Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A JÖVŐ AGRÁRIUMA

Múlt héten rendezték meg az IoF (Internet of Food & Farm) partner találkozót Prágában, ahol az ÖMKi részvételével megvalósuló SolarVibes projekt is bemutatkozott.

Okos szenzorokkal az ökológiai gazdálkodás fejlődéséért!

A Horizont 2020 finanszírozású IoF projekt célja az IoT technológiák elterjesztése a mezőgazdasági gyakorlatban. Az IoT, vagyis Internet of Things technológia nehezen definiálható egy szóban. Azok az eszközök tartoznak ide, amelyek egy, vagy több másik eszközzel kétirányú kommunikációt folytatnak az Internet segítségével, és eközben adatokat, információkat juttatnak el egymáshoz. Ezek az adatok felhasználhatóak például egy másik eszköz működésének optimalizálására.

Az IoF célja tehát előmozdítani az eszközök közötti adattovábbítást, amely képes elősegíteni a fenntarthatóbb és környezetkímélőbb, ugyanakkor magasabb termelési hozamot biztosító gazdálkodást, miközben az európai mezőgazdasági ágazatot is versenyképesebbé teszi.

Napelemes eszköz a hatékonyabb gazdálkodásért

A SolarVibes projekt is ilyen technológián alapuló eszközöket használ. A SolarVibes program az érzékelt és feldolgozott adatok alapján képes az adott helyre és kultúrára szabott művelési javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag utánpótlás, a betakarítás optimális időzítéséről. A hardver része a napelemes érzékelő eszköz, ami méri például a talaj pH értékét, nedvességét és hőmérsékletét, valamint makró tápanyagait. A szoftver két innovatív növényvédelmi elemző funkciója pedig hozzájárul a valóban okszerűen alkalmazott növényvédelem megvalósításához, így megóvva környezetünk minőségét.

Az ökológiai gazdálkodásra való átállás kutatása

Az ÖMKi egyedüli magyar résztvevőként közel 500 szenzort fog kihelyezni termelőkhöz a projekt másfél éves időtartama alatt. Továbbá műhelymunkák alkalmával, a projektbe bekapcsolódó gazdáknak lehetőségük lesz a szenzor használatával kapcsolatos tapasztalataikat is megosztani egymással.

Az agrárkutatás soha nem látott kihívások előtt áll. Meg kell találnunk a legmegfelelőbb eszközöket a mezőgazdasági termelékenység fenntartható növeléséhez. Ezért is fontos, hogy ebben a projektben az ÖMKi is részt vehet. Hiszen az ökológiai gazdálkodásra való átállás már régen nem egyenlő az elődeink által alkalmazott módszerek visszavezetésével. A jelenkor kihívásaira adaptálva kell megtalálni azokat az innovatív, de fenntartható megoldásokat, amik megoldják a jövő élelmezési gondjait.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen