Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Áprilisi teendők a biokertben

2023. évi áprilisi növényvédelmi felhívás biokertészeknek

 

Kedves Olvasónk!

Növényvédelmi felhívásainkkal 2020 tavasza óta segítjük a biokertészeket és az ökológiai szántóföldi termesztést folytató gazdákat. Örömmel tájékoztatunk róla, hogy idén tavasszal a dm drogérialánc támogatásának köszönhetően megújítjuk a növényvédelmi felhívásainkat, hogy még eredményesebbé tegyük a házikerti ökológiai növénytermesztést.  

A dm által támogatott sorozatban tíz nagy témát járunk körül egy-egy videóval és bővebb háttéranyaggal. Az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények ökológiai növényvédelme mellett a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövényekről, a talajegészségről és egy újszerű Citizen Science részvételi kutatási programunkról is szó lesz. A sorozat áprilisban indul, ezért kövessétek YouTube-csatornánkat és Facebook-oldalunkat, hogy az elsők között értesülhessetek róla! 

A tízrészes videó és cikksorozat indulása mellett, minden hónap elején elküldjük az aktuálisan várható növényvédelmi teendőiket, javaslatokat, hogy sikerrel készülhessetek a biokertek védelmére. A korábbi évek felhívásai közt addig is böngészhettek a https://biokutatas.hu/hu/hirek/novenyvedelem aloldalunkon, a jobb oldalon található szabadszavas keresés segítségével.  

A 2023-as tavaszi szezon első híreként az alábbi, áprilisban aktuális növényvédelmi tudnivalókra hívjuk fel a figyelmeteket 

Honlapunkon elérhető egy országos csapdahálózat rajzási adatsora,  amit, rendszeresen frissítünk. Az idei első fogások már láthatók is rajta. A csapdák Budapesten (Sasadon), Budakalászon, Debrecenben, Győrben, Maroslelén és Siklóson vannak kihelyezve, az adatok az almamoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly, tarka szőlőmoly, cseresznyelégy, poloskaszagú szilvadarázs, dióburok-fúrólégy és a gyapottok-bagolylepke rajzási görbéjét mutatják. A rajzásmegfigyelés kiváló támpontot nyújt a növényvédelmi kezelések hatékony időzítéséhez. Nagyobb ültetvények esetén széles körben alkalmazott eljárás, amely alkalmas arra, hogy csökkentsük a felesleges kezelések számát és a környezeti terhelést.  A rajzási grafikon alatt részletesen írunk azok használatáról, érdemes átböngészni a legfontosabb tudnivalókat.

Az elmúlt napok hideg és csapadékos időjárása, csakúgy, mint április első hetének hidegbetörése több problémát is okozott. A fagykár ellen meglehetősen korlátozottan tudunk védekezni, különösen, ha nem derült, szélcsendes éjszakán fellépő kisugárzási fagyról, hanem erős széllel érkező, ún. szállított fagyról van szó. A gyümölcsfák kondíciója meghatározza, hogyan viselik a virágzás alatti, utáni fagyokat, a javasolt növénykondicionálókról az egyik 2021-es felhívásunkban írtunk.

A hideg, csapadékos időjárás kedvez az őszibarack tafrinás betegségének és a meggy és a cseresznye virágfertőző moníliás betegsége terjedésének. A tafrina elleni védekezésről és a virágfertőző monília elleni védekezési stratégiáról a linkelt cikkekben írtunk.

Az őszibarack tafrinás betegsége nagyon hosszú lappangás után válik láthatóvá. A fiatal levelek fertőződnek 4-14 °C közötti hőmérsékleten, ezért, ha gyorsan melegszik a levegő tavasszal, gyengébb tafrina- fertőzés tapasztalható. Jelen körülmények között, mivel tartósan hideg és csapadékos az idő, rezes kezelések nélkül bizonyosan számíthatunk arra, hogy az őszibarackfák levele májusra a képeken látható módon torzul, kidudorodik, elszíneződik. (fotó: Zsigó György)

A virágfertőző monília tünete meggyen, virágzás után. (fotó: Zsigó György)

Az alma varasodásának is kedvez az időjárás, a megelőző védekezésről itt találtok információt. Az almafák még csak egérfüles állapotban vannak, de rövidesen megjelennek és jól láthatók lesznek a levélpirosító almalevéltetű-kolóniák, és röviddel ezután a zöld almalevéltetű telepei is. A levélpirosító almalevéltetű kárképe, akárcsak a levélpirosító ribiszkelevéltetű kárképe ijesztő. A levelek torzulását és az elszíneződést a levéltetvek szívogatása okozza. A ribiszkén előforduló levélpirosító ribiszkelevéltetű telepein gyorsan felszaporodnak azok a hasznos szervezetek (katicák, fürkészek, zengőlegyek), amelyek a későbbiekben a többi növényen megjelenő levéltetveket is korlátozni fogják, ezért, hacsak nincs extrém erős fertőzés, ilyenkor nem érdemes ellenük védekezni.

A levélpirosító ribiszkelevéltetű kártétele nyomán a levelek, amellett, hogy felhólyagosodnak, elszíneződnek. A fonákon jól láthatók az anyák. Májusra a kolónia a természetes ellenségek — mint például itt, a levél fonákán látható bebábozódott zengőlégylárva — hatására visszaszorul. (fotók: Allacherné Szépkuthy Katalin) 

Alma esetén a levéltetvek elleni védekezés kulcsa a felszaporodás megelőzése, mégpedig a még be nem sodródott levelekre vándorló, szaporodni kezdő ősanyák elleni védekezéssel, például az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal-T/S készítménnyel. Későbbiekben alkalmazhatunk olajos hatóanyagokat tartalmazó készítményeket vagy káliszappanos permetezést is. 

szilvafák fehérbimbós állapotának idején szokták az üzemi gyakorlatban kihelyezni a fehér ragacslapokat, amelyekkel a poloskaszagú-szilvadarázs fajok rajzását lehet nyomon követni, és a fogásadatok alapján a védekezés szükségességéről lehet dönteni. Öko-művelésű házikertben ennek a rajzáskövető eszköznek nem sok hasznát látjuk, ugyanis a rajzó egyedek ellen nem tudunk szelektíven, a hasznos beporzó szervezeteket megkímélve védekezni, a frissen kelő lárvák ellen pedig, amelyek rejtetten kezdik a kártételüket, biokertben nem használhatunk mélyhatású vagy felszívódó rovarölőszereket.

Poloskaszagú szilvadarázs, vagyis sárga szilvadarázs (Hoplocampa flava)

Egyes vélemények szerint, ha a fehér ragacsos színcsapdát elég nagy mennyiségben helyezzük ki, az már a kártevő tömeges gyérítésére is alkalmas, így a kártétel mérséklésére is, azonban ezt a tudományos kísérletek nem támasztják alá. A ragacsos színcsapdák ráadásul nem szelektívek, így a kinnfelejtett ragacslapok számtalan hasznos rovar (beporzók, ragadozók, parazitoidok) pusztulását okozzák évről-évre, házikertekben és ültetvényekben egyaránt.  
Mit tehetünk akkor? A károsított gyümölcskezdemények könnyen felismerhetők a szilvadarazsak lárváinak fekete színű, enyhén poloskaszagú ürülékéről. Ezeket a károsított gyümölcsöket haladéktalanul le kell szedni a fáról, amikor a kártétel még csak tűszúrásnyi fekete elszíneződés formájában van jelen. A fa alá hullott gyümölcsök összegyűjtésének nincs már hatása az idei kártételre, mert a lepotyogott lárvák nem másznak vissza a fára, hanem behúzódnak a talajba, hogy majd jövő tavasszal előbújjanak darázsként.  
Mulcsozással nemcsak a talaj nedvességtartalmának megőrzését segítjük, hanem a fa alá vonzunk sok ragadozó ízeltlábút, ritkítva a talajban pihenő lárvákat, előbábokat, bábokat. De a mulcsréteg alatt a talajban egyébként természetesen előforduló rovarpatogén gombák is kedvezőbb körülményeket találnak. Érdekességként megemlítjük, hogy a szilvadarazsak lárváinak gyümölcsritkító tevékenysége esetenként hasznos is lehet, de jellemzően csak akkor szoktunk felfigyelni a tevékenységükre, amikor túl sokan vannak, így elpusztítják szinte az összes kis gyümölcsöt.

Köszönjük a figyelmet, sikeres termesztést kívánunk!

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. április 8.

Növényvédelem
A hűvös idő szükségessé teszi a tafrina elleni védekezést

2022. évi 5. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. június 25.

Növényvédelem
Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Rövid élelmiszer-ellátási láncok példatára - Fogalmak és hazai jó gyakorlatok

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Saját mikrobiológiai oltóanyag előállítása mikorrhiza gombákkal

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen