Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A Best4Soil - Műhelymunka az egészségesebb talajokért előadásai

December 5. a Talaj Világnapja. Ebből az alkalomból osztjuk meg Veletek a novemberben szervezett Best4Soil talajvédelmi projektünk online konferenciájának előadásait. 

Az ÖMKi által is képviselt Best4Soil projektben szervezett 2020. november 18-19-ei online konferencia alkalmával gazdák, szakértők és kutatók közösen vitatták meg az egészséges talaj eléréséhez vezető technológiákat, legjobb gyakorlatokat.

A két nap alatt több mint 10 előadást lehetett meghallgatni többek között a fonalférgek elleni védekezés lehetőségeiről, a takarónövények, a komposzt és a humusz szerepéről, gyakorlati alkalmazásukról, a talajépítés jelentőségéről és jó gyakorlatairól. Az előadások után lehetőség volt a legfontosabb kérdéseket közösen is átbeszélni.

Az előadások témái:

• Megoldások a talajerózió ellen és tapasztalatok egy Dél-Morvaországi biogazdaságból • A fonálféregről, a kockázatelemzéstől a gyakorlati megoldásokig • A talaj egészségének javítása takarónövényekkel • A ma gyökerei a holnap humusza • Talajépítés - tapasztalatunk a regeneratív mezőgazdaságról • A komposzt, vermikomposzt előnyei talajod, pénztárcád, és az utánad gazdálkodók szempontjából • Váltó legeltetés: állattartással a talaj termékenységének javításáért • A komposzt használata és hatása a talajra

Az előadások videói magyar felirattal is elérhetők, amit a videók jobb alsó sarkában lévő beállítás gombra kattintva lehet bekapcsolni. 

Az előadások, és műhelymunkák videóit IDE KATTINTVA éritek el, vagy a lenti videóra kattintva. 

MIT KELL TUDNI A TALAJ VILÁGNAPJÁRÓL?

Az ENSZ 68. Közgyűlése 2013-ban nyilvánította december ötödikét a Talaj Világnapjának. A Talajok Világnapját 2002 óta ünneplik, elsősorban azzal a céllal, hogy a közvélemény figyelmét a talajok felé fordítsák, ráébresszenek mindenkit arra, hogy a talajok képezik földi életünk alapját, és termékenységük, jó állapotuk megőrzése nélkülözhetetlen civilizációnk fenntartásához. Az üzenet fontosságát hangsúlyozandó Thaiföld és a Nemzetközi Talajtani Unió (IUSS) kezdeményezésére 2015-öt a talajok évének nyilvánították. Ekkor nagyon sok esemény szólt a talajokról, és számos dokumentum, a tudományostól az ismeretterjesztőig született a talajokról. Ekkor újították meg a Világ Talaj Chartát, elfogadták a „Fenntartható talajhasználat önkéntes irányelveit” és elkészült a FAO gondozásában „A világ talajkészleteinek állapota” című kiadvány, amely átfogó képet ad a talajdegradáció helyzetéről, mely szerint a világ talajkészleteinek többsége kedvezőtlen, vagy igen kedvezőtlen állapotban van, és a talajállapotra vonatkozó javuló tendenciát kevesebb helyen találtak, mint romlót. A talajokkal kapcsolatos dokumentumok és ismeretterjesztő anyagok gazdag tárháza a FAO honlapján található.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. október 6.

Média
Best4Soil videó a komposztálásról

Komposzt - Gyakorlati tudnivalók

Részletek
2021. július 27.

Növényvédelem
A talajművelési módszerek növényvédelmi vonatkozásai 

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2021. december 3.

Hír
Egészséges talajban egészséges növények!

Mit (t)ehetünk talajaink védelme érdekében? Talajaink állapota a nagyipari termesztés és a klímaváltozás hatására egyre romlik. Márpedig egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés sem.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - Best4Soil műhelymunka az egészségesebb talajért és jobb termésért

Részletek

Rendezvény
Archív - Szántóföldi szakmai nap 2020 - Kincsünk a termőföld

Részletek

Rendezvény
Növényi sorrend - növényvédelmi kockázatok műhelymunka

A Best4Soil projekt fonálféreg és kórokozó-adatbázisainak bemutatása

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen