Mi az a bio?

Mit tekintünk bioterméknek?

A tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó, öko-logóval ellátott élelmiszerek számítanak bioterméknek.

Mit nevezünk ökológiai gazdálkodásnak?

Olyan mezőgazdasági forma, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és természetidegen anyagokkal szemben:

  • tilos pl. a kémiai növényvédőszerek, gyomirtók, műtrágyák, és géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása, 
  • előírás a magas állatjóléti szabványok alkalmazása, 
  • az élelmiszer-termelés a talajtermékenység megóvását, a környezet és az emberi egészség védelmét is szolgálja, 
  • csak az végezheti, aki megfelel a nemzetközi és hazai ellenőrzési rendszer követelményeinek.

Ki tekinthető akkor biogazdálkodónak?

Aki a meghatározott ökológiai termelési módszereket alkalmazza és a rá vonatkozó termelési szabályokat betartja, valamint az ellenőrzési rendszer keretein belül végzi tevékenységét.

Miért válaszd a biót?


  • A biotermékek kevesebb növényvédőszert tartalmaznak, ha tartalmaznak egyáltalán.

    Az olyan vegyi anyagok, mint a szintetikus gombaölők vagy rovarölő szerek nagymértékben elterjedtek a konvencionális termelésben, így maradványaik sokszor megtalálhatók a termésekben is, amiket elfogyasztunk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kémiai növényvédőszerek mérgek, a szermaradványok és kombinációik fogyasztása pedig károsíthatja egészségünket.

  • A biotermékek általában frissek és adalékanyag-mentesek.

    Mivel nem tartalmaznak ízfokozókat és mesterséges konzerváló anyagokat, a biotermékeket általában nem is lehet sokáig a boltok polcain tartani. Bio és termelői piacokon igen gyakori a friss áru, amit aznap reggel szedtek.

  • Jó választás a környezet számára.

    Az ökológiai gazdálkodás termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talaj termékenységét és kevesebb ráfordítással, energia-befektetéssel járnak. Ami pedig jó a környezetnek, az jó Neked is!

  • Az ökológiai módon tartott állatok neveléséhez nem használnak preventív antibiotikumokat, sem növekedési hormonokat.

    Emellett az állatokat szabadon tartják, vagy biztosítják számukra a szükséges kijárást és mozgásteret, így nincsenek kiszakítva természetes környezetükből és megfosztva alapvető igényeiktől.

  • GMO-mentesség

    Ökológiai gazdálkodásban nem használhatók genetikailag módosított szervezetek, sem pedig származékaik – természetesen ez az ökológiai takarmányozásra is igaz.

Meggyőztünk?! Akkor fogadd meg ezt az 5 egyszerű tanácsot, amivel Te is támogatod az ökológiai gazdálkodást:


  • Figyelj az öko címkére és olvass utána!

    Ha öko terméket szeretnél vásárolni, keresd a zöld alapon fehér leveles címkét a boltokban, és nem utolsó sorban informálódj a hazai biotermelőkről!

  • Vásárolj közvetlenül a termelőtől!

    A biopiacok és az úgynevezett dobozrendszerek (közösség által támogatott mezőgazdaság – CSA, AMAP) ma már egyre népszerűbbek és elérhetőbbek, főleg gazdaságosságuk és átláthatóságuk miatt. Lényegesen többet takaríthatsz meg, ha közvetlenül a gazdától vásárolsz!

  • Nem elég, hogy bio, még hazai is legyen?

    Igen, ha van választásod, vedd a hazai bioterméket! Ezzel nemcsak azért teszel, hogy csökkenjen a környezeti terhelés, de támogatod a hazai biogazdákat is, hiszen csak akkor tudnak fennmaradni, ha megveszik a termékeiket.

  • Évszaknak megfelelően vásárolj!

    Nemcsak sokkal fenntarthatóbb és finomabb szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de takarékosabb is. Ha lehetséges, nagyobb mennyiséget vegyél egyszerre, amit el tudsz tenni későbbre (pl. aszalás, befőzés).

  • Próbáld meg saját magad megtermelni az élelmiszered!

    Kezdd gyógynövényekkel vagy fűszerekkel, amiket kis lakásban is tudsz termeszteni. Ha pedig rákaptál az ízére, jöhetnek a paradicsom palánták!

OK-NET Arable