Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ALL-Ready: harmadik teszthálózat találkozó

A harmadik ALL-Ready teszthálózat találkozóra 2022. november 21-23. között került sor az ÖMKi szervezésében, ezúttal Budapesten. A hálózat célja, hogy kisléptékű tesztkörnyezetként működjön és kipróbálja, illetve visszajelzést adjon az ALL-Ready projekt során kifejlesztett eszközökről és ajánlásokról. A projekt fontos vállalása, hogy együttműködést alakítson ki a szereplők között és előkészítse a közös tevékenységeket az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák között Európában.

Az első találkozás óta a teszthálózat 5 új taggal bővült, akiket személyesen és online formában köszöntöttek a rendezvény során. A háromnapos találkozó lehetőséget adott egymás munkájának részletesebb megismerésére, az interaktív műhelymunkák során pedig a tagok szakértelmükkel járultak hozzá a projekt különböző eredményeinek megvalósításához.

A teszthálózat tagjai

A teszthálózat korábban kiválasztott 15 tagról itt olvashatnak. A korábbi tagok mellett újabb 5 szervezet került kiválasztásra, hogy csatlakozzon a teszthálózathoz.

Élő Laboratóriumok (ÉL):

 • Németország - Hessen Practice Network

 • Svájc - FiBL On-farm LL

 • Görögország - InoFA - Internet of Food Alliance

Kutatási Infrastruktúrák (KI):

 • Németország – EMPHASIS on plant phenomics

 • Franciaország - LTSER Zone Atelier Plaine & Val de Sèvre

A találkozó első napján Heather McKhann, a projekt koordinátora röviden bemutatta az ALL-Ready projektet és annak célkitűzéseit. Ezut követően az online és személyesen jelenlévő teszthálózat tagok egyesével, interaktív interjú formájában bemutatták kezdeményezésüket, munkájukat, kutatásaikat. A program ezen része lehetőséget adott az új tagokkal való megismerkedésre is.

Az első nap ülését a munkacsomag vezetők előadásai zárták [Muriel Mambrini (INRAE), Torsten Rodel (Aarhus), Varga Korinna (ÖMKi), Gerald Schwarz (Thünen), Isabelle Couture (ENoLL), José Manuel Avila (Lifewatch ERIC), Miguel de Porras (Fibl Europe)], amely során részletesen bemutatták a céljaikat, eddigi eredményeiket és jövőbeli terveiket. A hálózat tagjai ezáltal jobban megismerhették a projekt felépítését, a teszthálózati feladatokat és az eddigi eredményeket.

All_ready_2

Az együttműködési témák megvalósítása

Az első hálózati találkozó óta a projekt résztvevői 3 együttműködési területet azonosítottak, amiből a tagok egy hálózati akciótervet is készítettek. A 3. hálózati találkozón lehetőség volt az akcióterv áttekintésére, kiegészítésére, illetve az új tagok bevonására. A korábban kijelölt tevékenységeket és feladatokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó felelősöket felülvizsgálták és új tagokkal egészítették ki. A korábban meghatározottak mellett 3 új feladatot azonosítottak, amelyek már a meglévő együttműködési területeken belül helyezkedtek el, és a közös együtt gondolkodási tapasztalatok értékelésére és a hálózat európai és nemzeti szintű megismertetésére fókuszálnak.

A kutatók és gazdálkodók igényei közötti szakadék áthidalására szolgáló eszközök

A hálózati találkozó egyik kerekasztal szekciójának célja az volt, hogy bemutasson a kutatók és a gazdálkodók közötti szakadék áthidalására szolgáló három gyakorlati eszközt, amelyeket saját ÉL/KI-ban használhatnak a közös alkotás (co-creation) és az érdekelt felek bevonása érdekében, valamint szituációs gyakorlatokon keresztül tanulják és tapasztalják meg ezen eszközök használatát.

Ana Allamand az Innovative Farmers munkatársa a LIAISON közös alkotási eszköztárról tartott előadást, különös tekintettel három eszközre:

 1. Alapvető szabályok az együttműködés lehetőségeinek és kihívásainak azonosítására (Tool Ground Rules);

 2. Az érdekeltek igényeinek rögzítése és a válaszadás értékelése (Tool Needs Register)

 3. Az elképzelés/ötlet letisztázása és egyeztetése együttesen az ÉL-ban használt gyakorlatokkal (Tool Speed boat)

A kétfordulós műhelymunka során a hálózati szereplők szituációs gyakorlatokon keresztül ismerhették meg és próbálhatták ki ezeket a módszereket, aminek egyes elemeit a későbbiekben alkalmazhatják a saját ÉL/KI-ban.

All_ready_3

A jövőbeli Európai Hálózat igazgatásának feltárása

A találkozó során külön szó esett a jövőbeli Európai Hálózat irányítási lehetőségeiről, valamint a hálózat igazgatási kulcstényezőinek meghatározásáról.
Az Európai Hálózat egyik fontos célja, hogy egy tudásközpontot biztosítson az agroökológiai átálláshoz kapcsolódó, már megvalósult projektek, élő laboratóriumok, kutatási infrastruktúrák és kapcsolódó tevékenységek számára.  Biztosítania kell az ismeretek átadását, kölcsönös tanulási lehetőségeket a részvételi kutatási és innovációs tevékenységek során, továbbá a tagokkal közösen kerülnének kidolgozásra kutatási felhívások megcélozva az azonosított hiányterületeket a nemzeti finanszírozású kutatások figyelembevételével. Az Európai Hálózatnak lehetősége van arra, hogy az agroökológiára való átállásnak erősebb hangot adjon a politikai döntéshozók felé.
Továbbá, a tagok hangsúlyozták, hogy a hálózatban résztvevő szereplők kiválasztásához és felvételéhez az élő laboratóriumi módszerek és a részvételi kutatás világos és átlátható minőségi kritériumaira van szükség. Ezt követően a kiválasztott laboratóriumok és kutatóintézetek képviselőket jelölnének ki a hálózati tevékenységek elvégzésére.
A hálózat irányításának összhangban kell lennie a hálózat jövőképével, célkitűzéseivel, méretével és hatókörével. Emellett foglalkoznia kell a hálózaton belüli szerepekkel és tevékenységekkel, valamint a hálózaton kívüli pozícionálással és a közös hang megteremtésével az európai szintű megbeszéléseken. Az ilyen szerepek hatékony betöltéséhez az irányításnak szüksége van egyfajta centralizációra, hogy a hálózat tárgyalási ereje más érdekekkel (pl. az ipari lobbikkal) szemben érvényesülni tudjon.
A különböző alcsoportok, valamint a tematikus és regionális klaszterek (vagy munkacsoportok) képviselőiből álló irányító testület létrehozása hasznos elem lenne a hálózat irányításában. A résztvevő ÉL-ek és KI-k így lehetőséget kapnának arra, hogy különböző tematikus és regionális klaszterekben vegyenek részt.

ÉL/KI kapacitásépítő képzési elemek közös kialakítása

Isabelle Couture (EnoLL) és Sylvie Fosselle (ILVO) előadásukban összefoglalták a kapacitásépítő képzési elemek kidolgozása és prototípusának elkészítése terén elért eredményeiket, és áttekintést nyújtottak a kísérleti hálózat által a korábbi workshopokon és interjúk során azonosított kompetenciaterületekről. A prezentációt követően a hálózati szereplők egy külön műhelymunka keretében értékelték a kapacitásépítő képzési elemek kidolgozása és prototípusának elkészítése terén elért eddigi eredményeiket, valamint meghatározták a fő képzési témákat.

A kapacitásépítési programban megjelölt kompetenciaterületek és képzési modulok:

 1. Az agroökológia egységes értelmezése

 2. Gyakorlati agroökológiai gazdálkodási ismeretek és készségek

 3. Az agroökológiai kutatással kapcsolatos ismeretek

 4. Rendszergondolkodás

 5. A közös alkotás megértése

A visszajelzésekből jól látszódott, hogy a modulok segítségével elsajátítható a közös alkotás fogalma, továbbá a szereplők kiemelték az adatok és kutatási módszerek gyűjtésének jelentőségét az élő laboratóriumok vonatkozásában. A közös alkotásról szóló irodalmakhoz való nyílt hozzáférést nyújtó felület segítené a teszthálózati tagokat, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek, továbbá egy ilyen platform nagyban hozzájárulhatna a kezdeményezések munkájához, fejlődéséhez.
A műhelymunka szekciók zárásaként José Manuel (Lifewatch ERIC) előadásában összefoglalta az Agroökológia Virtuális Labor tervezésének főbb lépéseit, amelyeket a korábbi hálózati találkozók műhelymunkáin dolgoztak ki közösen a szereplőkkel. Ezt követően mindenkinek lehetősége volt kipróbálni a felületet és visszajelzéseket adni további fejlesztésekre.

All_ready_4

Helyszíni látogatás a Csoroszlya Farmon

A hálózati tagok a találkozó utolsó napján ellátogattak az ÖMKi On-Farm hálózat egyik résztvevőjéhez, a Szár település közelében található Csoroszlya Farm-ra. A terepszemle kezdetén a teszthálózat szereplői rövid előadásokat hallhattak, először Drexler Dórától (ügyvezető, ÖMKi) az ÖMKi On-farm Élő Laboratóriumról és annak szántóföldi növénytermesztési kutatásáról, majd Knut Schmidtke (igazgató, FiBL, Svájc) ismertette a FiBL relevánskutatásait, végül Nobilis Ágoston (tulajdonos, Csoroszlya Farm) előadásában bemutatta a  gazdaságban végzett munkákat és az ÖMKi-vel való együttműködésének történetét. Ezt követően a gazdaságban tett esős, de tanulságos helyszíni látogatás során a tagok láthatták, hogyan működik az ÖMKi On-farm Élő Laboratórium a "termőföldtől az asztalig", és hogyan eredményezi a gazdák-kutatók-tanácsadók-malmok-pékek közötti részvételi kutatás az ősi gabonaféléken (tönke és alakor tájfajták) alapuló új értéklánc kialakítását.

All_ready_1

A harmadik teszthálózat találkozó nagy sikert aratott és az új tagok is sikeresen beilleszkedtek, a már mondhatni összeszokott környezetbe. A résztvevők nagy lelkesedéssel és aktívan vettek részt a műhelymunkákon, és a projekt lezárása előtt, még 2023-ban Montpellier-ben, Franciaországban találkoznak utoljára.

Ismerd meg az ALL-Ready projektet: https://biokutatas.hu/hu/page/show/all_ready

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. november 6.

Hír
Horizon Europe Agrárökológiai Partnerség kérdőív

A következő uniós kutatási és innovációs keretprogram, a Horizon Europe program keretében az Európai Bizottság több partnerség létrehozását is tervezi, amelyek jelentős tagállami finanszírozással megvalósuló alprogramként működnének.

Részletek
2019. február 18.

Hír
Díjazták a kutatási hálózatunkat!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett, 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón került sor a Környezet Védelméért díjak átadására.

Részletek
2020. február 3.

Hír
ÖMKi: az agroökológia nem utópia

Sikeres projektjeink a jövő agrárkutatási modelljét vetítik előre

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen