Az ÖMKi On-farm kutatási hálózata 2020. szeptember 4-én elnyerte az „élő laboratórium” címet – hivatalosan ÖMKi On-farm Living Lab megnevezéssel – így bekerült a nemzetközi Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának (European Network of Living Labs – ENoLL) tagjai közé.

Mit nevezünk Élő Laboratóriumnak?

Az Élő Laboratóriumok felhasználói központú, nyílt innovációs ökoszisztémákként határozhatóak meg, melyek módszeres, felhasználókkal és több érintett szereplővel történő együtt-alkotási és együtt-gondolkodási megközelítésen alapulva, valós környezetben és/vagy működő közösségekben végzik a kutatási és innovációs folyamatokat.

Az Élő Laboratóriumok, emellett közvetítőkként működnek az állampolgárok, civil és kutatási szervezetek, vállalatok, magánvállalkozások, közigazgatási szervezetek, vagy éppen a városok és régiók között az együttes értékteremtés, a prototípusok gyors kidolgozása, összességében az innováció előmozdítása érdekében. Az ÉLő Laboratóriumoknak vannak közös kritériumai, amiknek, ha nem felelnek meg, nem kaphatják meg a vonatkozó címet. Ilyen például a nyílt innovációs közeg, a felhasználó központúság, az együtt-alkotási folyamat, a valós környezet vagy a többszereplős megközelítés. Viszont minden Élő Laboratórium egyedi, így a közös elemek betartása mellett, többféle megvalósítás lehetséges.

Mitől Élő Laboratórium az ÖMKi On-farm hálózata?

Az ÖMKi On-farm Élő Laboratórium esetében országos hálózatunkban azt teszteljük, hogy a legújabb, fenntartható és ökológiai technológiák, termékek és gyakorlatok, hogyan teljesítenek a sokszínű mindennapi gazdálkodásban. A résztvevő termelők közvetlenül a saját termesztési tapasztalataikból, földjükről és technológiájukról kapnak visszajelzést, lehetőséget teremtve a nyílt innovációra, a termékfejlesztésre, illetve a dinamikus tudáslétrehozásra a gazdálkodók, a kutatók, valamint az értékláncok egyéb szereplői részvételével.

ÖMKi On-farm hálózatának eddig piacra került termékei és szolgáltatásai, melyek az „Élő Laboratóriumi” módszertant követték:

  • ÖMKi Tájfajta paradicsompalántái
  • ÖMKi Élő Sorköz magkeverék és növénytakarós talajápolási technológia
  • Szaktanácsadási szolgáltatás ökológiai gazdálkodók részére

Az ÖMKi On-farm Élő Laboratóriuma az élvonalba tartozik Magyarországon, de a Kelet-Közép-európai térségben is a fenntartható növénytermesztési, illetve állattenyésztési gyakorlatok kutatásában, amely közvetlen haszonnal jár a gazdálkodók számára, és hatást gyakorol termesztési gyakorlatukra, valamint azok hatékonyságára. Összességében így tudunk hozzájárulni a gazdálkodási rendszerek fenntarthatóságához, segítve a gazdálkodók klímaváltozáshoz történő alkalmazkodását helyi szinten, továbbá lehetővé téve a hazai agrárium agroökológiai átállását.

Nemzetközi szintéren az ÖMKi On-farm Élő Laboratórium

Az Élő Laboratóriumok Európai Hálózata (European Network of Living Labs – ENoLL) tagjaként, azon belül is az ENoLL Mezőgazdasági és Élelmezési Élő Laboratóriumok Munkacsoportjának résztvevőjeként az ÖMKi On-farm hálózata kiemelten foglalkozik az európai agrárium agroökológia átállását érintő innovációs lehetőségekkel.

Továbbá, az egyes európai országok agroökológiai projekteken dolgozó „Élő Laboratóriumai” a hatékony tudásmegosztás és a módszertani átállás támogatása érdekében 2023-tól – az Európai Bizottság tervei szerint – nemzetközi hálózatba tömörülnek. Az ÖMKi által elért tagság azért is lépéselőny, mert az unió új közös agrárpolitikájában a támogatások terén is várhatóan azok az országok lehetnek a nyertesek, amelyek hatékonyan alkalmaznak agroökológiai módszereket, élő laboratóriumi megközelítéssel kombinálva.

Nem utolsó sorban pedig az ÖMKi a Kelet-Közép-európai térség tizenegy országát egyesítő BIOEAST kezdeményezésben önálló munkacsoportot vezet az Agrárminisztériummal együttműködésben annak érdekében, hogy Magyarország és a környező országok minél eredményesebben készülhessenek fel az agroökológiai átállásra. Így e tagsággal, az ÖMKi On-farm hálózata példaként szolgál a Kelet-Középeurópai régió agráriuma számára, így segítve elő az agroökológiai témájú Élő Laboratóriumok terjedését a térségben.

Ez a rövid videó jól összefoglalja az ÖMKi Élő Laboratóriumának, vagyis On-farm hálózatának lényegét. A videó angol nyelvű, a magyar feliratot a beállítás gombra kattintva lehet bekapcsolni.

Kapcsolódó hírek

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!