Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Kertészeti kutatások - Alma

Almatermesztési kísérletek

A Magyarországon termesztett gyümölcsök között az almának mindig is meghatározó szerepe volt, az összes ökológiai gyümölcstermő területnek az egyötödét is az alma foglalja el. A nem ökológiai termesztéssel hasonlatosak a problémáink, mind a fajtaválasztást, a fő kórokozók, kártevők elleni küzdelmet, mind a betakarítást és feldolgozást illetően, és az öko alma termékek értékesítésének dinamikája is összefügg az általános agrárpiaci trendekkel. Mivel az öko gyümölcstermékek, így az ökológiai alma iránt is növekvő érdeklődés mutatkozik, az ÖMKi célszerűnek látja a hazai bioalma-termesztés főbb kihívásainak feltárását és a megoldásukra irányuló kutatások indítását.

Növénykondicionálók vizsgálata öko almatermesztésben (2013)

A növénykondicionálók vizsgálata folytatódik az öko almásokban (2014)

Növénykondicionálók vizsgálata: 2013-as eredmények összefoglalása

Elkészültünk a 2013-as évi kísérlet eredményeinek összefoglalásával, kiértékelésével!

"Jelenleg többféle perspektivikus módszer is ismert a rézhasználat csökkentésére: egyrészt az immunrendszer serkentésével a növény ellenállóbbá tehető a gombafertőzésekkel szemben, másrészt fontos megelőző lépés lehet a gombás betegségekkel szemben rezisztens fajták telepítése. A rézkészítmények leváltása céljából már régóta folynak kísérletek Európában, azonban a gyakorlat számára is felhasználható eredmények még nem állnak rendelkezésre. Mivel a magyarországi ökológiai almaültetvények egy része nem rezisztens illetve fogékony fajtákból áll, kiemelt jelentőségű a növényi immunrendszert serkentő módszerek vizsgálata, melyek alternatívát jelenthetnek az ökológiai növényvédelem számára."

A teljes cikk innen tölthető le.

A növénykondicionálók vizsgálata folytatódik az öko almásokban (2014)

Bővebben...Az ÖMKi 2013-ban három öko almatermesztővel együttműködésben két növénykondicionáló tesztelését indította el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Idared fajtán. A kísérlet célja annak vizsgálata, hogy a két növénykondicionálóval való kezelés okoz-e kimutatható különbséget a varasodás-fertőzésben, valamint az állomány általános állapotában, hiszen a varasodásra mérsékelten fogékony Idared termesztése megkülönböztetett figyelmet kíván a termesztőtől.

Az egyik vizsgált növénykondicionáló fő alapanyaga a barnaalga kivonat, a másik nano méretre oszlatott komplex, szervetlen és szerves alkotórészeket tartalmazó készítmény. A kísérlet technológiája hasonló a tavalyihoz: az első szakaszban a termesztők három kezelést végeznek a növénykondicionáló készítményekkel 8-10 nap különbséggel a virágzás idejétől kezdődően. A kontroll parcella növénykondicionáló nélküli alap-kezelést kap (a gazda szokásos gyakorlata szerint). Az első szakasz végén a kutatók és a szaktanácsadók a gazdákkal közösen értékelik a primer és a szekunder varasodás fertőzést, illetve az állomány általános egészségi állapotát a parcellákon.

A második szakaszban a termelők a két növénykondicionálót forgalmazó cég technológiai útmutatását követik egészen a betakarításig. A következő felmérés augusztus elején várható, mikor a lomb és az érő termés állapotát vizsgáljuk. Az utolsó felmérés pedig betakarítás előtt lesz, hogy a termés minőségére és mennyiségére vonatkozóan is nyerjünk adatokat.

A 2013 tavaszán elkezdett üzemi kísérletet télen tárolási vizsgálatok folytatták a BCE Gyümölcstermő Növények Tanszékével együttműködésben. A tárolási kísérlet eredményei alapján 2014-ben a kísérlet második szakaszában az egyik parcella kezelése kiegészül kalcium tartalmú lombtrágyával. Reményeink szerint a vizsgálat eredményei az öko és az integrált termesztők hasznára is válnak!

A kísérletben résztvevő termesztők 2013-ban:

  • Hámori András (Tiszanagyfalu-Virányos), Biofaktura Kft.
  • Németh Gyula (Ludastó), Organic Kingdom Kft.

Versenyképes, vegyszermentes

Versenyképes, vegyszermentes” - avagy a megvalósított biogazdálkodás! című rendezvényünkről a Kertészet és Szőlészet című magazin 22. számában ( 2013. május 29) jelent meg egy cikk Horváth Csilla résztvevő tollából. A pdf dokumentum letölthető itt.

Lezajlott a kísérlet első szakaszának értékelése

Május és június folyamán a termelők: Hámori András, Kotesz Gyula és Németh Gyula elvégezték a három kezelést a két tesztelt növénykondicionálóval, ezért 2013. június 10-én az ÖMKi közös terepnapot szervezett az almás kísérlet első szakaszának értékelésére. A felmérést végző csapat hat személyből állt: Papp Dávid (BCE Gyümölcstermő Növények Tanszék), Papp Orsolya (ÖMKi), Erdősi Bálint (szaktanácsadó), Kalydi Tamás (szaktanácsadó), László Gyula (Biocont Kft.) és Újvári István (Biocont Kft.). A résztvevők kettes csoportokat alkotva mérték fel a parcellánként 8 fa 50 lomblevelének százalékos varasodási fokát.

Az idei tavasz időjárása optimális körülményeket biztosított a varasodás-fertőzés számára, a gyakori esők miatt a permetezések elvégzése akadályokba ütközött. Emiatt az Idared fajtán – a termelők elmondása szerint – most jóval erősebb fertőzés volt megfigyelhető, mint tavaly. A primer fertőzés mind a három gazdaságban jelen volt, különböző erősségben. Mivel ezt az elsődleges fertőzést jórészben megállították a réz-kén hatóanyagú védekezések, a felmérés idején a szekunder fertőzés már jóval gyengébb volt. A növénykondicionálóval kezelt parcellák között egyelőre nem volt szembetűnő különbség, a statisztikai különbségekre majd a részletes adatelemzés derít fényt. A kondicionálók hatása az első felmérés utáni időszakban lesz lényeges, hiszen a varasodott levelek lehullása után a lombvesztés végett kiemelkedően fontos a kuratív kezelés a lombkorona kondíciójának visszaállítása szempontjából.

Integrált és ökológiai gyümölcstermesztési szakmai nap Kölcsén

Bővebben..."Versenyképes, vegyszermentes” - avagy a megvalósított biogazdálkodás! címen rendezett szakmai konferenciát a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi) és a FruitVeB-bel közösen, az integrált és ökológiai gyümölcstermesztés témájában, 2013. április 25-én Kölcsén. A szakmai nap célja az integrált és az ökológiai gazdálkodók közötti párbeszéd erősítése és az ökológiai gyümölcstermesztés technológiai lehetőségeinek, megoldásainak bemutatása volt, hiszen a vegyszerfelhasználás csökkentése a kertészeti termelés során mára napi kérdéssé vált.