b_200_150_16777215_00_images_stories_2017_DSC06015.JPG„Románia ökológiai gazdálkodásának helyzete – 10 évvel az Európai Unióhoz való csatlakozás után” címmel tartotta meg konferenciáját a Bioterra Egyesület 2017. november 28-án Kolozsváron, melyen a hazai és környező országok társ-szervezetei, szakemberek, piaci szereplők, gazdálkodók vettek részt, és az ÖMKi is képviseltette magát. A jubileumi évfordulók alkalmából kitüntetést vehetett át Dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke is, aki úttörő szerepet játszott a romániai ökológiai tanúsítási rendszer kiépítésében.

A konferenciát Dr. Ing. Nagy Miklós, a Bioterra Egyesület elnöke nyitotta meg.  A köszöntő beszédeket követően Hieca Silvia „A Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Bioterra – 20 év a romániai biogazdálkodás szolgálatában” címmel tartotta meg előadását, felidézve az egyesület történetének fontosabb állomásait a kezdetektől napjainkig. Ezután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Regionális Fejlesztési Ügynökség részéről hallhattunk előadásokat, amelyekben részletesen bemutatták a romániai biogazdálkodás jelenlegi helyzetét, fontosabb termékeit, az export termékek megoszlását és volumenét.

Az előadásokban elhangzott, hogy miközben az elmúlt években a 300 000 ha-os bioterület több mint 20 %-kal csökkent, a potenciális bioterület ennek csaknem a tízszerese lehetne Romániában. A területcsökkenésben közrejátszottak – a gazdálkodók szerint is – a változó és kiszámíthatatlan támogatási rendszer, és a párhuzamos gazdálkodás adminisztratív többlet-kötelezettségei. A negatív hatások ellensúlyozására az integráció erősítésére hívta fel a figyelmet Lianu Costin előadása (USH Pro Businnes Center). Ion Toncea (INCDA Fundulea) pedig a vetőmag és vegetatív szaporítóanyagok ellátásának fontosságát hangsúlyozta.

A konferencián Borbélyné Dr. Hunyadi Éva bemutatta az ÖMKi hatékony, gyakorlatias kutatásainak témáit és módszertanát, mely során a gazdálkodók nemcsak résztvevői, de egyben közvetlen hasznosítói is a szántóföldi kísérleteknek. Délután a biotrágya (Secu Ovidiu), a baktériumoltás (Dán József), az agrár-erdészeti övek ökológiai hatásai és jelentőségük (Dana Malschi), és a Bio Danubius klaszter témaköreiben hangzottak el előadások. Utóbbi szervezetet Tulceában (a Duna-Deltában) a Bio Románia Szövetség kezdeményezésére hozták létre, a helyi hatóságok, élelmiszer-kutató intézetek és más érdekelt szervezetek részvételével, az ökológiai mezőgazdasági termékek, a nyersanyagok jobb felhasználása, valamint a biodiverzitás támogatására. Ezt követően a szomszédos országok képviselői és a gazdálkodók hozzászólásai következtek. A konferencia zárását kellemes hangulatú vacsora követte.

Ezúton is köszönjük a részvételi lehetőséget, a gondos szervezést, a szívélyes, építő jellegű légkört és a figyelmes vendéglátást.