Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Bio megoldások blumeriellás fertőzés, paradicsomvész és peronoszpóra ellen

2020. évi 18. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                  

Sajnos beigazolódott a sejtésem. A folyamatos esőzések hatására nagy erővel támadnak a csonthéjasok levélbetegségei. A cseresznyelevél fotóján a blumeriellás fertőzés kezdeti tünetét láthatják, de a háttérben, a lehullott levelek tömege már permetezésért kiált (17. felhívás). A védekezést persze nem most kell kezdeni, de most is tehetünk a fertőzés további terjedése ellen. A blumeriellás foltosság nemcsak a cseresznyét és meggyet, hanem a szilvát, kajszit mandulát is megfertőzi, de ezek leveleiből a folt kiesik. A levélen május-júniusban lilásvörös, életlen határvonalú foltok jelennek meg, melyek összeolvadnak. A levelek fonákján sárgásfehér spóratelepek láthatók. A levelek később sárgulnak, korán lehullanak, így a fotoszintetizáló felület csökkenésével a fa, a következő évi termőrügyek kialakulása gyengül. Fontos tudni, hogy a gomba a lehullott levelekben telel át, micélium formájában. Ezért fontos, hogy amennyiben a fáinkon ilyen betegséget észlelünk, az őszi lombhullás során lehullott lombot forgassuk be talajba, használjunk szárbontó baktériumkészítményeket, melyek segítik a levelek lebomlását. A blumeriellás betegség ellen a virágzás utáni 3-4 héttől lehet védekezni, réz hatóanyagú növényvédőszerrel, ha fertőzésveszélyes (esős, párás) idő van. Ha most olyan mértékű fertőzést tapasztalunk, mint a bemutatott eset, célszerű még egy korszerű, nem perzselő réztartalmú növényvédőszeres kezelés (rézhidroxid hatóanyaggal), és ne felejtsünk el növénykondicionálót is adni a permetléhez. Mivel a cseresznye, meggy már leérett, most nincs akadálya a korábbi hírlevelekben említett aminosavakat is tartalmazó növénykondicionálók használatának.

A meleghez és a nedvességhez kötődő gombák közül a varasodás is beindult az almatermésűeken (16. felhívás), de még nem okoz akkora gondot, mint a csonthéjasok levélbetegségei. Megelőzésképpen, a 16. felhívásban leírtak szerint védekezhetünk az érzékeny fajtákon, a párásabb kertekben.

Ennél az időjárásnál természetesen a fitoftóráról is szólni kell. Melegben és hosszan tartó levélnedvességnél biztosan számíthatunk rá. Országosan még gyenge szinten van a fertőzés, de pl. Hatvanból már 100%-os paradicsom pusztulásról számoltak be. A hatvani sűrű, gyomos és felülről öntözött állományban expressz gyorsasággal tarolt a fitoftóra, magyarul a paradicsomvész. Ha szorosan ültettük a palántákat, érzékeny fajtáink vannak és fülledt, párás a kertünk, akkor valószínűleg meggyűlik a bajunk ezzel a gombával. Ugyanez a kórokozó támadja a krumplit is, csak itt burgonyavésznek hívják. Ebben az esetben is a tág sorközű vetéssel, az ellenálló fajtákkal és lombot nem érő öntözéssel (azaz csepegtető) kezdődik a védekezés. Nagyon gyorsan terjed a fitoftóra, ezért különösen fontos tudnivaló, hogy tényleg csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. A paradicsomot ne felejtsük el ápolni, azaz karózni és a hónaljhajtásokat kitörni, ezzel is levegőssé tesszük az állományt. Hasznos a talaj takarása is, vastag mulcsréteggel, ez meggátolja az öntözővíz felfröccsenését, és gátolja a talaj kiszáradását és felmelegedését. A fitoftóra megjelenésekor, ha csak néhány paradicsomtőről van szó, távolítsuk el a beteg leveleket, és használjunk réz hatóanyagú paradicsomban, burgonyában engedélyezett gombaölőszert, de mindenképp figyeljünk oda az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására szedés előtt.

A fitoftóra „édestestvére” a peronoszpóra. A salátának, a dísznövényeknek, a hagymaféléknek, kabakosoknak, a máknak, a petrezselyemnek és persze a szőlőnek is van „saját” peronoszpórája. Ezeknél a növényeknél is figyelni kell! Még nem beszélhetünk járványról, de a körülmények adottak a fertőzés berobbanásához. Aki a permetezést választja, az most is csak a megelőzésben bízhat. Az utóbbi években terjednek olyan biológiai növényvédőszerek, amelyek úgynevezett mikoparazita gombákat tartalmaznak. Ezek a gombák, ahogy a nevükből következik, gombákat parazitálnak, azaz a termesztett növényeinket károsító gombákon élnek, így azok terjedését gátolják. Az egyik legjobban bevált termék a Pythium oligandrum gombát tartalmazó Polyversum nevű készítmény, amelyet még a fertőzések bekövetkezése előtt kell a zöldségfélékre kijuttatni. Paradicsomban, paprikában, uborkán szamócán, szőlőn, káposztaféléken használható a legtöbb gombabetegség ellen: a Pythium nem válogatós, és ez nekünk jó hír. De akár a réz hatóanyagot, akár a mikoparazita gombát választják, már a peronoszpóra gombaspóra (konídium) kicsírázása előtt a levélen kell lennie a kontakt gombaölőnek. A szőlő károsítói elleni védekezésről részletesen írtunk a 16. felhívásban.

A peronoszpórához hasonlóan még csak néhol tűnnek fel a szőlő feketerothadásának (Guignardia bidwellii) a jellegzetes tünetei. Egyre nagyobb gondot okoz a nagyüzemekben is. A két kép vasárnap készült Révfülöpön. A határozott széllel körülvett foltok nem perzseléstől származnak, az elhalt levélfolton körkörösen megjelenő gomba termőtestek pedig egyértelművé teszik, hogy ennek a betegségnek a kórképét látjuk. A fertőzött növényi maradványok őszi eltávolítása a védekezés alapja. Lehet, hogy éppen ezen a beszáradt fürtmaradványon telelt át a gomba.

Itt elérik Dr. Dula Bencéné kiváló cikkét a kórokozóról, azonban felhívjuk a figyelmüket, hogy a cikkben felsorolt növényvédőszerek egyike sem használható ökológiai művelésű szőlőben. Biogazdálkodás során elsődleges a megelőzés, azaz a fertőzött beszáradt fürtök eltávolítása a metszés során, illetve a szellős, vékony lombfal kialakítása. Ne becsüljük alá ezeket az agrotechnikai módszereket. Igen hatékonyak, és sok környezeti terhelést spórolhatunk meg velük!

Budapest, 2020. július 14.

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György, és az ÖMKi Munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. szeptember 1.

Növényvédelem
Előzzük meg a csúcsrothadást öko módszerekkel!

2020. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. június 24.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem gombák és poloskák ellen

2020. évi 17. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen