A biointenzív kertészet innovatív, kisléptékű (kb. 1000 m2 -től 1 ha-ig) és rendkívül hatékony termelési rendszer a szezonális és regionális zöldségellátás biztosítására. Az ökológiai gazdálkodás és a regeneratív mezőgazdaság elvein alapul, elsősorban közvetlen értékesítési csatornákat használ. Az osztrák szomszédainknál működő, biointenzív gazdaságokat tömörítő egyesület (Verein Marketgärtnerei Österreich) hét olyan alapelvet fogalmazott meg, amely közös jellemzője a biointenzív gazdaságoknak:
Frissesség és gyors kiszállítás – A megtermelt árut frissen, hosszú szállítási utak nélkül értékesítik, így a zöldségek általában néhány óra alatt eljutnak a földtől a vásárlóhoz. Ez garantálja a legmagasabb minőséget és a páratlanul gazdag ízt.
Jövő és fenntarthatóság – A kertészetek jövőorientáltak: minden, amit tesznek, az élhető, természetes holnapra irányul. A legnagyobb figyelmet a talaj egészségének előmozdítására, fenntartására és a biológiai sokféleség megőrzésére fordítják. Nem használnak szintetikus kémiai növényvédő szereket és ásványi műtrágyákat.
Kapcsolatok – A közvetlen ügyfélkapcsolat és a személyes kapcsolatok fontos szerepet játszanak a biointenzív kertészkedésben. A fogyasztók és a termelők tudatosan keresik a párbeszédet és tanulnak egymástól, ez növeli a bizalmat és a természetes élelmiszer-termeléssel kapcsolatos tudatosságot.
Sokféleség – A biointenzív kertészetek elkötelezettek a sokszínűség mellett: a legtöbb gazdaság kínálatában 30-50 különböző zöldségnövény szerepel. Régi fajták és szokatlan ritkaságok éppúgy megtalálhatók, mint az igazi klasszikusok.
Kézi munka – A biointenzív kertészeteket túlnyomórészt kézi munkával művelik, ami a kis termőterületekhez jól alkalmazható, hatékony eszközökkel történik. Jellemzőek a pontosan ezekhez a feltételekhez tervezett kézi szerszámok és az egytengelyes traktorok.
Regionalitás – A legtöbb biointenzív kertészet a zöldségeket a közelben élő lakosságnak értékesíti, ezzel erősítik a regionális gazdaságot és biztosítják a helyi élelmiszer-ellátást.
Szezonalitás – Minden évszaknak megvan a maga különleges íze. A biointenzív kertészetekben azokat a zöldségféléket termesztik és árulják, amelyek az adott szezonra hagyományosan jellemzők. Bár termesztőberendezést is használnak, jellemzően csak a palántanevelés ideje alatt fűtenek, így erőforrás-kímélő módon és bonyolult technikai berendezések nélkül biztosítják az év során folyamatosan változó zöldségválasztékot.

A termesztéstechnológia alapvető jellemzői
A termőfelületet állandó – jellemzően 80 cm széles – ágyásokra osztják, melyek talajának termékenységét rendszeres zöldkomposzt terítéssel és a talajforgatás elhagyásával, ágyásvillával végzett talajlazítással tartják fenn. A mély és laza termőréteg lehetővé teszi a sűrűbb térállást, pl. egy ágyásban akár öt sor sárgarépa is minőségi gyökértermést hoz. Az állandó ágyásokban szoros és jól átgondolt vetésterv alapján váltják egymást a rövid tenyészidejű növénykultúrák. A lehető legtöbb esetben palántaneveléssel indítják a kultúrákat (akár még cékla, petrezselyem, mángold esetében is), amivel helyet és időt lehet megtakarítani, mert a palántanevelés ideje alatt még az előző kultúra foglalja a termőfelületet. Egy ágyásban nem ritkán akár 2-3 kultúra is terem egy főszezonban. A főszezont gyakran fátyolfóliás takarással hosszabbítják meg.
A talajtermékenység, a talaj egészséges mikrobiológiájának fenntartása központi jelentőségű. A zöldkomposzt használata életet visz a talajba: gazdagítja annak mikrobiológiai sokféleségét, ami alapvető feltétele az egészséges zöldségnövények fejlődésének. A változatos talajélet segíti a növényeket a problémamentes növekedésben, és hogy természetes módon váljanak erősebbé a betegségekkel szemben.
Mivel egymáshoz nagyon közel sok különböző zöldségfaj terem, amelyeket gyakorlatilag folyamatosan szednek, a permetezésre alapozott növényvédelem lehetőségei nagyon korlátozottak. A növényvédelemben ezért a megelőzés a jellemző módszer, például a legtöbb problémás kártevő ellen rovarhálót használnak, a kórokozók ellen pedig az ellenálló fajták használatán túl, ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket.
A gyomok elleni védekezés is – mely az ökológiai gazdaságok központi problémája – a megelőzésen alapszik. Az ágyásokba rendszeresen kijuttatott zöldkomposzt biztosítja a kiültetett vagy vetett zöldségek gyors kezdeti fejlődését. Emellett, a laza szerkezetű talajban speciális drótkapákkal vagy horolókapákkal könnyen és gyorsan el lehet vágni a csírázó gyomnövényeket. Jellemző, hogy az ültetés előtt 2-3 héttel, vagy a betakarítás után fekete takarófóliával borítják az ágyás felületét: ez az eljárás porhanyós és gyommentes felületet biztosít a következő ültetéshez.
A kis területméret miatt a klasszikus kéttengelyes traktornak nincs helye a biointenzív gazdaságban, inkább a kisebb, egytengelyes traktort használják könnyű kezelhetősége, fordulékonysága és sokoldalúsága miatt. Számos, a 80 cm szélességű ágyásmérethez kialakított munkagép kapható a hazai piacon is. A fóliasátorban vagy állományban végzett munkálatokhoz egy komplett, sajátos és speciális kézi eszköztár alakult ki, úgymint lengőkapa, drótkapa, gyomperzselő, hatsoros vetőgép, tépősaláta-betakarító és még számos ötletes eszköz.
Ha többet szeretnél tudni a módszerről és a gyakorlatban is alkalmaznád, akkor figyelmedbe ajánljuk kutatóintézetünk A zöldségkertész – Egy sikeres termelő kézikönyve a kis léptékű ökológiai gazdálkodáshoz szakkönyvét.





