• május 11, 2025

Növényorvosként és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetőjeként ismétlődő élményem, hogy gyakorló vagy éppen kutató növényvédős Kollégák erős fenntartásokat fogalmaznak meg az ökológiai gazdálkodással szemben. Leggyakrabban és legnagyobb hangsúllyal a szántóföldi növények fuzárium fertőzése és a termény mikotoxin-szennyeződése merül fel, mint népegészségügyi kockázat, melyet az ökológiai gazdálkodás szintetikus kémiai növényvédő szerek nélkül kell kordában tartson. A legutóbbi ilyen témájú eszmecserém az Év Agrárembere kitüntető Díj zsűrijében zajlott idén januárban, és azért is volt rám különösen nagy hatással, mert a jeles grémiumban több mint egy tucat igen elismert növényvédelmi szakember is zsűritársam volt. Miután úgy tűnt, hogy álláspontjuk a kémiai növényvédelem nagyobb biztonsága mellett megingathatatlan, elhatároztam, hogy megírom ezt a cikket, szigorúan tárgyilagosan, összefoglalva a tudományos szakirodalomban eddig megjelent eredményeket az ökológiai (azaz biológiai folyamatokra alapozott) és a szokványos (kémiai inputokra támaszkodó) mezőgazdasági rendszerek terményeinek mikotoxin szennyeződési kockázatairól. Vágjunk is bele!

Száz cikknek is egy a vége – az ökológiai gazdálkodás a hatékonyabb védekezési stratégia

Meglepő lehet sokak számára, de az elmúlt évtizedekben megjelent különböző tanulmányok szinte egybehangzó véleménye szerint az ökológiai gazdálkodási gyakorlatok általában alacsonyabb mikotoxin-szennyezettséget eredményeznek a szokványos gazdálkodási rendszerekhez képest. Ez a különbség számos agronómiai tényezőnek tulajdonítható, beleértve a vetésforgó alkalmazását, a talaj mikrobiális közösségének épségét/működését és – meglepő módon – bizonyos szintetikus növényvédő szerek alkalmazásának hiányát is. Nézzük meg részletesebben a megállapításokat! 

Bernhoft és munkatársai tanulmánya kimutatta, hogy az ökológiai gazdálkodásban termesztett gabonaszemek fuzárium fertőzöttsége és mikotoxin-szennyezettsége lényegesen alacsonyabb volt, mint szokványos társaiké (Bernhoft et al., 2010). Összesen 602 ökológiai és konvencionális árpa, zab és búza mintát vizsgáltak meg Norvégiában, 2002 és 2004 között. A mért különbségeket az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott agrotechnikai gyakorlatoknak tulajdonították. Megállapításukat Políšenská és munkatársai is megerősítették egy közelmúltban publikált kutatásukban. Ők szintén alacsonyabb mikotoxin-tartalomról számoltak be a bio búzában a konvencionális búzához képest a Cseh Köztársaságban (Políšenská et al., 2021). A 2015 és 2017 között gyűjtött minták közül nyolc esetben találtak határérték feletti mikotoxin-szennyezettséget (hét esetben DON, egy esetben ZEN toxin okozott problémát). A határérték feletti szennyezettséget mutató minták mind szokványos termelésből származtak. A nyolcból hat esetben kukorica elővetemény után vetették a gabonát (1. kép).

1. kép A kukorica-szármaradványok kiváló fertőzési források a gabonában

Az agronómiai tényezők döntő szerepet játszanak a mikotoxin-szennyezés kialakulásában, és ezek a tényezők jelentősen eltérhetnek az ökológiai és a nem ökológiai rendszerek között. Erre a következtetésre Kolawole és munkatársai jutottak, akik Írországban vizsgáltak meg 202 zab mintát négy meghatározó fuzárium mikotoxin-tartalomra (DON, ZEN, T-2, HT-2) (Kolawole et al., 2021). Hét agronómiai paraméter kapcsolatát elemezték a kapott toxin eredményekkel: termesztési év, gazdálkodási rendszer (öko/nem öko), betakarítás időpontja, nedvességtartalom, termesztés helye (megye), zabfajta és elővetemény. Összesen két faktor befolyásolta legerősebben a mikotoxinok jelenlétét és mértékét a terményben: a gazdálkodási rendszer és az elővetemény. Az ökológiai gazdálkodásból származó terményekben alacsonyabb mikotoxin-jelenlét és szennyezettségi szint volt kimutatható, mint a kémiai alapú, szokványos termelésből származókban (2. kép). 

2. kép Fuzáriózissal fertőzött búzakalászok

Az ökológiai és a szokványos szántóföldi termelés mikotoxin-kockázatának összevetésében az egymástól független, önálló vizsgálatok eredményei mellett nagy jelentősége van az irodalmi áttekintéseknek (az úgynevezett review cikkeknek) és a meta-analíziseknek, melyek a szakirodalomban megjelent kutatások adatait együttesen elemzik újra. Wang és munkatársai 2024-ben publikálták eredményeiket a témában, Mikotoxinszennyezés az ökológiai és a szokványos gabonafélékben és termékekben: Szisztematikus irodalmi áttekintés és metaanalízis címmel. A Fusarium, Claviceps, Penicillium és Aspergillus gombafajok által termelt mikotoxinok előfordulását és koncentrációját tanulmányozó közleményeket és ezek adatait vizsgálták meg bio és konvencionális termények és élelmiszertermékek vonatkozásában. A mikotoxin-koncentrációra vonatkozó adatok meta-analízise csak a Fusarium fajok által termelt deoxinivalenol (DON) toxin esetében mutatta ki a termelési rendszer (ökológiai vs. nem öko) szignifikáns hatását a toxinszennyezettségre. A toxin koncentráció mintegy 50%-kal magasabb volt a szokványos gabonaszemekben/-termékekben, mint az ökológiai gabonafélékben/-termékekben (p < 0,0001). Az emberi fogyasztásra szánt gabonafélék más toxinokkal való szennyezettségi szintje egyformán alakult az ökológiai és a konvencionális mintákban, érdemi különbség nem volt a termelési módok között. A toxin előfordulási adatok meta-analízisei ugyanakkor szintén kimutatták a termelési rendszer szignifikáns hatását a T-2/HT-2 toxinok, a zearalenon, az enniatin, a beauvericin, az ochratoxin A (OTA) és az aflatoxinok előfordulására. 

Bernhoft és munkatársai szintén a közelmúltban, 2022-ben publikálták Az ökológiai és a konvencionális gabonatermesztési módszerek hatása a kalászfuzáriózisra és a mikotoxin-szennyezettség szintjére c. áttekintő (review) cikküket, melyben arra a következtetésre jutottak, hogy  „az elfogadható tudományos minőségű vizsgálatokból rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a Fusarium mikotoxin előfordulása és koncentrációja alacsonyabb a biogazdálkodásból származó gabonafélékben, mint a szokványos gabonafélékben.” Az általuk megvizsgált összesen 42 lektorált tudományos közleményből 24 alacsonyabb mikotoxinszintet mutatott ki az ökológiai termelésből származó mintákból, mint a konvencionálisakból. 16 tanulmány nem mutatott ki jelentős különbséget a mikotoxin-terhelésben a művelési rendszerek között, és csak 2 kutatás mutatott ki magasabb mikotoxin-szennyezettséget öko termelésben. Amikor az összes vizsgálat átlagos mikotoxin koncentrációit hasonlították össze, azt az eredményt kapták, hogy a konvencionálisan termesztett gabonafélékben 62%-kal, 110%-kal és 180%-kal magasabb volt a DON, a ZEA és a T-2/HT-2 koncentrációja, mint a biogazdálkodásban termesztett gabonafélékben. 

Összességében az egyes agronómiai gyakorlatok mikotoxinszintekre gyakorolt hatásáról közzétett tanulmányok azt mutatták, hogy a változatos vetésforgók és a talaj magas szervesanyag-tartalma/biológiai aktivitása a Fusarium mikotoxin-szennyezés alacsonyabb kockázatával jár, míg i) a magas ásványi nitrogéntrágya-bevitel, ii) egyes fungicidek és gyomirtó szerek alkalmazása, valamint iii) a minimális vagy semmilyen talajművelés növelheti a gabonafélék Fusarium mikotoxin-szennyezésének kockázatát. A második pont talán a legmeglepőbb, mely további magyarázatot igényel. A látszólagos ellentmondás oka, hogy egyes fungicidek és herbicidek a fő gombaölő, illetve gyomirtó hatásuk mellett megváltoztatják a mikrobiális környezetet a talajban és a növényen. A mikrobiális egyensúly átalakulása magával hozza egyes fuzárium törzsek előtérbe kerülését, ezáltal pedig a kalászfuzáriózis és a mikotoxin-termelés gyakoribb előfordulását.  

A lisztharmat és rozsdabetegségek ellen használt strobilurin hatóanyagok (pl. azoxistrobin) esetén leírták például, hogy bár közvetlenül nincs hatásuk a fuzárium fajokra, azáltal, hogy megakadályozzák más gombák kolonizációját a gabonanövényeken, teret biztosítanak a fokozottabb fuzárium fertőzésnek (Simpson et al., 2001; Maga net al., 2022). A gyomirtó szerek közül a glifozát hatóanyagú készítmények esetén írtak le hasonló eredményeket a kutatók. Az első beszámolókat arról, hogy a glifozát növeli a Fusarium és más talajlakó kórokozók okozta betegségek előfordulását, több mint 30 évvel ezelőtt Altman (USA) és Rovira (Ausztrália) közölte (1989). Később Fernandez és munkatársai (2009) arról számoltak be, hogy a glifozát előveteményben való alkalmazása esetén következetesen magasabb kalászfuzáriózis értékeket mértek a gabonában, elsősorban a F. graminearum és a F. avenaceum fertőzés emelkedése miatt. Martinez és munkatársai (2018) is áttekintették a glifozát alapú gyomirtó szerek növényi egészségére gyakorolt hatásait és arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát alapú gyomirtó szerek fokozhatják a fitopatogén mikrobafajok, például a Fusarium virulenciáját. 

Összegezve tehát, a fokozott műtrágyázás okozta lazább növényi szövetek, a szerves tápanyagutánpótlás és a kiegyensúlyozott – kémiai inputanyagok által nem terhelt – talajélet hiánya, valamint a szármaradványok forgatás/művelés nélküli lassabb lebomlása a fuzárium fertőzés és mikotoxin szennyeződés legfőbb szántóföldi kockázatai. Mindezek mellett az éghajlatváltozás egy minden termesztési rendszert érintő kritikus tényező, amely befolyásolja a mikotoxin-termelődést. A hőmérséklet emelkedésével és az időjárási minták kiszámíthatatlanabbá válásával a mikotoxin-szennyezés kockázata, különösen a kukoricában, növekszik. Ennek egyik oka, hogy a szélsőséges éghajlati viszonyok, például a hosszan tartó szárazság és a jelentős besugárzás a tenyészidőszakban gyengíti a kukorica ellenálló képességét, ami a termést érzékenyebbé teszi a gombafertőzésekkel és a mikotoxin-szennyezéssel szemben (Chauhan et al., 2008). Az ezzel járó aflatoxin terheltségi problémát 2024-ben Magyarországon is megtapasztalhattuk (3. kép). A prognózis a klíma-szcenáriók szerint a jövőre nézve sem lesz kedvezőbb (Sadik et al., 2023). A kockázatokat azonban mérsékelni kell, és lehet is a kevésbé kockázatos művelésmód megválasztásával. 

3. kép Korai, igen súlyos fuzáriumos fertőzés a kukorica csövén

Logikus, hogy ökogazdálkodásban kevesebb a mikotoxin

Tudjuk, hogy a környezeti tényezők döntő szerepet játszanak a mikotoxin-szennyezés kialakulásában a szántón, és ezek a tényezők – ahogy az fentebb is olvasható – jelentősen eltérhetnek az ökológiai és a nem öko rendszerek között. Az ökológiai gazdálkodás tudatosan előtérbe helyezi a biológiai sokféleség és a talajegészség fenntartását, ami fokozhatja a növények ellenálló képességét a gombafertőzésekkel szemben (Kolawole et al., 2021). Ezzel szemben a szokványos szántóföldi gazdálkodási gyakorlatok, amelyek piaci okokból gyakran igen szűk vetésforgóval dolgoznak, és a kémiai inputanyagokra (műtrágya, herbicidek, fungicidek) támaszkodnak, olyan körülményeket teremthetnek, amelyek kedveznek a mikotoxin-termelésre képes gombák elszaporodásának. Perrone és munkatársai (2020) szintén megállapítják, hogy az ökológiai gazdálkodási gyakorlatok, amelyek a talajélet fokozását és a biológiai sokféleség megőrzését/helyreállítását helyezik előtérbe, jobb körülményeket tudnak biztosítani a növények számra ahhoz, hogy azok ellenálljanak az éghajlatváltozással járó stresszhatásoknak, ezáltal csökkentve a mikotoxin-szennyezés valószínűségét. Mindez megerősíti, hogy az ökológiai gazdálkodásban használatos agronómiai gyakorlatok hatékonyan enyhíthetik a szántóföldi mikotoxinszennyezés kockázatait. 

A tudományos szakirodalom, több ezer mérési eredményre támaszkodva, arra a megállapításra jut tehát, hogy az ökológiai gazdálkodás hatékonyabb megközelítést kínál a szántóföldi mikotoxin szennyezés kockázatának minimalizálására, alacsonyabb gombafertőzöttségi szintekkel és a fogyasztókra jelentkező kisebb egészségügyi kockázatokkal. Mivel a biztonságos és fenntartható élelmiszerforrások iránti globális kereslet folyamatosan növekszik, miközben az éghajlatváltozás okozta mikotoxin-kockázat egyre fokozódik, érdemes minél szélesebb körben alkalmazni az ökológiai gazdálkodás jó gyakorlatait a mikotoxinok kockázatainak kezelésére.

A növényorvos Kollégák számára pedig mindezek alapján a legfontosabb üzenetem: az okszerű agronómiai gyakorlatok hiányában a kémiai növényvédelem önmagában nem lehet elég hatékony megoldás a mikotoxin-kockázat csökkentésére! 

A felhasznált szakirodalmi források érdeklődés esetén ezen az email címen kérhetőek: dora.drexler@biokutatas.hu

A cikk az Agrofórum 2024. áprilisi lapszámában jelent meg. Szerző: Dr. Drexler Dóra (ÖMKi)

A fotók szerzője: Hertelendy Péter

Miért fontos a mikotoxin-kérdés?

A mikotoxinok a penészgombák által termelt mérgező másodlagos anyagcseretermékek, amelyek adott határértékek feletti jelenléte az élelmiszerekben és a takarmányokban súlyos egészségügyi kockázatot jelent mind az emberek, mind az állatok számára. Feldolgozatlan gabonában a fuzárium gombák által termelt DON toxin esetén 1250 µg/kg, a ZEA toxin esetén 100 µ/kg a határérték. A mikotoxinok előfordulását különböző tényezők befolyásolják, beleértve a mezőgazdasági gyakorlatot, a környezeti feltételeket és a betakarítás utáni tárolást.

A mikotoxin-szennyezés gazdasági következményei jelentősek. A FAO szerint a mikotoxin-szennyezés évente több tízmilliárd dollárnyi gazdasági veszteséget okozhat a terméshozamok és az állattenyésztés termelékenységének csökkenése által (Zhang et al., 2024). A gazdasági tényezők mellett a mikotoxin-expozícióval kapcsolatos egészségügyi kockázatok is kiemelkedő fontosságúak. A mikotoxinok számos egészségügyi problémát okozhatnak emberekben és állatokban, beleértve az immunrendszer károsítását és a rákkeltő hatásokat is (Oh, 2012). A DON toxin kitettség gyomor-bélrendszeri zavarokat és az immunrendszer gyengülését okozza, míg a ZEA expozíció károsítja az emlősök szaporodását és ivarérettségét. Leslie és munkatársai kiemelték, hogy a becslések szerint a növényi eredetű élelmiszerek akár 80%-a is lehet mikotoxinokkal szennyezett világszerte, ami aláhúzza a hatékony kezelési stratégiák szükségességét (Leslie et al., 2020).

Kapcsolódó hírek

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!