Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ökológiai átállás lehetőségeiről: Gyakorlati közösségszervező műhelymunkát tartottunk Balatonfüreden

Balatonfüred-Csopak Hegyközség gazdálkodói, szőlészei, borászai bevonásával szervezett egynapos műhelymunkát az ÖMKi április 27-én Balatonfüreden, az Organic Targets 4 EU projekt keretében. Az esemény célja az volt, hogy gyakorlati példákon keresztül mutassa be az ökológiai gazdálkodásra való áttérés lehetőségét, napi gyakorlatát és nehézségeit, ezzel is segítve a téma iránt érdeklődök tájékozódását. Az esemény egyúttal szakmai vitanapot biztosított a már ökológiai gazdálkodást folytatóknak a napi problémák és sikerek megvitatására, együtt gondolkodásra, valamint a helyi adottságokra fókuszáló, a természet és a közösség érdekeit egyaránt szem előtt tartó, közös tervezés megvalósítására.

Az OrganicTargets4EU projekt fő feladata, hogy a „Termőföldtől az Asztalig” uniós stratégiában meghatározott ökológiai célok elérését támogassa az ökológiai ágazat fejlődését befolyásoló, kulcsfontosságú mozgatórugók és akadályok felmérésével, valamint a célok eléréséhez szükséges, lehetséges forgatókönyvek kidolgozása révén.  A 2020-ban megjelent stratégia eddig egyedülálló módon helyez hangsúlyt az uniós élelmiszerrendszer fenntartható pályára állítására, mégpedig az élelmiszer értékláncok fentarthatóbbá alakításával, a nyersanyag termelés, feldolgozás,  kereskedelem és élelmiszer fogyasztás optimalizálásával, valamint az ezen folyamatok során keletkező élelmiszer-pazarlás minimálisra csökkentésével.

A Termőföldtől az Asztalig stratégia legjelentősebb céljai:

  • rovarölőszerek használatának 50%-kos csökkentése, különös tekintettel a veszélyesnek minősített vegyszerekre

  • a talajok termőképességének 50%-kal történő javítása

  • az állattartás során alkalmazott antibiotikumok 50%-kal való csökkentése

  • az ökológiai gazdálkodásba vont területek arányának 25%-ra való növelése Unió termőterületein

Az ÖMKi az Organic Targets 4 EU projektben a tudásmegosztás és kapacitásfejlesztés munkacsomagért felelős, amelynek célja az ökológiai szektor tudásszükségletének felmérése, tudástárának bővítése, ajánlások megfogalmazása és az online tudáscsere előmozdítása. Emellett feladatunk az ökológiai szaktanácsadási szolgáltatások elérhetőségének növelése és a kapacitásépítés bővítése. Ennek érdekében ökológiai termelésre való átállással kapcsolatos gyakorlati közösségek (Communities of Practice) kialakítására kerül sor a fókuszországokban.

Az ÖMKi 8 fókuszországban méri fel az ökológiai mezőgazdasági tudás- és innovációs rendszer hiányosságait és lehetőségeit a témában érintett szakemberek segítségével, majd bevonásukkal célzott műhelymunkákat is rendez.

A műhelymunkák célja:

  • A kölcsönös tanulási folyamatok elősegítése és a meglévő szaktanácsadási szolgáltatások átalakulásának támogatása.
  • Új átállási és ökológiai szaktanácsadási szolgáltatások kezdeményezése azokban az országokban, ahol még nem állnak rendelkezésre.
  • A lehetséges finanszírozási mechanizmusok, az állami és magánszféra közötti partnerségek kialakításának ösztönzése, továbbá a szaktanácsadási szolgáltatások bővítése.

A műhelybeszélgetések eredményeképp olyan akcióterv és szakpolitikai ajánlások készülnek, amelyek megerősítik az ökológiai szaktanácsadási szolgáltatásokat.

13

A rendezvény megnyitóját Baloghné Király Mónika, a Hegyközség elnöke tartotta, aki köszöntőjében kiemelte az ökológiai gazdálkodás iránti elkötelezettségét, valamint  az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságát a szőlészeti, borászati termelés során is. Szépkuthy Katalin, az ÖMKI vezető szaktanácsadója az ökológiai gazdálkodásra történő átállásról tartott előadást  amelynek fő témái a tanúsítással kapcsolatos nehézségek és megoldások voltak. Dr. Miglécz Tamás és Dr. Mezőfi László, az ÖMKi kutatói a fajgazdag sorköz-gyepesítési technológiák ökológiai és növényegészségügyi vonatkozásairól beszéltek, és beszámoltak az ÖMKi évek óta sikeres, a szőlősorközben használt gyepkeverékének eredményeiről, és az extrém időjárási körülmények közötti használhatóságáról. Ezt követően Dr. Nagy Gabriella Mária, az ÖMKi szakpolitikai csoportjának kutatója a jelenlegi Uniós szintű és hazai szakpolitikai lehetőségekről és kihívásokról osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 15.

Média
A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

Részletek
2020. december 18.

Hír
Kellemes ünnepeket kíván az ÖMKi csapata!

Részletek
2019. október 8.

Hír
A biogazdálkodás jövője

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen