Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

ÖMKi Kiadványok

Megjelent az ökológiai szójatermesztés Európában című termesztéstechnológiai kiadványunk

Bővebben...

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci­ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartal­mának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. Különösen fontos szerep jut az európai termesztésű bioszójának, amely kiválthatja a tengerentúlról érkező génmódosított szóját. A bioszója iránti kereslet egye­nes arányban növekszik a biotojás, a bio baromfi- és sertéshús-termelés térhódításával. Mindemellett a fogyasztók egyre kételkedőbbek a Dél-Amerikából vagy Ázsiából importált bioszójával kapcsolatban. Ennek következtében az Európában termelt bioszója egyre keresettebbé válik. A termesztéshez rendelkezésre állnak az európai adottságok között kialakított új fajták, amelyek már jobban alkalmazkodnak a környezeti kihívásokhoz. Főleg a rövid tenyészidejű fajták nemesítése teszi lehetővé a szója hűvösebb éghajlatú területeken, illetve másodvetésként való termesztését. A szójafajták szárazságtű­résével kapcsolatban hazai kutatások is folynak. Mindez nem csupán gazdasági szempontból lényeges, hanem azért is, mert a szója ideálisan beilleszthető a szántóföldi vetésfor­góba. Kiadványunk célja, hogy útmutatásul szolgáljon az ökológiai szójatermesztés és kereskedelem gyakorlatához, és hozzájáruljon az európai szójatermesztés versenyképességének növeléséhez.

Letölthető itt.

 

Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata – második kiadás

Bővebben...Az utóbbi években egyre nagyobb az igény mind hazánkban, mind Európában a szántóföldi művelés alól kivett területek alternatív, fenntartható hasznosítására, melyre jó lehetőséget biztosít az ökológiai szemléletű gyepgazdálkodás. A gyepesítéssel szemben támasztott legfontosabb elvárás egy főképp füvek dominálta évelő gyep létrejötte, amely visszaszorítja a nemkívánatos gyomfajokat. Ökológiai célú gyeptelepítés esetén rendkívül fontos a megfelelő szaporítóanyagok, a megfelelő fűfajok kiválasztása és a természetkímélő technológia alkalmazása. A telepítendő fajokat a terület ökológiai jellemzőinek (talajtípus, vízgazdálkodás, hőmérséklet és csapadék viszonyok) figyelembe vételével és a későbbi hasznosítás (legeltetés, kaszálás) szempontjait szem előtt tartva kell kiválasztani. A telepítés időpontját és technológiáját szintén össze kell hangolni a termőhelyi adottságokkal és a későbbi hasznosítással.

Kiadványunk második, bővített kiadása felhívja a figyelmet az ökológiai szempontú gyeptelepítés legfontosabb szempontjaira, a gyeptelepítéshez használt magkeverékkel szemben támasztott kívánalmakra, a telepítés gyakorlati kivitelezésére, valamint várható gép- és költségigényére. A kiadvány a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszéke közreműködésével, Dr. Török Péter és Dr. Tóthmérész Béla szerkesztésében valósult meg. A kiadvány itt letölthető.

On-farm kutatás 2014 – elérhető a harmadik évi eredményeket összefoglaló kötetünk

Bővebben...A kiadvány az ÖMKi 2014-ben megvalósított részvételi, on-farm kísérleteit mutatja be. A kísérletek célja, hogy együttműködésben a gazdálkodókkal növeljük az ökológiai mezőgazdaság hazai ismeretanyagát, fejlesszük illetve megújítsuk az alkalmazott technológiákat és segítsük azok elterjedését. Mindeközben célunk, hogy erősítsük az ágazat szereplői közötti kapcsolatokat és biztosítsuk a lehetőséget a tapasztalatok kicserélésére és megosztására.

Az on-farm kutatás lelke az együttműködés: A kísérletek kiválasztása, megvalósítása, kiértékelése és az eredmények megvitatása szoros kapcsolatot teremt a sokszor évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkező gazdálkodók és a programban résztvevő szakértők, kutatók és nemesítők között. Az évközi találkozók, terepi rendezvények, kóstolók vagy eredményértékelő műhelyek a gazdatársadalom körében is lehetőséget adnak a közösség-alkotásra. A szereplők között kialakuló párbeszéddel a szakmai információk hozzáférhetőbbé válnak, a kölcsönösen megosztott tapasztalatok és hozzáértés sokszorozódik és minden fél olyan elemeket sajátíthat el, amelyekre a rendszer többi tagja nélkül nem, vagy kevésbé lenne képes.

A paradicsom ökológiai termesztése

 

Bővebben...

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. "A paradicsom ökológiai termesztése" című kiadványunkban a professzionális ökológiai paradicsom termesztését segítő legfontosabb termesztéstechnológiai és minőségbiztosítási információkat foglaltuk össze. A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

Tanfolyami jegyzet: Abaúji és szatmár-beregi Leader térségek ökológiai gyümölcstermesztésének fejlesztése (2)

Bővebben...Abaúji és szatmár-beregi Leader térségek ökológiai gyümölcstermesztésének fejlesztése szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” című LEADER projekt keretében 2014/15-ben hat szakmai rendezvényt valósítottunk meg. A projekt zárásával elkészült a rendezvénysorozat előadásainak összesített kivonataiból álló tanfolyami jegyzet.

A kiadvány felöleli a gyümölcstermesztés legfontosabb technológiai elemeit, friss és korszerű információkat tartalmaz tömör formában a tápanyag-gazdálkodás, a gyümölcsös struktúrája, az ökológiai növényvédelem, a feldolgozás és az értékesítés témaköreiben.

A kiadvány itt letölthető.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés (jogcímkód: 6.463.04.01) végrehajtásához nyújtandó támogatás keretében megvalósuló projekt (VFF/1869/1/2013)

Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Bővebben...Megjelent az ÖMKi ökológiai méhészet füzetsorozatának következő tagja, mely az ökológiai és átállást tervező méhészeknek nyújt hasznos segítséget. Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozékonyság, valamint környezetünk flórájának változása.

A kiadvány a fenti gondolatokat több oldalról megvilágítva, rendszertani és évszakos felbontásban is összefoglalja. A konvencionális és ökológiai méhészkedés méhegészségügyi vonatkozásaiban nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.

Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető.

Elérhető a "Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben" című kiadványunk

Bővebben...A kiadvány általánosságban összefoglalja a méhészet gyakorlati feladatait életszerű, „méhész” megfogalmazásban. A konvencionális és bio méhészkedés szakmai tennivalói között nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.

Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető.

Elérhető a "On-farm kutatás 2013 - A második év eredményei" című kiadványunk

Bővebben...A jelen kiadvány az ÖMKi 2013-ban megvalósított üzemi, vagy más néven on-farm kísérleteit mutatja be. A kísérletek célja, hogy együttműködésben a gazdálkodókkal növeljük az ökológiai mezőgazdaság hazai ismeretanyagát, fejlesszük az alkalmazott technológiákat és segítsük azok elterjedését. Mindeközben célunk, hogy erősítsük az ágazat szereplői közötti kapcsolatokat és biztosítsuk a lehetőséget a tapasztalatok kicserélésére és megosztására. Ezúton is köszönjük az on-farm program résztvevőinek a 2013-as kutatásba fektetett munkájukat: az újdonságokra nyitott ökogazdák, innovatív kutatóintézetek, a kísérletekhez készítményeikkel vagy szaporítóanyagaikkal hozzájáruló cégek, a munkát szakmai tanáccsal segítő szakemberek tették lehetővé, hogy a jelen kiadványt lapozgathatja az Olvasó.

A kiadványt ezen a linken töltheti le.

Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

Bővebben...Megjelent az ÖMKi öko termesztéstechnológiai füzetsorozatának következő tagja, mely az ökológiai és átállást tervező gyümölcstermesztőknek nyújt hasznos segítséget. A kiadvány a csonthéjas kultúrák főbb kórokozóit és kártevőit mutatja be fényképekkel, rövid leírásokkal, és hatékony, tömör tanácsokat ad a megelőzéshez és közvetlen védekezéshez. A növényvédelmi problémák bemutatását az ökológiai gyümölcstermesztésben jelenleg engedélyezett hatóanyagok leírása előzi meg. A károsítók megjelenését és az ezzel összefüggő teendőket éves áttekintő táblázat foglalja össze.

Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Bővebben...Megjelent az ÖMKi öko termesztéstechnológiai füzetsorozatának következő tagja, mely az ökológiai és átállást tervező gyümölcstermesztőknek nyújt hasznos segítséget. A kiadvány az alma és körte kultúrák főbb kórokozóit és kártevőit mutatja be fényképekkel, rövid leírásokkal, és hatékony, tömör tanácsokat ad a megelőzéshez és közvetlen védekezéshez. A növényvédelmi problémák bemutatását az ökológiai gyümölcstermesztésben jelenleg engedélyezett hatóanyagok leírása és praktikus permetezési segédlet előzi meg. A károsítók megjelenését és az ezzel összefüggő teendőket éves áttekintő táblázat foglalja össze.

Ellenálló fajták gyümölcstermesztők részére – Almatermésűek

Bővebben...A sikeres ökológiai gyümölcstermesztéshez elengedhetetlen a megfelelő fajtaválasztás, hiszen az ökológiai termesztés többek között a növények erős immunrendszerén és jó alkalmazkodóképességén alapszik. A betegségekre való rezisztencia tovább segíti a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségének csökkenését. Rezisztens fajták már léteznek a magyar piacon, de szükségessé vált egy olyan átfogó kiadvány készítése, mely összefoglalja és gyakorlati megközelítésben ismerteti a különböző rezisztenciákkal rendelkező fajtákat.

ICOAS 2013

Bővebben...Az ICOAS résztvevői nyomtatott kiadvány formájában is megkapták az előadás és poszter összefoglalók anyagát, mely angol nyeven elektronikusan is letölthető itt.

On-farm kutatás 2012 – Az első év eredményei

Bővebben...A jelen kiadvány az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. (ÖMKi) 2012-ben megvalósított üzemi, vagy más néven on-farm kísérleteit mutatja be. A kísérletek célja, hogy együttműködésben a gazdálkodókkal növeljük az ökológiai mezőgazdaság hazai tudásbázisát, fejlesszük az ágazat szereplői közötti kapcsolatokat és biztosítsuk a lehetőséget a tapasztalatok kicserélésére és megosztására.

A kiadvány ingyenesen letölthető elektronikus verzióban a honlapunkról.

Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Bővebben...Az utóbbi években egyre nagyobb az igény mind hazánkban, mind Európában a szántóföldi művelés alól kivett területek alternatív, fenntartható hasznosítására, melyre jó lehetőséget biztosít az ökológiai szemléletű gyepgazdálkodás. A gyepesítéssel szemben támasztott legfontosabb elvárás egy főképp füvek dominálta évelő gyep létrejötte, amely visszaszorítja a nemkívánatos gyomfajokat. Ökológiai célú gyeptelepítés esetén rendkívül fontos a megfelelő szaporítóanyagok, a megfelelő fűfajok kiválasztása és a természetkímélő technológia alkalmazása. A telepítendő fajokat a terület ökológiai jellemzőinek (talajtípus, vízgazdálkodás, hőmérséklet és csapadék viszonyok) figyelembe vételével és a későbbi hasznosítás (legeltetés, kaszálás) szempontjait szem előtt tartva kell kiválasztani. A telepítés időpontját és technológiáját szintén össze kell hangolni a termőhelyi adottságokkal és a későbbi hasznosítással.

Legújabb kiadványunk olyan tudományos igényességgel kidolgozott, de a mindennapi gazdálkodásban alkalmazható szakanyag, amely felhívja a figyelmet az ökológiai szempontú gyeptelepítés legfontosabb szempontjaira, a gyeptelepítéshez használt magkeverékkel szemben támasztott kívánalmakra, a telepítés gyakorlati kivitelezésére, valamint várható gép- és költségigényére. A kiadvány a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszéke közreműködésével, Dr. Török Péter szerkesztésében valósult meg.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával válhatott valóra.

A kiadvány letölthető itt.

Közösség által támogatott mezőgazdaság

Bővebben...A Közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek a közvetlen értékesítés révén megélhetést és az előre tervezés lehetőségét nyújtják kisgazdaságok ezreinek, egy jellemzően a családi kisüzemek számára kedvezőtlen makrogazdasági környezetben. Mindezek mellett ezek a legtöbbször ökológiai módszerekkel dolgozó gazdaságok a termelő és a fogyasztó között kialakuló személyes, bizalmon alapuló kapcsolatnak köszönhetően komoly szemléletformáló tevékenységet is végeznek.
Jelen kiadvánnyal szeretnénk hozzájárulni a helyi élelmiszerhálózatok további fejlesztéséhez, a fenntartható élelmiszerellátás és a helyi értékesítés térnyeréséhez.

A kiadvány letölthető itt.

50 érv a biogazdálkodás mellett

Bővebben...

Az összeállítás az ökológiai gazdálkodás mellett szóló érveket felsorakoztatva mutatja be, hogy ez a termesztési mód milyen sokféle előnyt nyújt a társadalom számára. A fogyasztók részéről ezért joggal mutatkozik rá egyre erősebb igény, és a szakmapolitika is megalapozottan támogatja.

A felsorakoztatott érveket egyrészt kutatási eredmények támasztják alá – számos közülük a svájci Forschungsinstitut für biologischen Landbautól (FiBL) származik –, másrészt a vonatkozó rendeletek és előírások adnak alapot nekik. Az idézett források közül sok megtalálható az Organic Eprints nevű adatbankban (www.orgprints.org). A forrás megnevezése mellett ilyen esetekben megtalálhatják a megfelelő internetes elérhetőséget is.

A kiadvány PDF formátumban ingyenesen letölthető innen, vagy nyomtatott formában bruttó 635.- Ft-os önköltségi áron megrendelhető az ÖMKi munkatársaitól a info(at)biokutatas.hu e-mail címen, vagy telefonon a +361 244 8358-as számon.

Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete - trendek és kitörési pontok konferenciakötet

Bővebben...A kiadvány az ÖMKi február 2-án megrendezett első szakmai konferenciájának programját és előadásainak anyagát tartalmazza (innen tölthető le).

Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete - Trendek és kitörési pontok c. rendezvényt minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, több mint 400-an regisztráltak.

A rendezvény fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt, aki megnyitó beszédében elmondta: „Háromszázezer hektárra szeretnénk növelni hazánkban a biogazdálkodás alá vont területek nagyságát 2020-ig, ezért a tárca ökológiai mezőgazdálkodási programot dolgoz ki. Kiemelten támogatjuk a biogazdálkodókat, segítséget nyújtunk az átálláshoz”.

A konferencián jelen voltak az ágazat legfontosabb szervezeteinek képviselői, úgy a gazdák, a civil társadalom, mint a közigazgatás és a tudomány világából.

Értékes párbeszéd alakult ki a résztvevők között, és lehetőség nyílt a vélemények ütköztetésére is, amit szervezőként kifejezetten hasznosnak tartunk, hiszen hozzátartozik az átlátható, demokratikus biomozgalom megteremtéséhez.

A konferenciáról készült videókat itt tekinthetik meg.

Fact sheet - Organic market in Hungary

Ténytár - A bio piaca Magyarországon. 2012. február

Bővebben...

Ez az angol nyelvű összeállítás a magyarországi bio piac néhány fontosabb jellemzőjét foglalja össze, a teljesség igénye nélkül. Célja, hogy a hazánk bio piaca iránt érdeklődők figyelmét felkeltse, és további tájékozódásra ösztönözze (itt tölthető le).

A kiadvány a BioFach és Vivaness 2012 szakkiállítás alkalmából készült, amelyen az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiállítóként vett részt. A BioFach a világ legnagyobb bio-szakvására, 2012-ben 130 ország bioágazatának mintegy 40.000 tagja látogatott el Nürnbergbe, hogy megtekintse a 2420 kiállítót, és részt vegyen a bőséges és változatos konferencia programon.

Az ÖMKi munkatársai az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett magyar standon várták a látogatókat, akik között biotermék-kereskedőkön és termelőkön kívül kutatóintézetek tagjai, egyetemi hallgatók, és a magyar és közép-európai biopiac iránt érdeklődők is voltak.

A hazai ökológiai mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatás-fejlesztés aktuális helyzete és fejlődési lehetőségei

A kérdőíves felmérés összefoglaló értékelése

Bővebben...

Az ÖMKi 2011-ben elindított programja megalapozó lépéseként a hazai ökológiai mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatás-fejlesztés aktuális helyzetének és fejlődési lehetőségeinek felmérésére vállalkozott. E helyzetfeltárás keretében az ÖMKi felvette a kapcsolatot a szakterülettel közvetlenül vagy közvetve foglalkozó vezető kutatóintézetekkel, szakmai szervezetekkel és innovatív vállalkozásokkal. A kapcsolatfelvétel részeként egy átfogó kérdőívet juttatott el az érintetteknek, amelyben a válaszadók beszámolhattak a hazai ökológiai gazdálkodáshoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó kutatásaikról, fejlesztéseikről, és javaslatot tehettek további kutatási tématerületekre. A kérdőívek feldolgozása és kiértékelése számos hasznos információval szolgál a hazai ökológiai gazdálkodás fejlesztésének, jövőbeli stratégiai irányvonalainak meghatározása céljából. Az összefoglaló elemzés itt olvasható.