b_200_150_16777215_00_images_stories_2017_smart.jpgA fenntarthatóságnak nincsen egységesen elfogadott meghatározása, ezért sokan sokféleképpen értelmezik, vagyis nincs egyetértés abban, hogy mit is nevezhetünk ténylegesen fenntarthatónak. Ennek ellenére egyre több cég kínálatában jelennek meg olyan termékek, amelyeket a gyártók „fenntartható termék”-ként jelölnek. Mind a felvásárlók, mind a fogyasztók nehezen tudják azonban megítélni, például a mezőgazdasági alapanyagok, termékek esetében, hogy mely gazdaságok működnek ténylegesen fenntarthatóan, más szóval melyek állítanak elő fenntartható termékeket. A gazdaságok számára pedig az okoz nehézséget, hogyan mérjék saját fenntarthatósági teljesítményüket hitelesen, és más gazdaságokkal összehasonlítható módon.

Ezért a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau) kidolgozta az úgynevezett SMART (Sustainability Monitoring and Assessment RouTine) rendszert, amely megbízható, átlátható és összehasonlítható módon értékeli a gazdaságok fenntarthatóságát. A SMART rendszer a SAFA fenntarthatósági irányelvein (Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems) alapul, mely irányelveket az ENSZ Egészségügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) dolgozta ki 2013-ban, és amelyek kifejezetten a mezőgazdasági szereplők fenntarthatóságára irányulnak. A SAFA irányelvek kidolgozásában a FiBL is részt vett, majd ezen irányelvek alapján alakította ki a SMART rendszert, amely az irányelvek gyakorlati alkalmazása révén méri a gazdaságok fenntarthatósági teljesítményét.

A SMART nem egy új szabvány, tanúsítási rendszer vagy termékcímke, hanem egy értékelő rendszer, amely átfogó képet ad a kiértékelt gazdaság környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságáról.

A SMART márka és módszertan a Sustainable Food Systems GmbH tulajdona. Ez a cég a három kutatóintézet a FiBL Svájc, a FiBL Ausztria és a FiBL Németország spin-off cége. Magyarországon a FiBL hazai partnere, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) végzi a SMART szakmai bevezetését és a gazdaságok fenntarthatósági értékelését.

Amennyiben kérdése van, vagy bővebb információra lenne szüksége a gazdaságok fenntarthatósági értékelésével  kapcsolatban, kérjük, keressen minket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy 06 30 2604418-as telefonszámon.

 

Letölthető dokumentumok:

SMART brossúra

SMART report (teszt gazdaság)

More information on SMART in English and German:

https://www.sustainable-food-systems.com/en/

http://www.fibl.org/en/themes/smart-en.html