Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A bio szerelmesei egy helyen – beszámoló az osztrák biogazdálkodási napokról

Eddig soha nem látott méretekben rendezték meg az első osztrák biogazdálkodási napokat (Biofeldtage) az Osztrák Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL Österreich), az Osztrák Mezőgazdasági Kamara, a BIO Ausztria Burgenland és a PANNATURA szervezésében, június 15-16-án az Esterházy Biobirtokon, Donnerskirchenben. A rendezvényt a Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium, a Burgenlandi Tartomány és olyan kiemelt szponzorok támogatták, mint a Ja! Natürlich osztrák biomárka, a CLAAS és Nourivit. A nagyszabású szabadtéri rendezvénnyel a szervezők arra törekedtek, hogy a látogatók ne csak vásárlásaik során találkozzanak biotermékekkel, hanem személyesen, élőben is átéljék az ökológiai gazdálkodást.

Az elsősorban termelőknek és fogyasztóknak szentelt eseménynek közel 70 hektáros terület adott otthont. Mintegy 150 kiállítóval és 50 előadóval várták a látogatókat. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) saját standdal képviselte a hazai bio ágazatot. Az Agrárminisztériumtól Belánszky-Demkó Zsolt főosztályvezető vett részt az eseményen. Az ÖMKi szervezésében több mint 40 hazai termelő és érdeklődő tekintette meg a szakmai eseményt. A látogatók mintegy 100 szántóföldi ökológiai fajtakísérletet szemlézhettek az erre kijelölt parcellákon, melyek betekintést engedtek a birtokon folyó szántóföldi növénytermesztés széles spektrumába, az ökológiai szójatermesztés sikeres megvalósításától egészen a zöldítő magkeverékek gyakorlati alkalmazásáig.

Kiemelt szerepet kapott az innováció és a technológia. A mezőgazdasági gépbemutatón több mint 70 géppel jelentek meg a kiállítók, bemutatva a fenntartható gazdálkodás számára fejlesztett legújabb megoldásokat a mechanikai gyomirtás, a gyepgazdálkodás, vagy éppen az öntözéstechnika terén. A gépeket a gyakorlatban is láthatták dolgozni az érdeklődők, a két nap folyamán demonstrálták velük a különböző szántóföldi munkafolyamatokat. Egy kisebb bemutató területen illusztrálták a gazdaság 9 éves szántóföldi vetésforgóját is, ahol minden kultúrában talajszelvényeket is megtekinthetett a közönség, így a gyakorlatban megismerve a szántóföldi növények gyökeresedési típusait és a talaj felépítését, fejlődését.

A gazdag és egyedi programnak köszönhetően hatalmas érdeklődés övezte a Biofeltage-t, ugyanis több mint 15 országból szerveztek látogatócsoportokat a rendezvény helyszínére. „Ez megerősít minket abban, hogy a modern biogazdálkodás bemutatásával utat mutathatunk a termelőknek és a fogyasztóknak is” – mondta Matthias Grün, a PANNATURA ügyvezető igazgatója.

A környezetvédelemtől az egészséges életmódig

Az eseményen a termelőtől a fogyasztóig, a természet szerelmeseitől a kutatókon át egészen a kisgyermekekig mindenki találhatott a maga számára érdekeset. Körülbelül 140 programmal készültek a szervezők, az ökológiai mezőgazdasági technológiák, a talajélet, az állattenyésztés, a tudatos táplálkozás, az ökológiai kertészet és a környezetbarát életvitel témáit érintve. Az érdeklődők tematikus túrákon vehettek részt, az előadó sátorban folyamatos szakmai program zajlott, a szakácsok pedig a fenntartható és egészséges gasztronómiát mutatták be a látványkonyhákban. Az ágazat kistermelői pedig egyedülálló regionális termékeiket kínálták a fogyasztóknak az erre az alkalomra felállított piac-soron. Mindenki megtapasztalhatott egy szeletet a „bioból” a kölcsönös eszmecserék, nyílt viták, bemutatók, közös étkezések vagy előadások során. A gyermekeket is izgalmas és változatos programokkal várták: foglalkozásokat tartottak állatjóléti és természetvédelmi témában, kézműves és sport programokat, valamint fenntartható játékokat szerveztek. Különleges látványosságként szelíd módszerekkel idomított csirkebemutatót és bábszínházi előadásokat tekinthettek meg a jövő biogazdái.

 DI Elisabeth Köstinger, a Fenntarthatóságért és a Turizmusért felelős Szövetségi Miniszter így fogalmazott: “Meg vagyok győződve arról, hogy egymás kölcsönös támogatása a siker kulcsa. Ha mindannyian összefogunk, akkor továbbra is Ausztria fenntartható mezőgazdasági sikertörténetét írhatjuk. Ezért látom a 2018-as Biofeldtage-t, mint ideális platformot hosszú távon országunk megváltoztatására. “

Biogazdálkodási megállapodás az ÖMKi részvételével

A Biofeldtage jó alkalmat nyújtott arra is, hogy a térség ökogazdálkodást segítő szervezetei együttműködési megállapodást írjanak alá. Az ünnepi eseményen az ÖMKi ügyvezetője, Dr. Drexler Dóra jegyezte a hazai bio ágazat oldaláról a nyilatkozatot. A megállapodás megerősíti, hogy 2020-ban újra, még aktívabb hazai részvétellel valósulhasson meg a Biogazdálkodási Szakmai Napok rendezvény.

 

 

 

 

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen