Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Méhészeti kutatások

Varroa atka elleni ökológiai védekezési módszerek

Varroa atka elleni ökológiai védekezési módszerek - Programismertető

Ma világszerte a mézelő méheken élősködő varroa atka (Varroa destructor) okozza a legnagyobb gazdasági kárt a méhészek számára. A méhcsalád életében a varroa atka közvetlenül úgy okoz kárt, hogy a fejlődő és felnőtt méhek testnedvét szívja, ami kisebb, fejletlenebb és rövidebb életű méheket eredményez. Emellett az atka vírusokat is terjeszthet és a méhcsaládot legyengítve egyéb kórokozókra is fogékonnyá teszi a méheket. Eltájolás, rablás, lépáthelyezés útján az atkák idegen családokba is átjutnak. Hazánkban nincsenek atkamentes méhcsaládok. A gyógykezelés nélküli méhcsaládokban a varroa fertőzés idővel elhatalmasodik és a család összeomlásához vezet. A méhcsaládon belüli atkaszámot általánosságban a lehető legalacsonyabb szinten szeretnénk tartani. A hazai méhészeti ágazatban az ökológiai termelés részesedése a méhészetek számát tekintve jelenleg egy százalékot ér el. A hazai körülmények közötti gyakorlatban is alátámasztott olyan technológiai útmutató nem áll rendelkezésre, ami az aktuális szabályoknak és kihívásoknak megfelel. Mindezek okán fontos a kérdéssel foglalkozni és a technológiákat tesztelni. Az ÖMKi méhészeti on-farm programjának célja a hazai gyakorlatban alkalmazható varroa elleni ökológiai védekezési stratégia kidolgozása.

Beszámoló - Méhészeti on-farm kísérleti hálózat 2014

Bővebben...Évértékelő és tervezői szakmai napot szervezett az ÖMKi a varroa atka elleni ökológiai védekezés módszerhatékonysági és összehasonlító kísérleteiről. Az egész napos rendezvény délelőtti programjában a 2013-ban indított méhészeti on-farm kísérleti hálózat eddigi tapasztalatairól hallhattunk beszámolókat. Az eredmények értékelése alapján a hálózat meglévő és újonnan csatlakozott tagjai közösen tervezték meg a 2015-ös kísérleteket. A hálózatban résztvevő méhészek mellett az összehasonlító vizsgálatra felajánlott eszközök képviselőinek is lehetősége nyílt a személyes tapasztalatcserére.

Vajdasági méhészek szakmai tanulmányúton, Magyarországon

Bővebben... Magyar Ferenc VM tanácsadó és SZIE főtitkár felkérésére a Haszonállat-génmegőrzési Központ mellett az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is részt vett 2014. június 4-én a vajdasági méhészek Magyarországi szakmai programjának szervezésében. A méhész ágazatban megszokott barátságos hangulattal kezdődött az első programpont Pilisszántón, Kutasi Tamás méhészmester méhészetében. A rutinos házigazdánál már sokféle látogató megfordult, a tévés műsoroktól az iskolás csoportokig. A gazdaságában termelés és értékesítés terén számos innovatív megoldás valósult meg. Előadásában az éves gyakorlati teendők mellett ismertette a méhészeti év aktív időszakában a Varroa atka ellen hatékonyan alkalmazott technikáját, az úgynevezett „nyári fedett fiasítás mentes állapot létrehozását”. A módszer segítségével végzett, szerves savakat alkalmazó kezelés szermaradvány mentes, ezáltal ökológiai minősítésre is alkalmas termelést tesz lehetővé. Továbbá az alternatív méhészeti termékek, mint például a szennyezésektől mentes propolisz máig kiaknázatlan lehetőségeit is elérhetőbbé teszi.

Beszámoló - Méhészeti on-farm kísérleti hálózat 2013

Bővebben...Évértékelő és tervezői szakmai napot szervezett az ÖMKi a varroa atka elleni ökológiai védekezés módszerhatékonysági és összehasonlító kísérleteiről. Az egész napos rendezvény délelőtti programjában a 2013-ban indított méhészeti on-farm kísérleti hálózat eddigi tapasztalatairól hallhattunk beszámolókat. Az eredmények értékelése alapján közösen tervezték meg a hálózat meglévő és újonnan csatlakozott tagjai a 2014-es kísérleteket. A hálózatban résztvevő méhészek mellett az összehasonlított technológiai termékek képviselőinek is lehetősége nyílt a személyes tapasztalatcserére.