b_200_150_16777215_00_http___www.fibl.org_uploads_pics_niggli-klaassen_01.jpgAz észt Tartu Élettudományi Egyetemének (EMÜ) díszdoktorává avatták Prof. Dr. Urs Nigglit, a svájci FiBL vezetőjét.

Mait Klaassen professzor, az EMÜ rektora szavai szerint ezzel a kitüntetéssel azt a rendkívüli teljesítményt ismerték el, amit a FiBL igazgatója a jövőbe mutató mezőgazdaságért végzett munkájával mutatott fel, nem csak Észtországon belül, hanem világszinten is.

A tartui egyetem és a FiBL több éve szorosan együttműködik kutatási projektekben valamint kutatói csereprogramokban. Egyik közös kutatásuk például a klímabarát szántóföldi gazdálkodás kérdéseit tárja fel.

Az EMÜ kutatási rektorhelyettese, Anne Luik professzor az egyik motorja ennek az észt-svájci együttműködésnek, aki meghatározó szerepet játszott az ökológiai gazdálkodás észtországi sikerében. Az utóbbi években az észt biogazdálkodás ugrásszerű növekedést produkált, és mára az összes mezőgazdasági területből elfoglalt 15%-nyi részesedésével Ausztria mögött a második helyezést foglalja el az EU-ban (Ausztriában ez az arány 20%).

Urs Niggli egy Tartuban rendezett tudományos konferencián hangsúlyozta, hogy mind az EMÜ, mind a FiBL szeretné a tudományos együttműködést a következő években intenzívebbé tenni az Európai Bizottság által indított Európai Innovációs Partnerségi program keretein belül.

Az EMÜ Élettudományi Egyetem a Baltikum vezető felsőoktatási intézményei közé tartozik, mezőgazdasági, erdészeti, környezettudományi, állatorvosi és állattenyésztési, valamint technológiafejlesztési képzéseket kínál a hallgatóknak.

Az ÖMKi büszke arra, hogy a FiBL Svájc magyarországi partnereként világszinten elismert tudományos szakemberek támogatásával végezheti munkáját a hazai ökológiai gazdálkodás fellendítéséért. Gratulálunk Niggli professzornak!