Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ALL-Ready   2022. április 14. Hír

ALL-Ready: Első teszthálózat találkozó

Az első ALL-Ready teszthálózat találkozó 2021. december 13-14.-én online került megrendezésre, mely egyben a hálózat hivatalos elindulását is jelentette.

A hálózat kis léptékű tesztkörnyezetként fog működni azzal a céllal, hogy kipróbálja az ALL-Ready projekt során kifejlesztett eszközöket és ajánlásokat, azokról visszajelzést adjon, valamint kialakítsa az együttműködést, és előkészítse a közös tevékenységeket az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák között Európában. A találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy a 15 kiválasztott tag megismerhesse egymás tevékenységeit, a projektet és a jövőbeli Európai Agroökológiai Partnerséget, valamint hogy interaktív műhelymunkák keretében szakértelmükkel hozzájáruljanak a különböző munkacsomagok tevékenységeihez.

A tesztteszthálózat tagjai

Az alábbi  szervezetek kerültek kiválasztásra, melyek földrajzi elhelyezkedése a térképen található.

Élő Laboratóriumok (ÉL):

 • Belgium - LLAEBIO (Living Lab on Agro-Ecology and Organic Farming in Flanders)

 • Magyarország – ÖMKi On-Farm Living Lab

 • Szerbia – PA4ALL (Precision Agriculture for All)

 • Dánia – ReWet DK, Carbon Farm, ROADMAP

 • Franciaország – Occitanum

 • Egyesült Királyság - Innovative Farmers

Kutatási Infrastruktúrák (KI):

 • Spanyolország - LifeWatch ERIC

 • Dánia – CROPSYS, CBIO, Organic Research and Development Program

 • Franciaország – OasYs, LTSER Zone Atelier Plaine & Val de Sèvre

 • Egyesült Királyság – Institute for Sustainable Food

Tanácsadók:

 • Kanada – Agricultural Climate Solutions (LL&RI)

 • Spanyolország – Guadalinfo

A találkozó első napján Heather McKhann, a projekt koordinátora röviden bemutatta az ALL-Ready projektet és annak célkitűzéseit. Ezt követte Benjamin Sanchez (SCAR AE) előadása az Európai Agroökológiai Partnerségről. A bevezető ülést Muriel Mambrini zárta a jövőbeli Európai Agroökológiai Hálózat küldetésének és jövőképének bemutatásával.

A hálózat felvételi/kizárási kritériumainak megállapításához az INRAE (francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Környezetvédelmi Kutatóintézet) kérdőívet készített egy meghatározott felvételi küszöbértékkel.

A műhelymunka résztvevői a kérdőívet kitöltve megállapíthatták, hogy milyen szinten illeszkednek a kritériumokhoz, és hol helyezkednek el az agroökológiai átmenet skáláján.

A délután folyamán  a teszthálózati tagok bemutatkozó előadásai következtek, amelynek során a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy megismerkedjenek az egyes élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák agroökológiai tevékenységeivel.

Teszthálózat – elvárások és előnyök

Az online találkozó első műhelymunkája alkalmával a tagok közösen meghatározták, hogy milyen elvárásaik vannak a teszthálózattal szemben, valamint azt is megfogalmazták, hogy milyen előnyökkel járhat számunkra a hálózati tagság. A dinamikus tudáscsere, a tudás megosztása (pl. az élő laboratóriumpkk kihívásai, adatai és bevált gyakorlatai), valamint az élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák közötti közös munka lehetőségének biztosítása tűnt a legfontosabb elvárásnak és előnynek, amelyet a hálózat nyújthat. Ezen kívül nagyon fontosnak bizonyult egy olyan felület létrehozása, amely segíti a jövőbeli együttműködést az agroökológiai témájú nemzetközi kutatási projektekben való közös részvétel során. Szintén célként tűzték ki a tagok hálózatépítési lehetőségének növelését, valamint olyan képzések szervezését, amelyek a tagok ismereteit bővítik az agroökológiai átmenet új módszereivel és megközelítéseivel kapcsolatban.

A második nap célja az volt, hogy összegyűjtsék, milyen eszközökkel járulhatnak hozzá a tagok a projekthez, és három interaktív workshopon keresztül beépítsék azokat az ALL-Ready különböző munkacsomagjainak már folyamatban lévő tevékenységeibe.

A tagok közötti együttműködés lehetőségeinek feltérképezése

Annak érdekében, hogy a hálózat valamennyi tagja számára közös tevékenységeket találjanak, első lépésként a résztvevők meghatározták egyéni és közös agroökológiai érdeklődésüket és az ezzel kapcsolatos témákat. Összesen 21 téma merült fel, amelyek közül a fenntartható talajgazdálkodás, a fenntartható szántóföldi gyakorlatok és a digitalizáció az agrorökológiában voltak az egyes tagok által leggyakrabban érintett témák. Ezt követte az együttműködési lehetőségek feltérképezése, amelynek során a résztvevők megvitatták a jelenlegi agroökológiai vonatkozású kutatásaikat/tevékenységeiket, az agroökológiai érdeklődésükkel kapcsolatos kihívásokat, valamint beszámoltak a jövőbeli/új tevékenységeikről. A cél az volt, hogy a tagok jobban megértsék egymás ÉL/KI munkáját, miközben feltérképezték az együttműködési lehetőségeket annak érdekében, hogy előkészítsék jövőbeli közös munkájukat. Az egyeztetés eredményeként öt fő téma merült fel, amelyeket az alábbi ábra a velük összefüggésbe hozható kihívásokkal együtt szemléltet.

Az egyeztetés első eredményei az 5 fő közös témát és a gyakori kihívásokat mutatják. Ezek felülvizsgálatára a következő teszthálózat találkozón kerül sor tavasszal.

A közös vagy egyéni kihívások azokat a problémákat tükrözik, amelyekkel az ÉL/KI tagok mindennapi működésük során szembesülnek. A hálózat eszközként működhet, hogy a tagok a közös tevékenységeken keresztül megoldást találjanak a felmerülő kihívásokra . A tagok visszajelzései alapján a közös kihívások további pontosítása és a megoldások felkutatása érdekében külön rendezvényekre/műhelymunkákra van szükség.

Az agrorökológiai átmenethez szükséges fő kompetenciák

Az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák működtetéséhez szükséges fő kompetenciák jobb megértése is egy műhelymunka keretében zajlott. A visszajelzések alapján az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák koordinálásához vezetői készségekre és agilitásra, szervezési, hálózatépítési és facilitációs kompetenciákra, valamint kommunikációs készségekre és rendszergondolkodásra van szükség.

A résztvevők emellett összegyűjtötték a fejleszteni kívánt kompetenciákat is, (üzleti és marketingismeretek, társadalomtudományok, adatkezelés, facilitációs készség, tervezői gondolkodásmód). Ezen hiányosságok közül néhányat az ALL-Ready projekt tervezett kapacitásfejlesztői tevékenységei fogják megcélozni, más hiányzó készségekhez pedig külső/integrált szakértőkre van szükség.

Virtuális Laboratórium létrehozása, amely megfelel a teszthálózati tagok igényeinek

A műhelymunka során a résztvevők azonosították a teszthálózat azon jövőbeli igényeit, amelyeken egy Virtuális Laboratórium segíthet, a Virtuális Laboratórium várható eredményeit, a tagok által megosztásra kerülő adatok típusát és a virtuális laboratórium megvalósításának korlátait.

A cél, hogy a Virtuális Laboratórium egy dinamikus és felhasználóbarát felület legyen a hálózat tagjai számára, amely bemutatja a hálózat földrajzi lefedettségét, valamint az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák főbb jellemzőit, és ezáltal hozzájárul a teszthálózat egyes tagjainak hálózatként való együttműködéséhez is. A Virtuális Laboratóriumban megosztható fő adatok között szerepelnek az agroökológia bevált gyakorlatainak eredményei, beleértve az on-farm kutatásokeredményeit (érzékelők, távérzékelés, talaj- és vízminőség, terméshozam, növényélettan), valamint a felmerült kihívásokra, lehetséges megoldásokra és érvényben lévő szabályozásokra vonatkozó információkat is, segítve ezáltal az agroökológiai gyakorlatokat.

A teszthálózat találkozó nagy sikert aratott annak ellenére, hogy online formában került megrendezésre, hiszen a kitűzött célokat sikerült megvalósítani, és a résztvevők aktívak és elkötelezettek maradtak a kétnapos program során.

Ismerd meg az ALL-Ready projektet: https://biokutatas.hu/hu/page/show/all_ready 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2021. július 12.

Hír
ALL-Ready műhelymunka

Az agroökológiai átmenet közös, európai keretének meghatározása

Részletek
2022. március 31.

Hír
Megtartották az első ALL-Ready konzorciumi találkozót Párizsban

Március elején megrendezésre került az első éves ALL-Ready konzorciumi találkozó, melynek a projekt koordinátor, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) adott otthont. A projektpartnerek közötti személyes megbeszélések – amelyek annyira hiányoztak a járvány ideje alatt – bizonyosan újabb lendületet adnak az európai agroökológiai partnerséget, illetve a jövőbeli európai hálózatot építő ALL-Ready projektnek.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza az ökológiai gazdaságok legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénye, melynek jelentősége a tönkölypiac zavarai miatt az elmúlt években tovább nőtt. On-farm típusú búza fajtatesztjeinket 2012 őszén indítottuk el és az ígéretesnek tűnő fajtákat folyamatosan igyekszünk biztosítani a kísérletekben résztvevő gazdálkodók számára. Az eltelt öt év alatt eddig közel húsz helyszínen mintegy negyven búza fajtát vizsgáltunk.

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Csökkentett talajművelés alkalmazása az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen