Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Agrolap

Agroinform 2014/9-10

On-farm kutatások a fűszerpaprika szabadföldi termesztésében

Ellentétben a nemzetközi trendekkel a hazai ökológiai gazdálkodásra az elmúlt tíz évben a stagnálás volt a jellemző a dinamikus fejlődés helyett. A kézimunka igényes kapásnövények termesztését a területalapú kiegészítő támogatások (AKG) sem igen motiválták – a piaci kereslet viszont annál inkább.

letöltés

Agroinform 2014/8

Búzafajták összehasonlítása ökológiai és konvencionális termesztési feltételek között

Az őszibúza-fajták teljesítményének összehasonlítása ökológiai és konvencionális termesztési körülmények között érdekes és hasznos feladat, különösen, ha még nem áll rendelkezésre részletes ismeret a hazai agro-ökológiai viszonyokhoz adaptálódott és az ökológiai termesztésben is sikerrel alkalmazható fajtákról.

letöltés

Agroinform 2014/7

Étkezési búza fajtatesztek az ökológiai gazdálkodásban II.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által végzett on‑farm gabona fajtakísérletek tervezésekor megkerestük a hazai nemesítőket, kutatókat és vetőmag fogalmazókat, hogy javasoljanak a vizsgálatokhoz olyan fajtákat, melyek várhatóan megállják a helyüket az ökológiai gazdálkodásban.

letöltés

Agroinform 2014/6

Étkezési búza fajtatesztek az ökológiai gazdálkodásban I.

Magyarország gabonatermése Európa-szerte híres jó minőségéről. Az időjárási szélsőségek azonban az elmúlt években komoly gondokat okoztak a gabonatermés minőségi és mennyiségi biztonsága tekintetében.

letöltés

Agroinform 2014/5

Kutatások az ökológiai szántóföldi növénytermesztésben II.

Cikksorozatunk első részében az ökológiai gazdálkodás hazai helyzetét és az agrártámogatások hatásait mutattuk be. A folytatásban a szántóföldi ökológiai termesztés szakmai problémáit és az azok megoldására irányuló gyakorlati, úgynevezett on-farm kutatásokat, a kutatási témák megválasztásának módját részletezzük.

letöltés

Agroinform 2014/4

Kutatások az ökológiai növénytermesztésben I.

A hazai ökológiai gazdálkodás sikerágazatnak indult a nyolcvanas években, mára azonban Magyarország kiesett a térségi élmezőnyből. Ha a statisztikákra tekintünk, kiderül, tíz éve stagnál a hazai bioágazat.

letöltés