A gazdákkal a márciusi műhelytalálkozón megegyeztünk abban, hogy a termesztési szezonban is találkoznunk kellene, megtekinteni a burgonyaföldeket egymás gazdaságában. Ebből a célból az ÖMKi 2012. augusztus 7-8. között „Tájfajta paradicsomok és hazai nemesítésű rezisztens burgonyafajták szerepe és jelentősége a hazai ökológiai agrobiodiverzitásban” címmel rendezett térségi fórumot.


A négy helyszínen zajló kétnapos rendezvény első napján a különleges paradicsomfajták, tájfajták termeszthetősége és piaci megítélése játszotta a főszerepet; a második nap témája az ÖMKi burgonya on-farm programja volt, amelynek keretében a résztvevők rezisztens, magyar nemesítésű burgonyafajtákat próbáltak ki és hasonlítanak össze a hazai piacon egyébként meghatározó magyar és külföldi fajtákkal.


A kísérletekben részt vevő Szent István Egyetem Babatvölgyi Biokertészeti Tanüzeme és Gódor Antal biogazdasága adta a program két helyszínét.

Az első helyszínt, a Babatvölgyi Kertészetet Mondel István mutatta be, ezután a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Burgonyakutatási Központ igazgatója, dr. Polgár Zsolt ismertette részletesen a burgonyafajtákat, és részletesen indokolta, miért van a biotermesztőnek szüksége a vírusos leromlásnak ellenálló fajtákra. Papp Orsolya ÖMKi szakreferens a burgonya on-farm eddigi eredményeit foglalta össze, majd Németh István, a Rábcakapi Biokertészet vezetője igyekezett átadni a burgonyatermesztésben szerzett sokéves tapasztalatát a hallgatóságnak. Szász Eszter az on-farm kísérlethez kapcsolódó szakdolgozati témáját már a termesztőföld mellett ismertette, melynek keretében a fajtákat különböző szisztémában rézzel ill. növényerősítő készítményekkel kezelték.

A résztvevők rövid buszos utazással kerültek a második helyszínre, Gódor Antal galgahévízi gazdaságába. Az ízletes ebéd után a gazdaság bemutatására került sor, majd a jelen levő gyakorló gazdálkodók szántóföldi szemle során értékelték a kísérleti burgonyaállományokat. A tesztelt hat keszthelyi nemesítésű fajtát főtt formában, érzékszervi vizsgálat során meg is kóstolhatták a résztvevők (az összesített eredményt ld. feljebb), de Polgár Zsolt vezetésével a termésmintákat is értékelték (gumók külleme, nagysága, stb.).

A visszajelzések alapján a szakmai nappal elégedettek voltak a résztvevők, mind a szakmai információs, mind a közösségi szempontok alapján. A burgonya on-farm programmal a projektgazda ÖMKi és együttműködő partnerei célja, hogy fajtahasználat, termesztéstechnológia és növényvédelem tekintetében a kísérleti eredmények tükrében ajánlásokat, jó gyakorlatokat fogalmazzon meg a hazai bioburgonya-termesztők számára, egyúttal erősítse a szakmai szereplők közti együttműködést.