Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

OK-NET Arable

OK-NET Arable - Európai léptékű szakmai hálózatépítési és kutatási projekt indult az ökológiai szántóföldi növénytermesztés területén az ÖMKi részvételével

Bővebben...Az EU Horizon 2020 kutatás-fejlesztési keretprogramjából finanszírozott OK-NET Arable projektben az IFOAM EU Group vezetésével 13 országból 17 partnerintézmény működik együtt az ökológiai szántóföldi növénytermesztési ágazat fejlesztése és aktív, határokon átnyúló szakmai hálózatok kialakítása céljából. A 2015 tavaszán indult OK-NET Arable a legjobb gyakorlatok és újszerű megoldások terjesztését, a gazdálkodók, szaktanácsadók és kutatók közötti szakmai párbeszéd és együttműködés erősítését, összességében Európa-szerte az ökológiai szántóföldi növénytermesztés mennyiségi és minőségi mutatóinak javítását célozza meg.

A projekt keretében a résztvevő szervezetek három tevékenységi területet határoztak meg a fő célok elérése érdekében:

  • Gazdálkodói innovációs csoportok (farmer innovation groups) európai léptékű hálózatosodásának elősegítése és szervezése, a tudomány és a gyakorlat együttműködésének és egymásra hatásának erősítése. A projekt keretében megalkotott oktatási és ismeretterjesztési anyagok az innovációs csoportokban résztvevő gyakorlati szakemberek bevonásával véleményezésre, kipróbálásra és értékelésre kerülnek. Az ökológiai szántóföldi növénytermesztés területén elérhető legelőremutatóbb tudományos eredmények összegyűjtése és rendszerezése, a termelők számára elérhető és könnyen felhasználható formában való közzététele.
  • Az ökológiai gazdálkodás területén egyedülálló digitális szakmai platform megteremtése, amely lehetőséget teremt a gazdálkodók, szaktanácsadók és kutatók közötti tudásmegosztásra. A platformon keresztül minden, a témában megalkotott szakmai anyag egy helyről, ingyenesen hozzáférhetővé válik.
  • Az ÖMKi a projektben a 2012 óta futó szántóföldi on-farm kutatási programjaira (gabona, pelyvás gabona, szója on-farm hálózatok) alapozva vesz részt, és a projekt-tevékenységekbe a hazai biogazdákat is bevonja.

 

 

Projekt aktualitásai – 2016 május

OK-Net Arable: tudástranszfer, mezőgazdaság-élénkítés

Az OK-Net Arable Projekt az európai ökológiai szántóföldi növénytermesztésben hivatott elősegíteni a gazdák, a szakértők és a kutatók ismereteinek egymással történő megosztását, a termelésfokozás és a lehető legjobb minőségű termékek előállításának céljából.

A 2015 márciusában indult projekt során ezidáig a következő célkitűzések valósultak meg:

Tudományos elemzés készült az ökológiai szántóföldi növénytermesztés korlátairól

A legfrissebb szakirodalmak alapján az OK-Net Arable meghatározta a szántóföldi öko-növénytermesztésben a termelékenység növelését akadályozó tényezőket és ezek figyelembe vételével javaslatokat, iránymutatásokat fogalmazott meg a talajtermékenység, a tápanyag-gazdálkodás, a gyomszabályozás, valamint a kórokozók és kártevők elleni hatékony védekezés javítására vonatkozóan. A dokumentum ide kattintva tekinthető meg (angol nyelven).

A gazdálkodásfejlesztési csoportok meghatározták a közös kihívások körét

Az OK-Net Arable projektben tíz európai országból 14 gazdálkodókból álló innovációs munkacsoport működik együtt, melyek tagjai kutatás-fejlesztésben érdekelt ökológiai szántóföldi növénytermesztők. Az általuk megállapított közös – így például a gyomszabályozás, a talajtermékenység, valamint a betegségek és a kártevők elleni védekezés állította – kihívásokat az OK-Net Arable projekt foglalja össze. A gazdálkodásfejlesztő csoportok által szolgáltatott terméshozam-adatok széles skálán mozognak, ami azt bizonyítja, hogy szükséges egy egyértelmű iránymutatás a mezőgazdasági hozamok növelésének elősegítése érdekében. Összegzésük kitűnő javaslatokat szolgáltat az európai ökológiai szántóföldi növénytermesztés nehézségeinek leküzdéséhez, s egyúttal bemutatja azokat a megoldásokat, amelyeken az innovációs munkacsoportok dolgoznak. Ez mindenki számára hasznos lehet, aki érintett a témában. A jelentés itt olvasható (angolul).

Az ismeretszerzés és a tudáscsere legjobb módszerei

Az OK-Net Arable projekt keretében elemezték, hogy a mezőgazdasági vállalkozók és a szakértők miként jutnak a számukra szükséges információkhoz. Ennek eredményeképpen világossá vált, hogy a nyomtatott médiaanyagok használata még mindig széles körben elterjedt, s az is, hogy a tudásuk bővítésére vágyók előnyben részesítik a személyes találkozásoknak teret adó eseményeket (például terepnapokat), a névtelen, internetes tanfolyamokkal szemben. Mindazonáltal az is megállapítást nyert, hogy a közösségi média képes megváltoztatni az információáramlást, s ezáltal ma már kiemelt szerepet töltenek be a határokon átnyúló tudástranszferben az interneten megosztott, bemutató jellegű videofilmek.

Ossza meg innovatív javaslatait!

A fentiekben említett eddigi projekteredményeket szaktanácsadói anyagokra és olyan megoldásokra hasznosítják, melyek a gazdák kihívásaira kínálnak megoldásokat. Ebben a gazdálkodásfejlesztési munkacsoportok teljes mértékben részt vesznek, ám javaslatait Ön is bátran megoszthatja.

az ökológiai szántóföldi növénytermesztésre vonatkozó, innovatív javaslatait Ön is! Ehhez töltse ki e rövid adatlapot és küldje el Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. számára!

Az összegyűjtött anyagok az ősszel létrejövő OK-Net Arable projekt internetes tudásbázisában lesznek hozzáférhetők.

 

A projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatás-fejlesztési projekt támogatásával indult, a 652654 számú támogatási szerződésben foglaltak szerint. A fenti összegzés csupán a szerző véleményét tükrözi. A Kutatási Végrehajtó Ügynökség (Research Executive Agency, REA) a közölt információk további, egyéni felhasználásáért felelősséget nem vállal.


OK-NET Arable hírek:

 

OK-Net Arable projekt – Hamarosan indul az online ökotermesztési tudásbázis

Bővebben...Az EU Horizon 2020 kutatás-fejlesztési keretprogramjából finanszírozott OK-NET Arable projektben az IFOAM EU Group vezetésével 13 országból 17 partnerintézmény – köztük az ÖMKi is - működik együtt az ökológiai szántóföldi növénytermesztési ágazat fejlesztése és aktív, határokon átnyúló szakmai hálózatok kialakítása céljából.  A projekt keretében hamarosan indul egy eddig példátlan tudásmegosztó adatbázis az ökológiai szántóföldi növénytermesztés területén. Az online platformon keresztül válogatott, gazdálkodói szemmel hasznos szakmai anyagok, tervezési segédletek, legjobb gyakorlatokat bemutató videók, útmutatók válnak egy helyen elérhetővé termelők és szaktanácsadók számára. A weboldalon a közösségi média eszközei is rendelkezésre állnak majd erősítve a gazdálkodók közötti tudásmegosztást és tapasztalatcserét. A platform gyűjtőhelyeként kíván szolgálni minden ökológiai gazdálkodásban hasznos információs anyagnak, az előkészítés alatt álló szakmai fórumfelületen keresztül pedig cél egy gazdálkodókat, szaktanácsadókat és kutatókat magában foglaló szakmai közösség létrehozása, hozzájárulva a biogazdálkodás kihívásaira adott jó válaszok és gyakorlatok széles körben történő terjesztéséhez.

Az ökológiai gazdálkodás egy komplex, sok tényezőből álló termesztési rendszer és emiatt magas szakmai felkészültséget igényel a termelők részéről. Mindezek ellenére az ágazat területén a tudásátadás és tapasztalatcsere gyakran korlátozott, sok esetben a sikeres termesztés megvalósításához szükséges jó gyakorlatok terjedése lassú. Az OK-Net Arable projekt ezen a helyzeten kíván változtatni, keretet adva az intenzív információcserének és tudásmegosztásnak, hozzájárulva az ökológiai szántóföldi növénytermesztés mennyiségi és minőségi mutatói javításához.

This project has received funding from the European Union’s H2020 Programme under grant agreement 652654.

Bővebben...

Új Vidékfejlesztési Program Tájékoztató Nap és OK-NET Arable Szakmai Műhelymunka

Bővebben...Ökológiai gazdálkodás 2015-2020: Fejlesztési és együttműködési lehetőségek” címmel szakmai rendezvényt tartott az ÖMKi 2015. október 20-án, Budapesten. A tapasztalt és kezdő biogazdálkodók, valamint a Vidékfejlesztési Program (VP) megalkotásában és végrehajtásában résztvevő szakemberek közreműködésével lezajlott eseményen négy előadás keretében adtunk tájékoztatást az elkövetkezendő időszak ökológiai gazdálkodók számára ígéretes fejlesztési forrásairól. A szakmai nap délutánján a termelők műhelymunka keretében osztották meg szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos tapasztalataikat és információikat.