Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Kertészeti kutatások - Burgonya

Burgonya termesztési kísérletek

A burgonya a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféle hazánkban. Annak ellenére, hogy a bioburgonya iránt is egyre növekvő kereslet mutatkozik, a hazai bioburgonya-termesztő terület mindössze 40 hektár: a teljes burgonyatermő terület 25.000 hektárjából 0,2 %-ot foglal el (2011-es adatok). Az ÖMKi bioburgonya on-farm programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző szervezetekkel és a szakminisztériummal együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és a program eredményeivel, rendezvényeivel hozzájáruljon a hazai bioburgonya termesztés fejlődéséhez.

Különböző talaj-mikrobiológiai oltóanyagok hatásának vizsgálata ökológiai burgonyatermesztésben (2016)

Korai burgonyafajták összehasonlító kísérlete fátyolfóliás és anélküli termesztésben (2014)

Középkorai burgonyafajták összehasonlítása (2014)

Biológiai rovarölőszer tesztelése burgonyában (2013)

Növénykondicionáló vizsgálata burgonyában (2013)

Korai burgonyafajták összehasonlítása (2013)

Középkorai burgonyafajták összehasonlítása (2013)

Középkorai burgonyafajták összehasonlítása (2012)

 

 

Aktuális hírek


Burgonyakutatási hírek:

 

Középkorai burgonyafajták összehasonlító vizsgálata 2015-ben: összefoglaló!

Elkészültünk a 2015-ös évi középkorai burgonya kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"Az ÖMKi bioburgonya on-farm kutatási programjának célja, hogy új eredményekkel és az ágazati szereplők közti együttműködés fejlesztésével hozzájáruljon a hazai ökológiai burgonyatermesztés fejlődéséhez. Vizsgálataink célja a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető, valamilyen ismert rezisztenciával rendelkező burgonyafajták közül az ökológiai gazdálkodáshoz legjobban alkalmazkodó fajták megtalálása. A különböző rezisztencia-tulajdonságokkal rendelkező, középkorai érésidejű fajták tesztelése 2012-ben indult, majd a jó eredményeket mutató jelöltekkel folytatódott a következő években. A kieső fajtákat évente ígéretes újabbakkal pótoltuk. 2015-ben a Démon, Arany Chipke, Barna és Shannon fajtákat teszteltük nyolc minősített ökogazdaságban…”

A teljes cikk innen tölthető le.

Korai burgonyafajták összehasonlító vizsgálata 2015-ben: összefoglaló!

Elkészültünk a 2015-ös évi korai burgonya kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"A különböző rezisztencia-tulajdonságokkal rendelkező rövid tenyészidejű burgonyafajták vizsgálatát 2013-ban kezdtük el ökológiai termelőkkel együttműködésben. Célunk volt megtalálni az ökológiai termesztésben is jól teljesítő korai fajtákat, alaposabban megismerni a takarásos technológiát és összehasonlítani az adott fajták eredményeit takarásban és takarás nélkül. A tesztelést a következő években is folytattuk, 2015-ben három fajtát vizsgáltunk meg…”

A teljes cikk innen tölthető le.

V. Bioburgonya on-farm összegző találkozó

Bővebben...Immáron ötödik alkalommal találkoztak az ÖMKi bioburgonya on-farm kísérletében résztvevő termelők 2015. december 9-én Gödöllőn. A szezonzáró szokásos évértékelés további érdeklődők számára is nyitott volt: összesen 32 résztvevő érkezett, melyből 11 szaktanácsadó volt.

A találkozó egyik fő célja a burgonya kísérleti eredmények bemutatása volt: a 2015-ös termesztési szezonban 11 ökológiai gazdaságban négy burgonyafajtát teszteltünk középkorai termesztésben, és három fajtát korai, fátyolfóliás termesztésben – ezek eredményeit Papp Orsolya, az ÖMKi kertészeti szakreferense mutatta be.

A korai termesztésben három magyar fajta (Balatoni Rózsa, Pannónia, Botond) tulajdonságait vizsgáltuk. A termésátlag mindhárom esetben meghaladta a 2 kg/nm-t, és a minőségi hibák mennyisége átlagban 4% alatt maradt a vizsgált mintákban. A hibák közül a burgonyahimlő fertőzés aránya volt a legmagasabb. A középkorai érési sorban a Démon, Arany Chipke, Barna és Shannon fajtákat teszteltük. A termésátlag itt is meghaladta a 2 kg/nm-t, és a minőségi hibák aránya a négy kísérleti év közül idén volt a legalacsonyabb. Ezek közül a varasodás továbbra is listavezető.

Korai burgonyafajták összehasonlító vizsgálata 2014-ben: összefoglaló!

Elkészültünk a 2014-es évi korai burgonya kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"A különböző rezisztencia-tulajdonságokkal rendelkező rövid tenyészidejű burgonyafajták vizsgálatát 2013-ban kezdtük el fátyolfóliás takarással, illetve takarás nélkül, ökológiai termelőkkel együttműködésben. Célunk megtalálni az ökológiai termesztésben is jól alkalmazható korai fajtákat, alaposabban megismerni a takarásos technológiát és összehasonlítani az adott fajták eredményeit takarásban és takarás nélkül. A tesztelést 2014-ben is folytattuk négy fajtával.”

A teljes cikk innen tölthető le.

Középkorai burgonyafajták összehasonlító vizsgálata 2014-ben: összefoglaló!

Elkészültünk a 2014-es évi középkorai burgonya kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"Vizsgálatokat indítottunk, hogy a Magyarországon hozzáférhető fajták közül megtaláljuk az ökológiai termesztéshez legjobban alkalmazkodókat, hiszen a konvencionális körülmények között bevált burgonyák nem mindig bizonyulnak megfelelőnek az ökológiai termesztésre. A különböző rezisztencia-tulajdonságokkal rendelkező, középkorai érésidejű fajták tesztelése 2012-ben indult, majd a jó eredményeket mutató fajtákkal folytatódott a következő években. A fajtasort időközben újabb ígéretes fajtákkal is bővítettük. 2014-ben a Démon, Hópehely, Tiamo, Bettina és Big Rossa fajtákat teszteltük 13 minősített ökogazdaságban.”

A teljes cikk innen tölthető le.

Bioburgonya-termesztési terepnap

Bővebben...A bioburgonya-termesztési on-farm programban résztvevő termelőknek szervezett terepnapot az ÖMKi 2015. július 29-én. A program egyik résztvevője, Kovács Levente biotermelő látta vendégül a kollégákat Szakályban.

A délelőtt folyamán Levente bemutatta a szántóföldi burgonya, sárgarépa, vöröshagyma és petrezselyem parcelláit, és részletesen ismertette a gazdaságában alkalmazott termesztéstechnológiát. Mivel nagyobb felületen sokféle burgonyafajtát termeszt, technológiájában nagy hangsúlyt kap a megelőzés: a lombot növénykondicionálókkal kezeli és a rezes kezeléseket rendszeresen, preventív jelleggel juttatja ki. A Kapos közelsége ellenére rendszeresen öntöz a nagyobb termésátlag elérése érdekében. Évjárattól és fajtától függően 30-60 t/ha hozamot ér el. A fajták közül a legnagyobb részesedésű a Desirée, de érdeklődése végett évről-évre sok más fajtát is kipróbál: a terepnapon 14 mintát tekinthettünk meg, köztük két lilaburgonyát is.

Bioburgonya on-farm összegző találkozó IV.

Bővebben...

Élénk az együttműködés a bioburgonya szakmai műhelyben – ezt tapasztalhattuk 2015. január 20-án, Gödöllőn, az ÖMKi által szervezett, immáron negyedik burgonya on-farm évértékelő találkozón. A rendezvénynek több célja volt: a 2014-es termesztési szezon összesített eredményeinek bemutatása, az elmúlt három év eredményének összefoglalása és a közös együttműködés további céljának és formáinak megvitatása. A találkozó sikeres volt, a délután olyan aktív eszmecserével zárult, amely meghatározza a következő évek közös munkájának irányvonalait.

Az ÖMKi szervezésében 2014-ben húsz ökológiai termelő öt burgonyafajtát tesztelt középkorai termesztésben és négy fajtát korai, fátyolfóliás technológiával. A kísérletek eredményeit Papp Orsolya mutatta be a „Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata” és „Rövid tenyészidejű burgonyafajták on-farm vizsgálata korai fátyolfóliás termesztésben” című előadásaiban. A vizsgált fajták a következők voltak: Balatoni Rózsa, Pannónia, Chérie, Sissi, Démon, Hópehely, Tiamo, Big Rossa, Bettina. Az összesített eredmények azt mutatják, hogy a biogazdálkodásban is érdemes a korai, fátyolfóliás termesztéstechnológiával termelni, és a kísérlet céljára kiválasztott burgonyafajták legtöbbje beválik ökológiai művelésben is.

Középkorai burgonyafajták 2013-as összehasonlító kísérlete: összefoglaló!

Elkészültünk a 2013-as évi középkorai burgonya kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"A burgonya on-farm kutatás keretében 2012-ben indult a burgonyafajták tesztelési programja, amivel célunk, hogy a Magyarországon hozzáférhető fajták közül megtaláljuk az ökológiai termesztéshez legjobban alkalmazkodókat. A fajta kérdése azért is fontos, mert a biotermesztők eddig főleg a közismert fajták ökológiai termesztésével igyekeztek kielégíteni a vásárlói igényeket. A konvencionális körülmények között bevált burgonyák azonban nem mindig bizonyulnak alkalmasnak az ökológiai termesztésre. A 2012-es év sikeres on-farm kutatása alapján 2013-ban is folytattuk a burgonyák vizsgálatát négy fajtával: a Hópehely, a Démon, a Tiamo és a Dalida került tesztelésre 12 minősített ökogazdaságban."

A teljes cikk innen tölthető le.

Korai burgonyafajták 2013-as összehasonlító kísérlete: összefoglaló!

Elkészültünk a 2013-as évi korai burgonya kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"A bioburgonya-termelők számára az ökológiai termesztés sajátosságai különösen fontossá teszik a megfelelő fajta kiválasztását és a növényvédelmi szempontból nehezebb időszakok elkerülését. A korai újburgonya konvencionális termesztés-technológiájára nézve már rendelkezésre állnak hazai ajánlások, de bio újburgonya termesztés-technológiai kísérletek még nem történtek hazánkban. Ezért tűztük ki célul 2013-ban, ökotermelőkkel egyetértésben, a rövid tenyészidejű burgonyafajták vizsgálatát korai, fátyolfóliás és anélküli termesztésben."

A teljes cikk innen tölthető le.

Biológiai rovarölőszer tesztelése burgonyában: összefoglaló!

2013-ban azadirachtin hatóanyagú rovarölőszert teszteltünk burgonyabogár ellen, négy gazdasággal való együttműködésben:

"A burgonyabogár ellen bevethető növényvédelmi eszköztár szélesítése végett fontos további, a biogazdálkodás elveivel megegyező és magas hatásfokú készítmények megtalálása és bevezetése. Az azadirachtin hatóanyag használata perspektivikus lehet a bioburgonya-termelők számára. A hatóanyag más országokban már engedélyezett a burgonyabogár ellen, és használata eredményes. Hazai vizsgálatok az ökológiai burgonyatermesztés gyakorlatában azonban még nem állnak rendelkezésre. Ezért tűztük ki célul tesztelését, négy gazdasággal való együttműködésben."

A teljes cikk innen tölthető le.