Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A növényi diverzifikáció elősegítése Európa mezőgazdaságában: első konferencia a növényi diverzifikációról

Az első növényi diverzifikációról szóló európai konferencia 2019. szeptember 18-21. között került megrendezésre Budapesten.

Fenntartható fejlődés a mezőgazdaságban

A konferencia arra keresi a választ, hogy miként lehet a diverzifikáció segítségével megerősíteni a fenntartható mezőgazdasági, illetve élelmiszertermelő rendszereket a termelékenység, az ökoszisztéma-szolgáltatások, valamint az erőforrás-hatékony és fenntartható értékláncok fenntartásával, csökkentve ezzel ökológiai lábnyomunkat. Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja által támogatott DiverIMPACTS projekt a partnerprojektjeivel ― Diverfarming, DIVERsify, ReMIX, LegValue és TRUE ― közösen rendezi a konferenciát.

(Thiverval-Grignon, Franciaország, 2019. július 31.) A növények vetésforgó, vegyes kultúra, illetve köztes vetés segítségével történő időbeli és térbeli diverzifikációja alapvető pillére az agroökológia felé történő átmenetnek. Ennek ellenére a változatos gazdálkodási rendszerek csak akkor fognak létrejönni, ha sikerül megértetni a gazdálkodókkal és a társadalommal azok hasznosságát, ha az értékláncokat teljes mértékben magukba foglalják, illetve ha a növényi diverzifikációt a politika is támogatja.

A konferencia témái

A konferencia az alábbi témakörök köré épül: a mezőgazdasági, illetve élelmiszertermelő rendszerek diverzifikációjának valamennyi tudományos vonatkozása, a növényi diverzifikáció gyakorlati megvalósítása a különböző értékláncokban, valamint politikai vonatkozású kérdések. A konferencia kiemelt témái az alábbiak lesznek:

 • a növényi diverzifikáció haszna, illetve a hozzá kapcsolódó gyakorlati tapasztalatok
 • a diverzifikációt elősegítő ösztönzők az értékláncokban
 • a különböző léptékű, változatos növénytermesztési rendszerek teljesítményértékelésének lehetőségei
 • a növényi diverzifikációt elősegítő, valamint a fenntartható rendszerek irányába történő átmenet során a szereplőket végigkísérő megközelítések
 • politikai ajánlások a rendszerek növényi diverzifikáció irányába történő átalakításához.

A konferencia programja az alábbi:

 • Előadások 5, a mezőgazdasági, illetve élelmiszertermelő rendszerek diverzifikációjában nagy tudással és tapasztalattal rendelkező vezérelőadótól.
 • Mintegy 20 párhuzamos szekcióülés, amelyek olyan aktuális témákat érintenek, mint például a növényi diverzifikáció során létrejövő termékek értékének meghatározása vagy a fajkeverékek tervezése és optimalizálása.
 • Három munkaértekezlet a növényi diverzifikáció európai elterjedésének elősegítéséről, a hüvelyesekre alapozott élelmiszertermelő rendszereket támogató új kormányzati megoldásokról, valamint a növénykeverékek létrehozását célzó nemesítésben rejlő lehetőségekről és kihívásokról.
 • Több mint 75 poszter és előadás.
 • Két izgalmas választható kirándulás.

A konferencia egyedülálló lehetőséget biztosít az értéklánchoz kapcsolódó tudósok, gyakorlati szakemberek, döntéshozók, valamint egyéb érintettek számára a találkozásra és a növényi diverzifikációval kapcsolatos tapasztalatok cseréjére.

A konferencia megálmodói

A konferenciát a DiverIMPACTS projekt hívta életre a Horizont 2020-as növényi diverzifikációs csoport többi tagjával Diverfarming, LegValue, DIVERSify, ReMIX és TRUE karöltve. Ez a csoport azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a technikai, szervezeti és intézményi innovációk közös tervezését annak érdekében, hogy a növényi diverzifikáció széleskörű elterjedésének akadályai megszűnjenek, és hogy változatos rendszerek jöjjenek létre, illetve működjenek.

További információ

Kapcsolattartó

 • Antoine Messéan
  DiverIMPACTS projektkoordinátor
  Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA)
  Avenue Lucien Brétignières
  78850 Thiverval-Grignon, Franciaország
  E-mail: antoine.messean@inra.fr
  Telefon: +33 1 30 81 52 09

Konferencia információ

A konferencia helyszíne az Aquaworld Resort kongresszusi központja Budapesten.

A növényi diverzifikációs klaszter

A termékdiverzifikációs csoport projektjeit az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja támogatja: Diverfarming (támogatási szerződés száma: 728003), DiverIMPACTS (támogatási szerződés száma: 727482), DIVERSify (támogatási szerződés száma: 727284), ReMIX (támogatási szerződés száma: 727217), LEGVALue (támogatási szerződés száma: 727672), illetve TRUE (támogatási szerződés száma: 727973).

A növényi diverzifikációs csoportról további információ olvasható az alábbi honlapon:

https://www.diverimpacts.net/about/crop-diversification-cluster.html

 

 

 

 

 

 

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen