DECEMBER 5. A TALAJ VILÁGNAPJA

2019. december 5.

Scroll down for English!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által támogatott Talaj világnap (WSD -World Soil Day) célja, hogy felhívja a figyelmet az termőtalaj fontosságára, és támogassa a talajban rejlő erőforrások fenntartható kezelését.

Talán meglepő, de a talaj ad otthont bolygónk élőlényeinek közel egynegyedének. Ezen kívül mindennapi táplálékunk is belőle származik. A termőtalaj azonban veszélyben van az egyre terjeszkedő városok, a folyamatos túlhasználtság, az éghajlatváltozás és számos egyéb emberi tevékenységhez kötődő káros folyamat okán.

Az ökológiai gazdálkodás rendszerében a termőtalaj áll a középpontban. A szerves anyagok visszajuttatása a talajba, a növényi diverzifikáció, mint például a tág vetésforgó, a köztes- és másodvetés alkalmazása, a minél folyamatosabb talajtakarás, és az okszerű talajművelés, mind a talaj megőrzését és fejlesztését célzó technológiák. Kutatásainkkal mi is igyekszünk hozzájárulni ezek továbbfejlesztéséhez és minél szélesebb körű elterjesztéséhez.

Szőlősorköz takarónövényes kutatásunkról itt olvashattok:
https://biokutatas.hu/szoleszet-5/

Legújabb, precíziós eszközöket is bevető talaj monitorozási kezdeményezéseinkről pedig itt adtunk hírt.
https://biokutatas.hu/a-digitalis-forradalom-atalakitja-a-mezogazdasagot/
https://www.facebook.com/OMKibiokutatas/posts/2451598558269348?__tn__=-R

Nézzétek meg az alábbi videót is, amiből még többet megtudhattok a talaj védelmének fontosságáról:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=MSbbl5lpmik&feature=emb_logo


WORLD SOIL DAY 5th DECEMBER ­
World Soil Day (WSD) is supported by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and its aim is to emphasize the importance of cultivable soils and to promote sustainable management of soil-related resources.

This might sound surprising, but the soil is home to almost a quarter of all living creatures on Earth. And of course the food we eat every day comes from our soils. However, cultivable soils are threatened by ever expanding cities, their continuous overuse, climate change and many other harmful human activities.

Cultivable soils are at the heart of organic agriculture. Technologies and methods aimed at protecting and improving soils include returning organic matter to the soil, plant diversification, such as wide crop rotation schemes, the application of intermediary or secondary sowing, increasing the continuity of soil coverage and good soil management. With our research, we strive to contribute to the advancement of these methods and to promote their widespread use.

You can read about our research on cover plants in vine interrows here:
https://www.facebook.com/omkihungary/photos/a.1250489458406240/2327183090736866/?type=3&theater

News about our soil monitoring initiatives involving precision equipment are available here:

https://biokutatas.hu/a-digitalis-forradalom-atalakitja-a-mezogazdasagot/
https://www.facebook.com/omkihungary/photos/a.1250489458406240/2500820946706412/?type=3&theater