Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

HMC

HealthyMinorCereals

Egészséges kisgabonák - HealthyMinor Cereals

Bővebben...Integrált megközelítés az emberi fogyasztásra alkalmas kisgabonák genetikai alapjainak változatosabbá tételére, a stresszel szembeni ellenálló képességük, tápértékük, feldolgozási minőségük és termeszthetőségük javítására Európában

FP7 Együttműködési Projekt

2013. szeptember - 2018. augusztus

A multidiszciplináris Healthy Minor Cereals projekt a fogyasztók egészséges, tápláló, innovatív és fenntartható módon termelt élelmiszerek iránti egyre növekvő igényeire reagál. A 6,5 millió eurós költségvetésű projektnek tizenhat résztvevője van az alábbi tíz európai és kapcsolódó országból: Ausztria, Cseh Köztársaság, Észtország, Németország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Svájc, Törökország és az Egyesült Királyság. A projekt célja, hogy fokozza öt úgynevezett kisgabona, a tönköly, a rozs, a zab, az alakor és a tönke hasznosítását.

A projekt háttere és irányelvei

Az európai és a globális mezőgazdaság termelékenységét nagymértékben fokozta, hogy az elmúlt évtizedekben a nemesítés viszonylag kisszámú növényfajra (Európában elsősorban a közönséges búzára és az árpára) összpontosított. A nemesítők ezeket magas ásványi műtrágya felhasználáshoz kötött magas hozamra szelektálták. Ugyanakkor ez a stratégia csökkentette a mezőgazdaságban a genetikai változatosságot és sokszínűséget, ami a növényeket sebezhetővé teszi a biotikus és abiotikus stresszel szemben. A felhasznált nagy mennyiségű műtrágya és energia pedig környezeti károkhoz vezet.

A közönséges búzával összehasonlítva a kisgabonafélék általában rosszabb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is jobban növekednek, és sokkal magasabb mikroelem-koncentrációval bírnak. Utóbbit a közönséges búzából ugyanis az idők során kiszelektáltak. A kisgabonákat éppen ezért igen nagyra értékelik a bio élelmiszerek termelői és fogyasztói és egyre inkább a konvencionális gazdák is.

 

Bővebb információ a projektről itt érhető el: http://healthyminorcereals.eu/

Összefoglaló a Healthy Minor Cereals (HMC) projekt 3. éves találkozójáról (Potsdam, 2016. május 10-11.)

Bővebben...A Healthy Minor Cereals (HMC, azaz Egészséges Kisgabonák) FP7 Európai Uniós együttműködési projekt idei konzorcium-találkozóját a németországi Potsdamban tartották meg május 10-11-én a 16 partnerintézmény és az egyes munkacsoport-vezetők részvételével. Az ÖMKi képviseletében Dr. Drexler Dóra és Martina Vresak látogatott el a rendezvényre, melynek két intézmény, az Institut für Getreideverarbeitung (IGV, Gabonafeldolgozó Intézet) és az Institut für Lebensmittel- und Umweltforschung (ILU, Élelmiszer- és Környezetkutatási Intézet) adtak otthont.

A résztvevőket Dr. Dagmar Janovská, a projekt vezetője és a fogadó intézmények képviselői, Dr. Karsten Schmidt (ILU) és János Petrusan (IGV) üdvözölték. Köszöntőjüket követően kezdődött meg az egyes munkacsomagok bemutatása (WP). Új eredményként szó esett néhány kiválasztot kisgabona-fajta sorozatmintáinak genetikai változékonyságáról és kapcsolatáról. Megtudhattuk továbbá az első eredményeket a tönke, az alakor, a zab és a búza bioaktív alkotóelemeinek elemzéséről is: a Sabancı Egyetem (Törökország) kutatói által humán sejtkultúrákon végzett kísérlet alátámasztotta, hogy bizonyos jótékony vegyületek, mint például a polifenolok, segíthetnek a szabadgyökök okozta emberi sejtoxidáció mértékének csökkentésében. Az egyes prezentációk közötti időben lehetőség nyílt a még nyitott kérdések megvitatására, így például szó esett a vizsgálatok folytatásához kiválasztandó szaporítóanyagról is. Mivel az előadások és az azok közötti párbeszédek folyamatos, élénk figyelmet igényeltek, a résztvevők nagy örömmel fogadták és fogyasztották a frissítőként a napsütéses kertben felszolgált, az IGV sütőipari részlegében készített finomabbnál finomabb péksüteményeket.

HealthyMinorCereals - Newsletter No 2

Megjelent a HMC projekt legújabb hírlevele, melyben részletesen olvashatnak a tavaly novemberi budapesti konzorcium-találkozóról, és több kisgabonából készült magyar termék is megjelenik, mint példa a különleges gabonák feldolgozására és piaci értékesítésére.

A hírlevelet (angol nyelven) letölthetik itt.

Egészséges Kisgabonák – Healthy Minor Cereals

Bővebben...Az ÖMKi szervezésében november 4-5-ig Budapesten tartotta éves munkamegbeszélését az Egészséges Kisgabonák (Healthy Minor Cereals) Európai Uniós kutatási projekt. A 16 partnerintézményből álló nemzetközi konzorcium fő célja, hogy különféle vizsgálatokkal (molekulárbiológiai, agronómiai, beltartalmi és fogyasztói) feltérképezze a kisgabonákban (tönköly, rozs, zab, alakor és tönke) rejlő egészség-fokozó lehetőségeket, segítse a beltartalomra fókuszáló nemesítést és egyes kisgabonák visszavezetését a köztermesztésbe.

A budapesti találkozón a partnerek beszámoltak a kutatási munkák előrehaladásáról, továbbá egy műhelymunka (World Café) keretében meghatározták a kisgabonák piaci elterjedését szerintük elősegítő és hátráltató tényezőket. Az eredmények jó alapot adnak a piaci résztvevők felé irányuló későbbi kérdőívek kidolgozásához.

A projektben az ÖMKi szerepe egy hazai esettanulmány kidolgozása a kisgabonák piaci helyzetéről és a belőlük készült új termékekről (pl. alakorsör). Továbbá a génbankokból és köztermesztésből gyűjtött mintákon a Lipcsei Egyetem közreműködésével spektrális méréseket is végzünk, a különleges beltartalmi tulajdonságok optikai mérési lehetőségeit bővítendő.