Az o-tx.com egy internetes bio-termény kereskedelmi felület platform amin aukciós jelleggel lehet terményekre licitálni vagy azokat értékesíteni. Megszólítja a gazdálkodókat, feldolgozókat, kereskedőket és a nemzetközi bio piac után érdeklődőket. Elsősorban feldolgozatlan bio termények értékesítése történik rajta de van lehetőség feldolgozott termékek eladására is. Az o-tx.com eladási felületét kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező bio termelők használhatják, ezt az o-tx.com ellenőrzi.

De az o-tx.com nem csak kereskedelmi szolgáltatást nyújt. Az ár-információs rendszer segítségével megtekintheti aktuális vagy régebbi árakat, valamint az árak alakulását. Az o-tx.com segíti az ökológiai ágazat és a piac átláthatóságát és hálózatépítését.

A Németországban négy éve sikeresen működő o-tx.com (organic trade exchange) aukciós oldalainak fordítását az ÖMKi azért kezdte el, hogy lehetőséget biztosítson a hazai minősített ökológiai gazdálkodók számára belföldi és külföldi kereskedelmi lehetőségeik bővítésére. Az o-tx.com magyar nyelvű felületével az ágazat szereplői közvetlenül tudják egymást megszólítani, minősített ökológiai termékeik, vagy vételi igényeik meghirdetésével.

 

Az o-tx magyar nyelvű felületét itt éri el

 

Az o-tx.com céljai:

  • Az ökológiai termelők értékesítési lehetőségeinek regionális és globális bővítése
  • A kisebb méretű ökogazdaságok versenyhátrányának csökkentése
  • A kisebb tételek értékesítésének megkönnyítése
  • Az ökológiai ágazat átláthatóbbá tétele a terményárak közzétételével
  • Közvetlen kapcsolat biztosítása vevő és eladó között
  • Átlátható ár információk
  • Ökotermények népszerűsítése

 

Ár-információs rendszer

Az o-tx.com elérhetővé és kereshetővé teszi az ökológiai termények aktuális és múltbéli ár információit. Az oldalon a minőségi paraméterek függvényében ellenőrizhetjük egy-egy ökológiai termény nemzetközi értékesítési árát, és saját üzletkötéseink adataival önkéntes alapon bővíthetjük az adatbázist. Ezáltal a piac átláthatóbb, követhetőbb lesz, hiszen szereplői korrekt és naprakész információval rendelkeznek a tényleges költségekről, értékesítési árakról.

 

Kereskedelmi felület

A kereskedelmi felületen lehet meghirdetni az ökológiai terményeket. Itt tüntethetők fel a terményre jellemző  minőségi paraméterek, az áru földrajzi elhelyezkedése és az elvárt vételár. A meghirdetett ajánlatra tudnak a feldolgozók, kereskedők licitálni. Lehetőség van keresleti igények vagy jövőbeli ajánlatok elhelyezésére is. A kereskedelmi felületen árut meghirdetni csak azok a termelők tudnak, akik előzőleg elektronikusan feltöltötték érvényes öko tanúsítványukat az o-tx.com rendszerébe és az otx.com azt visszaigazolta.

 

Az o-tx.com rövid története

Az o-tx.com 2010-ben született meg Dr. Martin Timmermann biokertész, növény nemesítő és Jens Vielhaben informatikus ötlete nyomán. Az oldal néhány év alatt kinőtte a Német piacot és elindult Európai útjára. Az o-tx.com mára már 14 országban elérhető (többek között: Észtországban, Franciaországban, Horvátországban, Lettországban, Németországban, Spanyolországban), és több mint 4300 regisztrált felhasználója van, az oldalain értékesített termékek értéke éves szinten meghaladja az 1,5 millió eurót.

 

Az ÖMKi szerepvállalása

  • Az ÖMKi biztosítja, hogy az o-tx.com felülete magyar nyelven is elérhető legyen a gazdálkodók számára
  • Tájékoztatást és segítséget nyújt az oldal használatával kapcsolatos kezdeti kérdésekben
  • Szolgáltatásként vállalja a termelők ajánlatainak feltöltését az elektronikus rendszerbe

Az ÖMKi kereskedelmi tevékenységet nem végez az o-tx.com felületén, ugyanakkor minden segítséget megad a hazai ökotermelőknek a platform használatában rejlő piaci lehetőségek minél teljesebb kihasználásához.

Amennyiben bármilyen kérdése van a rendszer használatával kapcsolatban keresse kollégáinkat.