Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

ÖMKi Cikkek

Illóolajok az atka ellen

Az ÖMKi március elején tartotta a 2016-os év on-farm kutatói  kísérleti beszámolóját, melyet a Méhészet c. folyóirat kétrészes cikkben közölt. A kutatási témaválasztás hátterét és egy évközi megfigyelési időszakot szemléltette általánosan egy kezelést vizsgálva, tematikusan megfogalmazott kérdések szerint. A beszámoló kiegészül a vizsgálati módszertanban alkalmazott eszközökkel, a mért eredményekkel és a levont következtetésekkel.

A cikk itt letölthető.

Vegyszermaradvány-mentes és környezetbarát védekezési módok a cseresznyelégy ellen

Az európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) Európa északi területeinek kivételével mindenütt előfordul. Bármilyen méretben és módon termesszünk cseresznyét – akár házikertben, akár üzemi méretben, ökológiai vagy integrált rendszerben –, kártételével biztosan találkozunk, védekezés híján akár 100%-os fertőzést is tud okozni.
A cseresznyelégy elleni vegyszermaradvány-mentes és környezetbarát védekezési módokról olvashat az Őstermelő 2016/6-os számában. A teljes cikk letölthető itt.

Ökológiai atkagyérítési módszerek

A MÉHÉSZET c. folyóirat, 2016/1 számában megjelent: Az Ökológiai Mezõgazdasági Kutatóintézet 2013-ban vonta be on-farm kutatási programjába a méhészetet is. A többrészes cikksorozat elsõ részében a program kísérleti anyag és módszertanát mutatjuk be.

Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere. Életszerû helyzetekben kivitelezett, egyszerû kísérletek beállítását jelenti mûködõ gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevõ gazdaságokkal közösen alakítjuk ki. A megvalósítás során nincsenek – nem is lehetnek – szigorúan kontrollált, egy változóra szûkített körülmények, hanem a mindennapi élet változatos gyakorlatában teszteljük, hogy adott módszer, készítmény vagy eszköz miképp teljesít. A hálózatban résztvevõ gazdák így közvetlenül a saját gazdálkodási területükrõl és technológiájukról kapnak visszajelzést. Ugyanakkor, mivel egyegy témában több, egymástól igen eltérõ adottságú gazdaságban állítunk be kísérletet, az eredmények átfogóbb képet adnak a hazai termelési gyakorlatról és az egyes esetekben alkalmazható megoldásokról. A teljes cikk letölthető itt.

Elmaradt a biobumm – cikk a hazai öko ágazatról

A Demokratában megjelent cikk röviden elemzi az ökológiai ágazat hazai helyzetét és megszólaltatja a területen dolgozó szereplőket, így az ÖMKi ügyvezetőjét is. Dr. Drexler Dóra szerint a mentori, szaktanácsadói hálózat hiánya az oka annak, hogy sok termelő az első kudarcok után felhagy az ökológiai gazdálkodással, vagy megbízható ismeretek hiányában nem is mer belevágni. Az ÖMKi ügyvezetője kiemelte, a Nemzeti Ökogazdálkodási Akcióterv csak akkor lehet sikeres, ha a stratégiai célokat következetes cselekvési programok, kiszámítható támogatási és pályázati rendszer segíti. A teljes cikket itt olvashatják.

Ökológiai módszerek és szerepük a modern, környezetkímélő szőlőtermesztésben - cikk az Agrofórum 2013. áprilisi számában

Bővebben...Donkó Ádám, az ÖMKi szőlészeti szakreferense ismeretterjesztő előadást tartott a telepítéskori mikorrhizaoltás eredményessége témában a Biocont szakmai képzésén. Ennek összefoglalóját olvashatják a cikkben, mely az Agrofórum áprilisi lapszámában jelent meg. A kísérlet során megállapítható volt, hogy a vizsgált ültetvényben kifizetődő volt a mesterséges beoltás.

A cikk letölthető itt.

Piac és Technológia 2012. november-december

Bővebben...Ökológiai gazdálkodás Lengyelországban

A lengyel ökológiai gazdálkodásért felelős hatóság meghívta hazánk ökológiai gazdálkodásban érintett hatóságait és szervezeteit - így az ÖMKi-t is - egy ötnapos tanulmányútra Lengyelországba. A cikk letölthető itt és itt.

Bor és Piac 2012. november-december

Bővebben...Az ökológiai szőlőtermesztés elmélete és gyakorlata

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), a Biocont Magyarország Kft.  és a Vindependent Ökológiai szekciója 2012. november 21-én, Szekszárdon a fenti címmel szervezett, az MNVh által támogatott és akkreditált képzést. Az esemény az ÖMKi októberben elhunyt munkatársának, Dr. Illyés Eszternek is emléket állított. Többek között ő állította össze a képzés anyagát a 2012 folyamán végzett szőlősorköz-gyepesítési kísérletek eredményeire is támaszkodva. Az alábbi cikk nagymértékben az ő munkáira épül. Itt tölthető le.

Amikor beszél a burgonyagumó

Bővebben...Amikor beszél a burgonyagumó" címmel Papp Orsolya szakreferens a bioburgonya on-farm kísérlet tanulságairól ír ismeretterjesztő stílusban a Biokultúra Évszakok 2012-es téli számában ("Biokertünk művelése" rovat). A cikk megtekinthető itt.

Az ÖMKi bemutatkozása a Vidék és Gazdaságban

 

Dr. Drexler Dóra és Dezsény Zoltán cikke már olvasható a Vidék és Gazdaság 2012 tavaszi számában.

A cikk bemutatja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet főbb tevékenységi területeit, az idén elindított kísérleteket, a februári konferenciát és részletesen tárgyalja az ÖMKi első tevékenységként végzett kérdőíves felmérését a biokutatás hazai helyzetéről.

A 2012 tavaszi lapszám megvásárolható itt is.

 

BioFach Congress Session - Organic Market Development in Central and Eastern Europe

BioFach Kongresszus - A bio szektor fejlődése Kelet- és Közép-Európában

Bővebben...

Az ÖMKi kezdeményezésére a a BioFach és Vivaness 2012 szakkiállítással párhuzamosan tartott BioFach Kongresszuson a bioágazat kelet- és közép-európai fejlődési trendjeivel foglalkozó szekciót tartottak. Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője bemutatta a hazai trendeket, felhíva a figyelmet az ökológiai termékek hazai feldolgozásának jelentőségére. A szekció összefoglalója (angol nyelven) innen tölthető le.

Takarónövények alkalmazásának lehetőségei szőlőültetvényekben

Bővebben...

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szőlő-levél elektronikus folyóiratának 2. évfolyam 5. számában megjelent tudományos-ismeretterjesztő cikkben beszámolunk az ÖMKi és több partner-intézmény valamint vezető szőlőbirtokok együttműködésével elkezdett szőlősorköz-növényesítési kísérletekről. Bemutatjuk a szőlősorköz-növényzettel szemben támasztott elvárásokat. Összefoglaljuk a takarónövényzet használatának legfontosabb tudnivalóit, valamint ismertetjük, hogy milyen vizsgálatokat tervezünk elvégezni a kísérlet keretében. A cikk megtalálható és letölthető a Szőlő-levél archívumban.Organic Agriculture in Hungary - Ecology & Farming

Bővebben...

Drexler Dóra és Dezsény Zoltán hazai bio helyzetet bemutató cikke az Ecology & Farming című folyóiratban.

Az Ecology & Farming az IFOAM által kiadott folyóirat, amely az ökológiai mezőgazdaság fejlődését követi figyelemmel világszerte.

A cikk bemutatja a hazai bio szektor szerkezetét, az értékesítés rendszerének jellemzőit, a biotermékek fogyasztásának hátterét és a várható trendeket.

A cikk letölthető itt.