Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Gyepmagkeverékek

Bevezetés - Gyepmagkeverék kísérletek

Az ökológiai mezőgazdálkodás fenntarthatóságra törekvő rendszer, mely célul tűzi ki a környezet minőségének javítását, az egészséges élelmiszerek előállítását és az ökológiai gazdálkodásban érintett termelők méltányos megélhetését. Az ökológiai gazdálkodás központi eleme, hogy a talajt nem pusztán termesztő közegnek tekinti, hanem a természet élettel teli részének, amelynek megóvása, élővilágának és termékenységének fenntartása elsődleges feladat. A talaj védelme intenzív kertészeti kultúrák művelése mellett is lehetséges, többek között talajtakaró növényzet alkalmazásával.

Az ökológiai gazdálkodás során alkalmazott talajtakaró növényzet kialakítása során célszerű és kívánatos olyan honos évelő fajokból álló fajgazdag keverékeket alkalmazni, melyek megfelelnek az adott gazdálkodási típusnak és a termőhely adottságainak. A honos fajok alkalmazásával nemcsak növelhetjük a terület ökológiai-természetvédelmi értékét, biológiai sokféleségét, de az élő talajtakaró növények jelenlétével a gazdálkodás is jól jár, mivel megőrizhető a talaj jó szerkezete, biztosított a megfelelő tápanyag-utánpótlás és a hasznos élő szervezetek számára több búvóhelye áll rendelkezésre.

Sorköztakaró kísérletek - 2014

Sorköztakaró kísérletek - 2013

Sorköztakaró kísérletek - 2012

Őshonos évelő fajok alkalmazása gyeptelepítés és felülvetés során


Aktuális hírek:

 

Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata – második kiadás

Bővebben...Az utóbbi években egyre nagyobb az igény mind hazánkban, mind Európában a szántóföldi művelés alól kivett területek alternatív, fenntartható hasznosítására, melyre jó lehetőséget biztosít az ökológiai szemléletű gyepgazdálkodás. A gyepesítéssel szemben támasztott legfontosabb elvárás egy főképp füvek dominálta évelő gyep létrejötte, amely visszaszorítja a nemkívánatos gyomfajokat. Ökológiai célú gyeptelepítés esetén rendkívül fontos a megfelelő szaporítóanyagok, a megfelelő fűfajok kiválasztása és a természetkímélő technológia alkalmazása. A telepítendő fajokat a terület ökológiai jellemzőinek (talajtípus, vízgazdálkodás, hőmérséklet és csapadék viszonyok) figyelembe vételével és a későbbi hasznosítás (legeltetés, kaszálás) szempontjait szem előtt tartva kell kiválasztani. A telepítés időpontját és technológiáját szintén össze kell hangolni a termőhelyi adottságokkal és a későbbi hasznosítással.

Kiadványunk második, bővített kiadása felhívja a figyelmet az ökológiai szempontú gyeptelepítés legfontosabb szempontjaira, a gyeptelepítéshez használt magkeverékkel szemben támasztott kívánalmakra, a telepítés gyakorlati kivitelezésére, valamint várható gép- és költségigényére. A kiadvány a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszéke közreműködésével, Dr. Török Péter és Dr. Tóthmérész Béla szerkesztésében valósult meg. A kiadvány itt letölthető.

Ökológiai szőlőtermesztés a Tokaji borvidéken

Bővebben...A Tokaji borvidék adott otthont a Leonardo OFEOF (On farm Education towards Organic Farmers) projekt soron következő programjának 2015. május 7-8 között. Az ÖMKi által szervezett program témája a szőlőtermesztés volt, különös hangsúlyt fektetve az ökológiai termesztéstechnológiára. A kétnapos programon a projektpartnerek által delegált szakemberek (a luxemburgi IBLA, az osztrák FiBL, a cseh Bioinstitut és szervezőként az ÖMKi munkatársai) ellátogattak három, az ÖMKi on-farm kutatásában résztvevő gazdaságba.

A Tokaji borvidék a Világörökség része, hazánkban és külföldön is a legismertebb magyar borvidék. Programunk első állomása a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok volt, ahol Varkoly István szőlészeti vezető több órán keresztül kalauzolta a csoportot. A teljes szőlőterület ökológiai minősítésű. Az interaktív bemutató során leginkább az bio szőlőtermesztés sokévi tapasztalatainak megvitatásán volt a hangsúly, de a borászati tevékenység lépéseinek ismertetése és a pince szemrevételezése sem maradt el. A résztvevők minden felmerülő kérdésre választ kaphattak, mind a szőlészeti, mind pedig a borászati technológiát illetően. A programot vacsora és borkóstoló zárta.

Fajgazdag magkeverékeket vizsgáló kísérletünk 2013. évi eredményeinek összefoglalója

Elkészült a fajgazdag magkeverékeket vizsgáló kísérletünk 2013. évi eredményeinek összefoglalója. Munkánk során hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk a tesztelt gyepi fajok teljesítményére vonatkozóan, és immár a 2014. évi kísérleti részeredményeink feldolgozása folyik. Bízunk benne, hogy írásunk hasznos segítségül szolgál  ökológiai termesztést végző gazdák mellett olyan szakemberek számára is, akik környezetkímélő alternatívákat keresnek az egyoldalú mechanikai talajművelés helyett. Az összefoglaló innen tölthető le.

II. Biobor Fesztivál Pázmándon

Idén immár második alkalommal rendezik meg az Országos Biobor Fesztivált Pázmándon, május 11-12-én, ahol bemutatják az ország különböző borvidékeiről származó, minősítéssel rendelkező bioborokat.


A fesztivál a nemes nedűk megismertetésén és megkóstolásán túl szakmai programot is nyújt. Donkó Ádám kollégánk "A különböző talajápolási módszerek a szőlőben" címmel fog előadást tartani, melyben  tapasztalatait is megosztja az érdeklődőkkel. A bioborok mustráján pedig a legjobbak idén is a Mundus Vini biobor világbajnokságra jutnak ki. A tavalyi fesztivál-győztes, a Gajdos Pincészet az idei BioFach-on Nagy Aranyérmet nyert!

A nemzetközi trendhez hasonlóan az elkövetkezendő időben Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fognak kapni az ökológiai gazdálkodásban termesztett szőlőből készülő bioborok. A Fesztivál is ehhez járul hozzá.

http://www.bioholmi.hu/gasztro/item/193-bálint-borház-és-bormúzeum-jezsuita-borpincében-a-ii-biobor-fesztivál.html

Ökológiai védekezési módszerek a szőlőtermesztésben

A Tokaji Borvidék SZBKI, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Vindependent és a Biocont Magyarország Kft. 2013. március 6-án, Tarcalon megrendezte a Maximális termésbiztonság és minőség, vegyszermentes módszerekkel a versenyképes szőlőtermesztésben c. szakmai rendezvényt, melynek programja letölthető az alábbi linken:

http://www.biocont.hu/index.php?c=szakmai-rendezveny-sz337l337termeszt337k-reszere-ta-348

Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Bővebben...Az utóbbi években egyre nagyobb az igény mind hazánkban, mind Európában a szántóföldi művelés alól kivett területek alternatív, fenntartható hasznosítására, melyre jó lehetőséget biztosít az ökológiai szemléletű gyepgazdálkodás. A gyepesítéssel szemben támasztott legfontosabb elvárás egy főképp füvek dominálta évelő gyep létrejötte, amely visszaszorítja a nemkívánatos gyomfajokat. Ökológiai célú gyeptelepítés esetén rendkívül fontos a megfelelő szaporítóanyagok, a megfelelő fűfajok kiválasztása és a természetkímélő technológia alkalmazása. A telepítendő fajokat a terület ökológiai jellemzőinek (talajtípus, vízgazdálkodás, hőmérséklet és csapadék viszonyok) figyelembe vételével és a későbbi hasznosítás (legeltetés, kaszálás) szempontjait szem előtt tartva kell kiválasztani. A telepítés időpontját és technológiáját szintén össze kell hangolni a termőhelyi adottságokkal és a későbbi hasznosítással.

Legújabb kiadványunk olyan tudományos igényességgel kidolgozott, de a mindennapi gazdálkodásban alkalmazható szakanyag, amely felhívja a figyelmet az ökológiai szempontú gyeptelepítés legfontosabb szempontjaira, a gyeptelepítéshez használt magkeverékkel szemben támasztott kívánalmakra, a telepítés gyakorlati kivitelezésére, valamint várható gép- és költségigényére. A kiadvány a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszéke közreműködésével, Dr. Török Péter szerkesztésében valósult meg.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával válhatott valóra.

A kiadvány letölthető itt.

Tudományos konferencián mutattuk be az ÖMKi szőlősorköz-növényesítés kutatásának eredményeit

2012. szeptember 5-7. között rendezték meg Keszthelyen a 9. Magyar Ökológus Kongresszust, amely a magyar ökológus társadalom legnagyobb, az ökológia tudományának legszélesebb spektrumát bemutató tudományos találkozója. A konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont, az MTA Környezetbiológiai Tudományos Bizottság és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) szervezte.

Őshonos évelő fajok alkalmazása gyeptelepítés és felülvetés során

A gyeptelepítések és felülvetések során alkalmazott fajok köre az utóbbi időben erősen leszűkült. Számos korábban elérhető, őshonos, kifejezetten a magyar tájhoz alkalmazkodott faj nem, vagy csak nehezen, esetleg csak külföldi forrásból  szerezhető be (pl. pusztai csenkesz, nyúlszapuka). Más, ökológiai igényeiket tekintve igen alkalmasnak tűnő fajok alkalmazásáról hiányosak az ismeretek. 2012 tavaszán az ÖMKi meglévő gyepek minőségének javítását célzó  kísérleteket kezdeményezett. Többféle őshonos fajt, illetve őshonos fajokból álló keveréket alkalmazunk a meglévő gyepek felülvetése során. Vizsgáljuk a növények megtelepedését és a gyep minőségére gyakorolt hatását. Hosszabb távú célunk ajánlásokat kidolgozni ökológiai szempontú gyeptelepítésre és gyepjavításra különböző termőhelyi körülmények között; megszervezni, hogy a gyeptelepítés során használható őshonos fajok minél szélesebb körének magjai elérhetőek legyenek a magyar gazdák számára. További kísérletek indításához csatlakozó partnereket keresünk!

Fajgazdag, őshonos szőlősorköz-takarónövényzet

2012 tavaszán a Biocont Kft.-vel, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékével és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Oremus Pincészet, Tokaj Hétszőlő, a Pendits Kft., az Illyés Kúria és a Tringa Borpince közreműködésével őshonos fajokból álló fajgazdag szőlősorköz-növény kísérleteket kezdtünk. Háromféle magkeverék összehasonlító vizsgálatát tervezzük. Megvizsgáljuk, hogy a magkeverékek fajai ökológiai és gazdálkodási szempontból mennyire alkalmasak a sorköztakarás létrehozására, valamint értékelni kívánjuk a keverékek hatását a talajra és a szőlőnövényre és a termés mennyiségére és minőségére. Hosszabb távú célunk összegyűjteni a szőlősorköz-takarás hazai és nemzetközi tapasztalatait, ajánlásokat kidolgozni a különböző termőhelyi adottságú szőlők őshonos fajokkal történő takarónövényesítésére. Kiemelten tervezzük vizsgálni a soralja növényesítésének lehetőségeit.