis inspirációra volna szükséged, töltsd le ingyenes receptgyűjteményünket, amit szintén a webshopban, a liszt terméknél a letölthető dokumentumoknál találsz meg. >>> Irány a webshop!


Ősgabona kutatásainkról bővebben az alábbiakban olvashatsz:

Pelyvás gabona kísérletek
Ősgabona fajtatesztek és termékfejlesztés

Ősgabona témájú videóink:

Miért érdemes újra felfedezni az ősi gabonákat?

Ökológiai őszi búza és ősgabona fajtatesztek Zselízben, a Biocentrum Ökogazdaságban

Tönke és alakor, mint vetésforgó diverzifikáló lehetőségek,
kitekintés az EPO durumra, Dr. Bencze Szilvia, előadásaKenyérsütés ősgabonákból a Jenői Pékségben, Budajenőn

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. április 1.

Hír
III. Gazda – molnár – pék műhelymunka összefoglaló

Február elején, online formában került megrendezésre a harmadik Gazda-molnár-pék műhelymunka.

Részletek
2019. augusztus 22.

Hír
Lelkes Kenyérlelkesek

Egyre több ember igényli a minőségi, kovásszal készült kenyeret, így nem csoda, hogy az esemény fő attrakciójára, a versenyre is évről évre többen neveznek.

Részletek
2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai gabona-
termesztés

Az ökológiai növénytermesztésben a legfontosabb növénycsoportot a gabonafélék jelentik. Magyarországon az ökológiai termesztésű szántóföldi növények között a gabonafélék közel 50%-os részaránnyal szerepelnek.

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Tönkebúza liszt
Bio tájfajta tönkebúza liszt (500 g)

Fontos! Az online fizetést és a megrendelés e-mailben történt visszaigazolását követően a terméket kizárólag személyesen lehet átvenni az ÖMKi irodájában (1033 Budapest, Miklós tér 1.). A részleteket a visszaigazoló e-mail tartalmazza.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen