b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_rsz_dscf2095.jpgA termőhelyhez illő, megfelelő fajta kiválasztása után a burgonya on-farm kísérletekben részt vevő termelők a helyes tápanyag-utánpótlás, a talaj termékenysége és az ezekkel összefüggő nagyobb terméseredmény után érdeklődnek. Ezért a 2016-os évtől kezdve ebbe az irányba fordul az ÖMKi burgonya kutatása is. A talaj állapotához és élővilágához illeszkedő, helyesen megválasztott talajbaktérium-oltóanyag segítheti a talaj és a szervestrágya tápanyagainak feltáródását, közvetve pedig növelheti a termést, fokozhatja a növények ellenállóságát. Ezért a 2016-os szezonban kétféle egyedi fejlesztésű mikrobiális oltóanyag-keverék hatását vizsgáljuk négy ökológiai gazdaságban.

A vizsgálat célja megállapítani, hogy az oltóanyag keverékeknek van-e kimutatható hatása

  • a burgonya növekedésére, termésmennyiségére és minőségére;

  • a talaj alapvető fizikai-kémiai tulajdonságaira;

  • a talajban honos mikroorganizmusok kitenyészthető csíraszámának alakulására.

A kísérletben kétféle oltóanyag-keverék hatásait vizsgáljuk, melyek háromféle baktérium és egy gomba törzsből állnak. Az egyik keveréket Prof. Dr. Biró Borbála a Biofector projekt tapasztalatai alapján állította össze (www.biofector.info), a másikat pedig Dr. Abod (Tamás) Éva posztdoktori ösztöndíjasunk (Sapientia Egyetem, Csíkszeredai Kar, Biomérnöki Tanszék) fejlesztette ki.

A kísérletekhez választott burgonyafajta a hazai nemesítésű Démon, mely az elmúlt évek fajtavizsgálataiban jó minőségi és mennyiségi eredményekkel szerepelt, a termelők is szívesen vetik.

A kísérletben résztvevő gazdaságok:

  • Háromkaptár Biokert, Tahitótfalu

  • SZIE GAK Kft., Babatvölgyi Biokert, Gödöllő

  • Erdődi Imre, Hajdúhadház

  • Kiss Kálmán Imre, Kiskunfélegyháza

A tahitótfalui és gödöllői helyszínen a kísérlet négyismétléses, kisparcellás elrendezésben valósul meg, míg a hajdúhadházi és kiskunfélegyházi helyszínen on-farm jelleggel, egy ismétlésben.

A tenyészidőszak során különböző méréseket végzünk az állományban: vizsgáljuk a növények fejlődési ütemét, klorofill-aktivitását, a betakarításkor pedig a termés mennyiségét, frakcióját, minőségét, keményítő-tartalmát. Fontos a többszöri talajmintavétel is, melyen keresztül figyelemmel kísérhetjük a talaj tápanyag-tartalmának és a mikroba-csoportok csíraszám-értékének változásait. Három helyszínen meteorológiai állomás telepítése is történt.