Az ökológiai gazdálkodás és az abból származó élelmiszer sokkal több, mint gondolnád!
Az ökológiai gazdálkodás olyan fenntartható mezőgazdasági forma, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és természetidegen anyagokkal szemben.
Ökológiai gazdálkodásban:
- a kémiai növényvédőszerek, gyomirtók, szintetikus műtrágyák, és géntechnológiával módosított szervezetek helyett agrotechnikai és biológiai növényvédelmet, mechanikai gyomszabályozást, szerves trágyákat és a hagyományos genetikai erőforrásokat alkalmaznak a gazdák
- magas állatjóléti szabványokat valósítanak meg, például biztosítják az életformához illeszkedő méretű kifutókat és nem engedik meg az állatok csonkítását
- talajtakaró növényeket, zöldtrágya keverékeket alkalmaznak és a megfelelő művelésformának köszönhetően az élelmiszer-termelés a talajtermékenység megóvását, a környezet és az emberi egészség védelmét is szolgálja
- csak az használhatja a biotermék jelölést, aki megfelel a jogszabályi előírásoknak, egyúttal a hazai ellenőrzési rendszer követelményei szerint tanúsítványt szerez.
A bio tehát nemcsak a magas minőséget jelöli, hanem egy olyan gazdálkodási formát is, ami szorosan összekapcsolódik a környezettudatossággal – és ezt ma már jogszabályok is garantálják. Aki hazai bio élelmiszert vásárol, nemcsak a minőség mellett teszi le a voksát, hanem hozzájárul a fogyasztói szokások és a magyar agrárágazat fenntartható fejlődéséhez is.


Bio, öko, organikus: van különbség?
Az ökológiai gazdálkodás, biotermelés és biogazdálkodás fogalmakat, illetve az „öko” és „bio” jelzőket szinonim szavakként használjuk, vagyis mind ugyanazt jelentik, akárcsak a – főleg az angol irodalomban használt – „organikus gazdálkodás” megnevezés, ami viszont hazánkban nem a hivatalos megnevezése az ökológiai vagy biogazdálkodásnak, ahogy az organikus termék sem.
Fontos tudni, hogy a „vegyszermentes”, „natúr” és „reform” kifejezések nem feltétlen az ökológiai gazdálkodásra vagy biotermékre utalnak. Azt, hogy mikor kaphat bio vagy öko tanúsítványt egy gazdálkodás, a jogszabályokon kívül, az öko ellenőrzési rendszer garantálja.
Menj biztosra! Keresd a hivatalos bio logót!
Ha biztos akarsz lenni abban, hogy bioterméket vásárolsz, keresd az EU öko-logót a csomagoláson! A zöld háttéren, fehér csillagokból álló levél az Európai Unió hivatalos ökotermék logója, amelyet az összes uniós tagállamban, így Magyarországon is kötelező feltüntetni az ellenőrzött biogazdálkodásból származó, csomagolt termékeken. Ha a friss árut piacon vásárolod, válaszd az ellenőrzött ökopiacokat, vagy azokat a biogazdaságokat, amelyektől heti rendszerességgel kaphatsz friss zöldségkosarat!

Ellenőrző szervezetek logói
Hazánkban az ökológiai gazdálkodási előírások betartását két NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) által akkreditált ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Bio Garancia Kft. (korábbi nevén Hungária Öko Garancia Kft.) felügyeli. Biotermékeken megjelenő kódjaik: HU-ÖKO-01 illetve HU-ÖKO-02. Míg a kód feltüntetése kötelező a csomagoláson, az ellenőrző szervezetek logóit – ellentétben az EU öko-logójával – nem kötelező szerepeltetni a biotermékeken.

