Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A bio népszerűsége megállíthatatlan!

„Ez ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.” – hangzott el az újfent rekordszámú kiállítóval megrendezett BIOFACH nemzetközi szakkiállításon tegnap. A résztvevők száma mellett a legfrissebb ágazati számadatok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a bio ágazat évről évre egyre növekszik. És bár a számadatok sokszor száraznak tűnnek, érdemes odafigyelni a szenzációs növekedésre, amely jelentős agrárgazdasági potenciált mutat.

A svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) legújabb, jubileumi statisztikai kiadványában 2017-ig bezárólag 180 országból 20 év ökológiai mezőgazdasági adatai találhatók meg egy helyen. A legjelentősebb számokat alább foglaljuk össze.

2017-ben világszinten:
•A bio élelmiszerek piaca elérte a 97 milliárd dollár forgalmat. A piacvezető országok az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Kína.
•2,9 millió ökológiai gazdálkodó vett részt az ellenőrzési rendszerben, ami 5%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest. A legtöbb ökogazda India, Uganda, és Mexikó területén termel.
•összesen 69,8 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás, ami 20%-al több, mint 2016-ban.
•A területéhez képest legnagyobb arányú ökoterülettel Liechtenstein (37,9%), Samoa (37,6%), és Ausztria (24%) rendelkezik.

Európában:
•2017-ben 11%-os piaci bővülés volt a biotermékek piacán, ami így elérte a 37,3 milliárd euró forgalmat.
•Összesen 14,6 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás. Ez 1 millió hektáros növekedés 2016-hoz képest. A legnagyobb ökoterülettel Spanyolország, Olaszország és Franciaország rendelkezik.
•Hozzávetőlegesen négyszázezer ökogazda termel a kontinensen, a legtöbben Törökországban és Olaszországban. Ez 7%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.

Bár az ökológiai mezőgazdaság számos kihívás előtt áll, amikről a későbbiekben szintén beszámolunk majd, a fenti számadatok azt bizonyítják, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a megbízható forrásból származó, fenntartható élelmiszer termékekre.

Európa is jelentős hányadát képviseli ennek a növekedésnek. Kiemelve hazánkat, itt is megfigyelhető egy lassabb, ugyanakkor az elmúlt években jelentősen felgyorsuló növekedés. A felzárkózás érdekében pedig fontos tudatosítani az ágazat jelentőségét, és elősegíteni, hogy a jelenleg főként exportra termelő ökogazdáink meg tudják szólítani a hazai, szélesebb vásárló közönséget is.

További cikkek a témában és a teljes statisztikai kiadvány letölthető a FiBL honlapjáról:
https://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2019/press-releases.html
https://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2019.html

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen