Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. április 18.

ÁltalánosHaraphatóvá válik a sokszínűség

Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld Napjához kapcsolódva. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hatodik éve munkálkodnak azon, hogy tavasszal minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó juthasson hozzá a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákhoz. Idén húszezer, négy különböző tájfajtájú palánta nevelkedett ökológiai művelésben Zsámbokon, az Orsiherba Biokertben, hogy hamarosan elültethessék őket az irántuk rajongó hobbikertészek. De vajon hogyan járulnak hozzá a tájfajták a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Miért olyannyira népszerűek és jelentősek manapság a mezőgazdaság és a fogyasztók szempontjából egyaránt?  

Részletek
2024. április 17.

Hír
Változatos programokkal várta az érdeklődőket az ÖMKi az Ágazati Szakmai Napján

Az ökológiai gazdálkodás érdekeltjei – gazdák, kutatók, szaktanácsadók és az értéklánc különböző szereplői – érkeztek Keszthelyre, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusára április 10-én, hogy megtárgyalják az ágazat aktualitásait és meghallgassák Kutatóintézetünk legfrissebb eredményeit – általánosságban, s tematizáltan egyaránt.

Részletek
2024. április 2.

Hír
A vetőmag melegvizes kezelésekről szóló Liveseeding webinárium legfontosabb tanulságai

vetőmag, liveseeding

Részletek
2024. március 21.

Hír
Miről árulkodik egy talpalatnyi föld?

A csillagászati tavasz első napján látványos talajvizsgálatot, egy homokhátsági talajszelvényt mutatott be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Magyar Talajtani Társaság által kezdeményezett, országos akció keretében. Az ismeretterjesztő programmal az egészséges termőtalaj fontosságára hívták fel a figyelmet és a talaj megóvására figyelmeztettek. A termőtalajok minősége mindannyiunk életét és élelmiszerellátását meghatározza, talajaink azonban mára veszélybe kerültek: a nem fenntartható földhasználat és mezőgazdasági gyakorlatok következtében a termőtalajainkat riasztó ütemben veszítjük el, annak ellenére, hogy több olyan művelési mód és tudás birtokában vagyunk, amelyeket szélesebb körben alkalmazva visszafordíthatnánk a vészjósló folyamatokat. 

talajvédelem, regeneratív mezőgazdaság

Részletek
2024. március 21.

Hír
Úton a regeneratív mezőgazdaság felé - Továbbképzés gazdálkodóknak

A Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület (MAHE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) együtt tartottak képzést a regeneratív mezőgazdaságra való áttérésről szántóföldi növénytermesztő és gyepgazdálkodó, állattartó gazdáknak az EIT Food támogatásával. A kétnapos rendezvény előadásokkal, kiscsoportos műhelymunkákkal, beszélgetésekkel és egy közös gazdaságlátogatással zajlott. A magyar rendezvénnyel együtt 5 másik kelet- és közép-európai országban zajlanak hasonló képzések, a regeneratív mezőgazdaság témakörében. 

regeneratív mezőgazdaság, Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma

Részletek
2024. március 19.

Hír
Talajkímélő művelési technológiák hatása a talaj biológiai aktivitására

Kutatócsoportunk a regeneratív mezőgazdaság keretei között is alkalmazható agrotechnikákat vizsgálja üzemi körülmények között ökológiai művelésű parcellákon.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen