b_200_150_16777215_00_images_stories_2017_21762434_1415612825201265_7589214123679122598_o-1.jpgA Földművelésügyi Minisztérium és az Agrár Marketing Centrum minden évben elismeri a hazai mezőgazdasági kezdeményezéseket különböző kategóriájú díjak kiosztásával, melyeket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) hirdetnek ki.

Idén az ÖMKi-t érte az a megtiszteltetés, hogy átvehette az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat, melyet Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adott át Dr. Drexler Dórának, az ÖMKi ügyvezetőjének. Az elismerést az on-farm kutatási hálózatunk nyerte el. A díjjal a hazai ökogazdálkodásért immár hat éve végzett töretlen munkánkat, és természetesen a kutatásainkban részt vevő ökológiai gazdálkodókat jutalmazták, akik nélkül nem működhetne a hálózat.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg az on-farm kutatási hálózat kialakítását, amely a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere. Életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérleteket állítunk be árutermelő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. Hálózatunk munkája azért is egyedülálló hazánkban, mert az ökológiai gazdálkodásban részvételi jellegű on-farm kísérletekre mindeddig nem volt példa. A rendszer mozgatórugója az együttműködés, hiszen a kísérleti témák kiválasztása, megvalósítása, kiértékelése, és az eredmények megvitatása szoros kapcsolatot teremt a gazdálkodók, szakértők, kutatók és a társadalom szélesebb rétegi között (bővebben on-farm hálózatról itt).

A díj tovább ösztönzi kutatómunkánkat és hálózatunk továbbfejlesztését, amely során a hazai gazdatársadalom egyre szélesebb rétegeit tudjuk közvetlenül is bekapcsolni a kísérletekbe, így bevonni a fenntartható termelést célzó információ-áramlásba.  Ezáltal a teljes hazai bioágazat szempontjából jelentős, szakmai közösségépítésre nyílik lehetőség.

Köszönjük a hálózatban részt vevő gazdáknak, együttműködő partnereinknek és támogatóinknak, hogy lehetővé tették ezt az elismerést.

 

Kövessen minket Facebookon is: ÖMKi