Az OrganicTargets4EU projekt célja az Európai Unió biogazdálkodással kapcsolatos célkitűzésének támogatása. A 2020-ban elfogadott Termőföldtől az Asztalig, illetve Biodiverzitás Stratégiák értelmében 2030-ra az EU mezőgazdasági területeinek 25%-át biogazdálkodásra kell átállítani. A projekt hét ország együttműködésében azt vizsgálja, hogy milyen messze van a 25%, azaz mi mindennek kell ahhoz történnie az értékláncok, a kutatás, oktatás, szaktanácsadás, valamint a szabályozás és a finanszírozás területén, hogy ez a cél reális közelségbe kerüljön. Az ÖMKi elkötelezett a hazai biogazdálkodás átfogó fejlesztése mellett, ezért május közepén két találkozót is szerveztünk a témában – hazai szakértők bevonásával.
Tudás és információ
Május 14-e a tudásról és az információról szólt. Kikhez fordulhat egy jelenlegi vagy jövőbeni biogazdálkodó, feldolgozó vagy kereskedő, ha döntenie kell, vagy információra van szüksége? Vannak-e olyan fórumok, megbízható online tartalmak, amelyek a segítségére lehetnek? Mire alkalmas a jelenlegi agrár-szaktanácsadói rendszer és melyek lennének a kívánatos fejlesztési irányai? Mik a legfontosabb kutatási és fejlesztési prioritások a biogazdálkodás területén?
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a specializált szaktanácsadó közösségek, a képzési lehetőségek és a pénzügyi támogatás elengedhetetlen feltételei a biogazdálkodás fejlesztésének. A legfontosabb azonosított akadályok közé tartozott a kompetens, illetve szabad kapacitásokkal rendelkező szaktanácsadók hiánya, akik képesek a gazdálkodókkal tartós együttműködésre, folyamatos mentorálásra, illetve a helyi adottságokhoz igazodó gazdálkodási javaslatok megfogalmazására.
A következő időszak legfontosabb kutatási prioritásai között szerepel a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó fajok és fajták, illetve gazdálkodási gyakorlatok, valamint a beltartalmi értékeket megőrző, kíméletes feldolgozási és tartósítási módszerek vizsgálata. A résztvevők további fontos kutatási területként azonosították a gazdálkodás/feldolgozás módja, a beltartalmi értékek és a humán egészség összetett kapcsolatrendszerének kutatását.
Vissza a jövőből
A május 16-i műhelytalálkozón időutazásra invitáltunk a gazdálkodókat, döntéshozókat, szaktanácsadókat és a magánszektor képviselőit. Azt próbáltuk közösen végiggondolni, hogy milyen konkrét lépésekre van szükség ahhoz, hogy 2030-ra valóban elérjük a 25%-os célkitűzést. Hogy a gondolkodás könnyebben menjen, a (nem túl távoli) jövőbe helyeztük magunkat, amikorra már mindez valósággá vált, és egy kiválasztott forgatókönyv mentén időben visszafelé haladva határoztuk meg a szükséges mérföldköveket és lépéseket.
A Magyarország számára kiválasztott, elképzelt forgatókönyv szerint a 2040-re megvalósult, jelentős arányú ökológiai átállás elsősorban a fogyasztóknak és a progresszív gazdálkodóknak köszönhető. Mivel a szakpolitikák nem reagáltak kellő ütemben a környezeti kihívásokra, a fogyasztók követelték ki maguknak az egészséges és környezetkímélő gazdálkodásból származó élelmiszereket. Ha ezt a forgatókönyvet elfogadjuk, hol kell tartanunk 2035-ben? És 2030-ban? Milyen lépést kell most megtennünk ehhez? A gyakorlat játékosnak tűnhet, de korántsem az, segítségével szembesülhetünk azzal, mennyire rövid a rendelkezésünkre álló idő, tisztábban láthatunk az egyes szereplők feladatait illetően, és értékelhetjük az éppen zajló lépéseket, döntéseket: vajon a megfelelő irányba tartanak-e?
Ott vagyunk már?
A két találkozó rávilágított arra, hogy mennyire összetett és kihívásokkal teli feladat a 25%-os célkitűzés elérése. Alapos okunk van a kételkedésre: az iparszerű mezőgazdálkodás nehezen mozdul, a szakpolitikák valóban lomhák, miközben a klímaváltozásra és az ökológiai válságra való érdemi reakció mindennél sürgetőbb. Reményt keltő ugyanakkor, hogy egyre több gazdálkodó és fogyasztó érzékeli a kihívást és ragadja magához a kezdeményezést, keresi a kapcsolódást a hasonló gondolkodású csoportokhoz. Az ÖMKi minden lehetőséget ki szeretne használni az kezdeményezések felkarolására, támogatására – következő évek bizonyosan meghatározóak lesznek e tekintetben.