Korai burgonyafajták összehasonlító kísérlete fátyolfóliás és anélküli termesztésben

A bioburgonya termesztésében és piacában – a nem bioburgonya piacához hasonlóan – kiváló lehetőség a primőr áru előállítása. A primőr áru esetében realizálható többlet árbevétel mellett fontos szempontok a termesztési idény széthúzása, a munkacsúcsok csökkentése; illetve a rövid tenyészidejű fajták ültetésével a burgonyabogár rajzásának és a burgonyavész fertőzési csúcsának megelőzése. A hazai bioburgonya termesztésben eddig nem széleskörűen elterjedt módszer a korai fajták fólia alatti termesztése a lehetőségben rejlő előnyök ellenére, ezért az ÖMKi a gazdálkodók egyetértésével 2013. februárjában on-farm kutatást indított a technológia és a technológiához illő fajták vizsgálatának céljából.


A kísérletben részt vevő gazdák február 4-18. között az alábbi fajták elit fokozatú gumóinak csíráztatását kezdték el: Balatoni Rózsa, Ila, Pannónia.

A Pannónia fajta gumóit Kruppa József, az Ila fajtát Osváth Zoltán, a kísérletben kontrollként szereplő Balatoni Rózsa gumóit pedig Gódor Antal biotermesztő bocsátotta rendelkezésünkre.

A gumók csíráztatása a helyiség hőmérsékletétől függően 4-6 hétig tart. Az erős, zömök fénycsírákkal rendelkező gumókat március 5-10. között kell elültetni. A minimum kísérleti terület 12 négyzetméter fajtánként, de egyes gazdák ennél nagyobb területen ültetnek. A három fajta egyik sorozata fátyolfólia takarás alá kerül, a másik sorozat pedig fóliás takarás nélkül fejlődik. A fátyolfólia végleges levétele április 20-25. között várható, a felszedés időpontja pedig attól függ, hogy a termesztő milyen állapotban kívánja értékesíteni vagy felhasználni a gumókat. A gumó az érett, beparásodott állapotát előreláthatólag júliusban éri el a fóliás takarás esetén.

A vizsgálat során a termesztők egy rövid jegyzőkönyvet vezetnek a csíráztatás és az ültetés körülményeiről, a parcellákon végzett kezelésekről. A termés betakarításakor minőségi és mennyiségi vizsgálatot végzünk a gumókon.

A kísérletben részt vevő gazdák:

  • Erdődi Imre (Hajdúhadház), Erdődi Biokert
  • Fehér Gabriella (Isaszeg), magángazdaság
  • Járosi Tamás (Balatonhenye), magángazdaság
  • Gódor Antal (Galgahévíz), Gódor Bio Kertészet
  • Járosi Adrienn – Kovács Gergely (Székesfehérvár), Két Kuvik Biogazdaság
  • Kiss Kálmán Tibor (Kiskunfélegyháza), magángazdaság
  • Kovács Levente (Szakály), magángazdaság
  • Matthew Hayes (Zsámbok), Naspolyafa Kft, Nyitott Kert
  • Mondel István (Gödöllő) GAK Kft. és (Tiszakeszi)
  • Siskó Sándor (Tiszasziget)